Hiihtosuunnistuksen viestissä SM-pronssi Akaaseen

Antti-Jussi Oksa voitti hiihtosuunnistuksen SM-pronssia Pirkkalan Hiihtäjien viestijoukkueessa.

Akaalainen AnttiJussi Oksa voitti hiihtosuunnistuksen H17-sarjassa Pirkkalan Hiihtäjien viestijoukkueessa SM-pronssimitalin maaliskuun ensimmäisenä viikonloppuna Raahessa. Viestijoukkueen muut jäsenet olivat Vili Olkkonen ja Vilhelm Toivonen. Kisan voitti 3 x 7,7 kilometrin radalla MS Parman joukkue melkein 10 minuutin erolla. Toiseksi tuli Helsingin Suunnistajien joukkue, joka oli 9 minuuttia nopeampi. Sarjassa oli mukana 5 joukkuetta.

Antti-Jussin hiihtosuunnistuskausi vaihtui lennossa pyöräsuunnistukseen, koska hän oli saanut kutsun 9.–12.3. Kisakallion urheiluopistolla pidettävälle pyöräsuunnistuksen maajoukkueleirille. Antti-Jussia on kyselty maajoukkueeseen ja EM-kisoihin Ranskan Lyonissa ilmeisesti viime vuoden hyvien rankisijoitusten vuoksi ja siksi, että hän on pyöräsuunnistuksessa voittanut kilpailuissa itseään vanhempia poikia.

Pyöräsuunnistuksessa kunkin kilpailijan taustaorganisaatio huolehtii kokonaan kustannuksista ja Ranskan matkan hinnaksi on arvioitu 1800–2000 euroa.

Lumenpuute haittaa harjoittelua

Hiihtosuunnistuskausi oli Antti-Jussi Oksalle pettymys. Kaksi kautta sitten Antti-Jussi oli H16-sarjan rankilistalla sijalla 37 ja edellä oli ikätovereista vain seuratoveri Vilhelm Toivonen. Viime kauden jälkeen rankisijoitus oli 17. ja edellä oli kolme ikätoveria (Tatu Heiskanen, Matias Maijala ja Samuli Peltola) sekä vuoden nuorempi MS Parman Niklas Ekström. Tämän kauden jälkeen rankisija H17-sarjassa on 14 ja edellä ovat samat ikätoverit ja Ekström.

Antti-Jussin kauden parhaimmat rankikilpailut olivat hiihtosuunnistuksen EM-karsintakisoinakin olleet Loppiaishisut ja Ensilumen Rastit, mutta niiden sijoitukset eivät riittäneet nostamaan akaalaista hiihtosuunnistuksen maajoukkueeseen eikä Imatralla pidettyihin EM-kisoihin.

Hiihtosuunnistuksen harjoittelu Etelä-Suomessa on ollut lumiolojen vuoksi vaikeaa. Antti-Jussin hiihtovalmentajaksi vaihtui Valkeakosken Hakan JuhaMatti Mikkolainen, joka on erinomainen hiihtotekniikkaneuvoja, mutta hiihtotekniikka ei paljon kehity, jos joutuu lumitilanteen vuoksi koko talven kiertämään samaa 600 metrin pituista lenkkiä. Hiihtotekniikkaa pitäisi päästä harjoittelemaan vaihtelevassa monipuolisessa maastossa.

Sauvominen samalla radalla johti ylikuntoon

Kauden tärkeimmistä kisoista SM-sprintissä Mikkelissä 17.2. Antti-Jussi Oksa oli 7. häviten voittajalle 2,5 kilometrin radalla kolme ja puoli minuuttia. SM-keskimatkalla Vetelissä 25.2. Antti-Jussi oli sijalla 13 yhteensä 22 kilpailijan kisassa. Tappiota voittajalle tuli yli 6 minuuttia. SM-pitkällä matkalla Raahessa 4.3. Antti-Jussi oli sijalla 15 yhteensä 21 kilpailijan kisassa ja hävisi voittajalle lähes 14 minuuttia.

Ahkera sauvominen samalla harjoitusradalla johti kaudella myös ylikuntoon, joka pakotti pitämään taukoa harjoittelussa. Ylikunto saattoi vaikuttaa myös siihen, että keskittyminen loppukauden kilpailuissa oli vähän hakusessa ja sijoitukset virheiden vuoksi huonohkoja.

Kuntokäyrän laskeminen kauden lopussa ei ollut ainoastaan Antti-Jussin pulmana. SM-viestisuunnistuksessa neljänneksi tuli Ounasvaaran Hiihtäjien joukkue, jossa oli mukana kaksi suunnistajaa, jotka alkutalven kisoissa lumella hyvin harjoitelleina olivat selvästi Antti-Jussia nopeampia.

Jos lumiolot jatkuvat myös ensi talvena samanlaisena, niin Oksan perheessä joudutaan miettimään, että onko järkevää keskittyä hiihtosuunnistukseen Etelä-Suomessa.

Jorma Karvonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?