Tarpiansuuntalaisia mukana Tunturisuunnistuksessa

Tunturi Suunnistus Olli Savikko, Tuija Haavisto
Olli Savikko ja Tuija Haavisto maalissa kartasta ja reittivalinnoista keskustelemassa. Kuva: Jari Haavisto.

Tunturisuunnistus järjestettiin 6.-7.8. Pallastunturin maisemissa kisakeskuksen ollessa Enontekiön Vuontispirtillä. Tapahtumaa on järjestetty jo vuodesta 1984 lähtien eli tämänvuotinen tunturisuunnistus oli järjestyksessä 33. Yleensä suunnistukseen osallistuu lähes 1000 suunnistajaa ja tänä vuonna ilmoittautuneita oli vajaa 800.

Tunturiin voi lähteä suunnistamaan joko kilpa- tai harrastesarjaan yksin tai parin kanssa. Sekaparisarjassa on käytössä ikähyvitykset, mitä enemmän ikää parilla on sitä enemmän saa hyvitystä ensimmäisen päivän tuloksiin. Tunturisuunnistus eroaa iltarasteista tai normaaleista suunnistuskisoista paitsi matkan myös kartan mittakaavan perusteella. Yleensä suunnistuskartat ovat mittakaavassa 1:10 0000 tai 1:7 500, tunturisuunnistuksessa mittakaava 1:25 000 tai 1:30 000. Suunnistusmatkat ovat yleensä vähintään 10 km ja  yleisessä sarjassa yli 20 km. Tunturisuunnistuksessa reitin valinta saattaa pidentää kuljettua matkaa muutamalla kilometrillä.

Tarpian Suunta nappasi hopeaa

Tarpian Suunnasta Tunturisuunnistuksessa olivat mukana D110 sarjassa (11,5 km + 11,2 km)  Leena Niskanen ja  Riitta Haverinen. Sijoitus  oli heillä hienosti 2. Kokonaisaika oli 4.55.28 kun voittajien aika oli 4.36.27. Leena ja Riitta olivat toisen päivän nopeimpia sarjassaan. Molempina päivinä suunnistaneita oli sarjassa yhteensä 9 paria.

Tunturisuunnistus
Sateiden takia maasto oli paikoitellen vetinen. Kuva: Kimmo Anttonen.

Olli Savikko (TarpS) ja Pekka Mäki (Kangasala SK)  kilpailivat H95 sarjassa (18,9 km + 18,5 km). Pekka Mäki edustaa Tarpian Suuntaa pyöräsuunnistuksessa. Miesten sijoitus oli molempina päivinä komeasti 3. samoin kuin yhteistulos. Kokonaisaika 6.25.32, sarjan voittajien aika oli 5.43.07. Sarjassa molempina päivinä suunnistaneita pareja oli 8.

Sekaparisarjassa HDB (13,4 km + 14,1 km) suunnistivat Tuija Haavisto (TarpS) ja Kimmo Anttonen (Jämsän Retkiveikot). Sijoitus  oli 23. ja kokonaisaika 5.06.40. Ensimmäisen päivän sijoitus oli 18., mutta toisena päivänä sijoitus putosi sijalle 35. Voittajapari Virpi Remahl ja Ari Anjala suunnistivat radat ajassa 4.06.03. Sarjassa molempina päivinä suunnisti 54 paria.

Tarpian Suunnan suunnistajat Olli Savikko ja Tuija Haavisto tulossa yhtä aikaa maaliin. Kuva: Jari Haavisto.