Tarpian Suunnan hiihtosuunnistajille neljä aluemestaruutta

Tessa Salmia (vas.) ja Inka Joensivu (oik.) yhteisellä harjoituslenkillä Hakkarissa. Kuva: Teppo Salmia

Viime talvien lämpimät säät ovat kiusanneet hiihtosuunnistuskilpailujen järjestäjiä eteläisessä Suomessa. Hämeen aluemestaruudet ratkottiin kuitenkin loistavissa olosuhteissa kansallisen Hauskin Hisu -kilpailun yhteydessä Hämeenlinnan Tuuloksessa 3.–4.2. Lauantaina käytiin keskimatkan kilpailu ja sunnuntaina oli vuorossa pitkän matkan kilpailu.

Kilpailun järjestäneen Hauhon Sisun edustajien mukaan viikkoa ennen kilpailuja maastossa oli lunta hyvin vähän, joskin riittävästi kilpailun järjestämiseksi. Kilpailuviikonloppua edeltäneiden lumisateiden ansiosta urat olivat lopulta hyvässä kunnossa. Tarpian Suuntaa edustava kokenut lempääläläinen hiihtosuunnistaja Olli Savikko kehuikin lauantain kilpailun jälkeen olosuhteita hienoiksi. Savikon mukaan urien pohja oli kova, eikä sauvojen uppoaminen ollut ongelma, vaikka uusi pakkaslumi pehmeää olikin.

Lauantain keskimatkan kilpailussa ensimmäistä kauttaan D17-sarjassa kilpaileva, hiihtosuunnistuksessa Tarpian Suuntaa edustava vesilahtelainen Tessa Salmia nappasi sarjansa voiton ja aluemestaruuden reilun puolentoista minuutin erolla ennen MiinaMaria Tuomalaa (Suunta Jyväskylä). AM-hopea meni Ennimaria Järventaustalle (Kyrös-Rasti, +4:24) ja pronssi lempääläläiselle Inka Joensivulle (Valkeakosken Haka, +5:58). Hiihdossa Tessa Salmia ja Inka Joensivu edustavat Lempäälän Kisaa ja ovat jo useamman vuoden harjoitelleet LeKi Junior Ski Teamin mukana muun muassa Ville Niemelän ohjauksessa. Kilpailun jälkeen Salmia kiittelikin Niemelän panosta hiihtotekniikan kehittymisessä. Salmian henkilökohtaisena valmentajana toimii suunnistusmaajoukkueen entinen päävalmentaja Juha Taini.

Tammikuun alussa Tessa Salmia leireili Vuokatissa yhdessä muiden nuorten hiihtosuunnistajien kanssa. Seuraavaksi vuorossa on suunnistuksen leiri- ja kilpailumatka Portugalin kesäisiin olosuhteisiin, mutta lumelle paluu on edessä taas helmikuun loppupuolella, kun Vuokatissa ja Keravalla kilpaillaan hiihtosuunnistuksen keskimatkan ja sprintin SM-mitaleista.

Lauantain keskimatkalla Tarpian Suunnan edustajista aluemestaruuden otti myös janakkalalainen Antti Virtanen H50-sarjassa. Virtanen on Savikon tavoin kansainvälisestikin menestynyt hiihtosuunnistaja, jolla on viime vuosilta useampia maailmanmestaruuksia. Aluemestaruushopeaa samassa sarjassa saikin juuri Olli Savikko (+3:10), jonka sijoitus lauantain kansallisessa kilpailussa oli neljäs.

Vesa Ijäs kansallisen kisan neljäs

Sään seljettyä lauantain kilpailun jälkeen käytiin sunnuntain pitkän matkan kilpailu kirpeässä pakkassäässä. D17-sarjan aluemestaruuden voitti päivän kansallisessa kilpailussa toiseksi sijoittunut Inka Joensivu, jolle siis viikonlopun toinen AM-mitali. Tessa Salmia ei osallistunut sunnuntain kilpailuun.

Tarpian Suunnan edustajien hyvä menestys keskimatkalla sai sunnuntaina jatkoa Antti Virtasen ottaessa viikonlopun toisen voittonsa ja aluemestaruuden H50-sarjassa. Sarjan aluemestaruushopeaa nappasi sunnuntain kansallisessa kilpailussa kuudenneksi sijoittunut Olli Savikko.

H55-sarjan kansallisen kilpailun ja samalla aluemestaruuden voitti Tarpian Suuntaa hiihtosuunnistuksessa edustava urjalalainen Jari Maunuksela. Tarpian Suunnan akaalainen Vesa Ijäs sijoittui sunnuntain kansallisessa kilpailussa H55-sarjassa kahdeksanneksi ollen aluemestaruustuloksissa neljäs.