Juho Pirttijoki lähti ammattilaiseksi Ruotsiin

Juho Pirttijoki kävi ennen Ruotsiin lähtöä Akaan Seudun toimituksessa vetämässä GIF Sundsvallin pelipaidan päälle ja kertomassa tuoreimmat kuulumiset.

Akaalainen jalkapalloilija Juho Pirttijoki, 20, kävi viime perjantaina allekirjoittamassa kolme vuoden ammattilaissopimuksen Ruotsin pääsarjassa pelaavan GIF Sundsvallin kanssa. Suomessa vietetyn viikonlopun jälkeen Pirttijoki muutti tiistaina pysyvästi länsinaapuriin.

Alle 21-vuotiaiden maajoukkueessakin pelaava keskuspuolustaja ostettiin Sundsvalliin Veikkausliigan HIFK:sta, jossa hän pelasi viime kauden ja nousi heti koko sarjan parhaimmistoon. Sopimus olisi jatkunut vielä vuoden, joten HIFK saa Pirttijoesta siirtokorvauksen.

HIFK:n riveihin Pirttijoki lähti Ykkösen FC Hakasta maaliskuussa 2016. Valkeakoskelaisseuran junnuihin Pirttijoki puolestaan siirtyi kasvattajaseurastaan Toijalan Pallo-49:stä 13-vuotiaana.

Parin viikon treenit Bristolissa

Juho Pirttijoen mukaan sopimus Sundsvallin kanssa allekirjoitettiin vain kolmisen viikkoa seuran ensimmäisen yhteydenoton jälkeen. Lähtö oli pelaajalle itselleen erittäin positiivinen askel mutta ei suuri yllätys.

– Kun pelasin Veikkausliigaa viime kauden ja pystyin kehittymään, tiesin että tämä voisi olla mahdollista. Ei olisi ollut pettymys, vaikka mitään siirtoa ei olisi tapahtunut, mutta tietysti olen nyt iloinen.

Mielenkiintoa Pirttijokea kohtaa osoitettiin useammastakin seurasta.

– Kyselyitä oli muualta Ruotsista sekä Norjasta ja Hollannista. Bristol Cityn kanssa kävin treenaamassa pari viikkoa, mutta neuvotteluasteella oli vain Sundsvall.

Tammikuinen harjoitusrupeama Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavassa Bristolissa oli sekin rohkaiseva reissu.

– Se oli ihan loistava kokemus. Pääsin vetämään edustuksen kanssa muutamat treenit ja huomasin pärjääväni tosi hyvin mukana. Se toi paljon lisää itseluottamusta.

Pikkupojan unelma toteutui osittain

Pirttijoki kertoo lähtevänsä Sundsvalliin hyvillä mielin. Sopimus turvaa työpaikan kolmeksi vuodeksi, seurassa kaikki vaikuttaa todella ammattimaisesti hoidetulta, stadion on hieno ja kaupunki kaunis. Tavoitteena on kuitenkin katsella muita maisemia jo ennen sopimuksen päättymistä.

– Olihan se uskomaton fiilis allekirjoittaa sopimus, kun on pikkupojasta asti haaveillut, että pääsee ulkomaille. Mutta tietenkään ei olla siinä vaiheessa, missä haluan ulkomailla olla. Niin pitkälle mennään kuin rahkeet riittävät, ja Englannin Valioliigaa kohti tehdään töitä joka päivä. Jos onnistun nyt, aukeaa uusia portteja, Pirttijoki toteaa viilipyttymäisellä tyylillään.

Ehdotus kolmen vuoden sopimuksesta tuli suoraan GIF Sundsvallilta. Jo ensimmäinen tarjous näytti muutenkin hyvältä, mutta Pirttijoen mukaan asioita viilattiin vielä sen jälkeen. Sopimuksen rahallisesta arvosta hän ei halua puhua, mutta kertoo olevansa siihenkin tyytyväinen.

Topan kasvatti ja Akaan lukion ylioppilas voi nyt keskittyä vain jalkapalloon. Akaalaiset puolestaan voivat odottaa, milloin Pirttijoki kutsutaan miesten maajoukkueeseen ja mikä seura ja mistä maasta hänet seuraavaksi ostaa.