Antti-Jussi Oksa, Tuulia Laukkanen ja Joonas Korhonen voittivat Nokialla

Antti-Jussi Oksa lähdössä keskimatkan kisaan Pälkäneellä. Oikealla H21-sarjassa kilpaillut RaJun Aleksi Rantala.

Antti-Jussi Oksa lähdössä keskimatkan kisaan Pälkäneellä toukokuussa. Oikealla H21-sarjassa kilpaillut RaJun Aleksi Rantala.

Hämeenlinnan Suunnistajia edustava akaalainen Antti-Jussi Oksa oli ylivoimainen H16-sarjassa Rasti-Nokian järjestämissä XIX Junnukisoissa Nokialla toukokuun viimeisenä päivänä. Antti-Jussi voitti kilpailun yli neljän minuutin erolla kisan kakkoseen.

Antti-Jussi Oksa johti kilpailua alusta alkaen, ja myös toiseksi tullut Rasti-Nokian Rasmus Mäkipää oli yhtä selvä kakkonen. Vain kolmannesta sijasta syntyi kilpailua kun Tampereen Pyrinnön Waltter Toiva ohitti vasta kuudennella rastilla seuratoveri Jaakko Takalan.

Kilpailussa oli myös toistakymmentä Tarpian Suunnan juniorisuunnistajaa, joista Tuulia Laukkanen voitti 1,61 kilometrin radalla D10-sarjan ja Joonas Korhonen 2,49 kilometrin radalla H10RR-sarjan.

Antti-Jussi Oksalla on valintojen kausi

Antti-Jussi Oksan suunnistuskuviot ovat muuttuneet viimeisen vuoden aikana. Vuodenvaihteessa Antti-Jussi valitsi päälajeikseen hiihtosuunnistuksen ja pyöräsuunnistuksen, jotka oli helpointa yhdistää harjoituksellisesti. Tavalliset metsärastit ja sprinttikisatkin kuuluvat kilpailukalenteriin, mutta eivät enää ensisijaisina.

Antti-Jussin isän Timo Oksan mukaan metsäsuunnistuksen harjoittelu on juoksuun painottuvana ympärivuotista. Antti-Jussille tuli ongelmia pituuskasvusta, joka vaikutti tasapainoon ja koordinaatioon.

– Kasvusta johtuivat vaivat myös polvissa, säärissä, nilkoissa ja selässä sekä lihasvaivat, joita hoidimme hieronnalla ja muulla lihashuollolla. Antti-Jussi oli viime vuonna kasvanut 17 senttiä viimeisen puolentoista vuoden aikana. Vaivoista johtuen oli myös luontevampaa siirtyä ”pehmeämpiin” harjoitusmuotoihin ajatellen urheilijan tulevaisuutta, taustoittaa Timo Oksa.

Antti-JussiOksa, suunnistus, pokupyöräsuunnistus

Antti-Jussi Oksa maalisuoralla keskimatkan kisassa Pälkäneellä toukokuussa. Takana H50-sarjassa kilpaillut Valkeakosken Hakan Kari Laine.

Timo Oksa toteaa, että vuosi 2015 oli monessa mielessä pulmallinen.

– Antti-Jussilla oli viimeinen vuosi Häme Cupissa, jonka hän oli edellisenä vuotena voittanut. Häme Cupissa pitää voittaa seitsemän osakilpailua, jotta kokonaiskilpailun voitto on aivan varma. Kilpailut oli jaksotettu toukokuun alusta syyskuun alkuun, mutta eivät huippusuunnistajatkaan ole huippuvireessä koko kautta, selventää Timo Oksa.

Häme Cupissa kuusi voittoa riittää kokonaiskilpailuvoittoon vain, jos lopuissa kilpailuissa saa parempia sijoituksia, kuin toinen mahdollinen kuuden kilpailun voittaja.

– Me olisimme halunneet sisällyttää kesäkauteen myös peruskuntokauden, mutta neljän eri puolilla Suomea pidetyn leirin, kahdeksan SM-kisan sekä WRE-osakilpailujen ja AM-kisojen vuoksi sille ei olisi ollut Häme Cup-kalenterissa tilaa. Häme Cup-kisat oli pakko jättää pelkiksi harjoituskilpailuiksi silloin kun niihin ehdimme, toteaa Timo Oksa.

Edustusoikeus vaihtui kesäksi

Hiihtosuunnistuksessa Antti-Jussi Oksa on edustanut Pirkkalan Hiihtäjiä. Pirkkalasta löytyy hyvää valmennusta, vaikka Antti-Jussi on saanut hiihtovalmennusta myös Viialan Virissä. Pirkkalaisseura pystyy kasaamaan poikajoukkueita myös hiihtosuunnistuksen viestikilpailuihin.

Tekniikka- ja fysiikkaharjoittelua varten Antti-Jussi Oksa liittyi myös Viialan Valtin yleisurheilujoukkueeseen. Valtin valmentajan Kari Lehtisen ohjauksessa Antti-Jussin juoksutekniikka on parantunut nopeasti. Kesän yleisurheiluohjelmaan kuuluu maasto- sekä ratajuoksukilpailuita. Avauskilpailussa piirinmestaruusmaastokilpailussa Virroilla 14. toukokuuta sijoitus oli kuudes.

Kesäksi Antti-Jussi Oksa vaihtoi edustusoikeutensa Hämeenlinnan Suunnistajiin, jonka valmentajat laativat hänelle heti henkilökohtaisen valmennusohjelman. Hämeenlinnalaisten mukana Antti-Jussi pääsee myös erilaisiin viestikilpailuihin Suomessa ja Ruotsissa. Seurassa on myös samanikäisiä ja vähän vanhempia poikia kirittäjiksi. Tarpian Suuntaa Antti-Jussi Oksa edustaa enää pyöräsuunnistuksessa.

– Tarpialaisilla ei ole valitettavasti omaa pyöräsuunnistusvalmentajaa, vaikka esimerkiksi Olli Savikko on hyvin kokenut pyöräsuunnistaja ja sopisi tehtävään hyvin, valittelee Timo Oksa.

 

Jorma Karvonen

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?