Antti-Jussi Oksa huippuvauhdissa SM-parisuunnistuksessa

Antti-Jussi Oksa saapui pariviestikisan maaliin käsivarret maitohapoilla. Sijoitus oli viides.Kuva Jorma Karvonen.
Antti-Jussi Oksa saapui parisuunnistuskisan maaliin käsivarret maitohapoilla. Sijoitus oli viides.Kuva Jorma Karvonen.

Hiihtosuunnistuksessa Pirkkalan Hiihtäjiä edustava akaalainen AnttiJussi Oksa kilpaili helmikuun ensimmäisenä viikonloppuna Tuuloksessa Hauhon Sisun järjestämässä SM-sprintissä ja SM-parisuunnistusviestissä. Sprintissä Antti-Jussin sijoitus oli 19, mutta parisuunnistuksessa 14-vuotias Antti-Jussi sijoittui parinsa Eevert Toivosen kanssa viidenneksi H20-sarjassa.

Lauantaina sprinttikarsinnassa linnuntietä 2,4 kilometrin ja lyhintä tietä 3,4 kilometrin radalla Antti-Jussi löysi kahdeksan rastia 19:nneksi nopeimmin kaikkiaan 29 kilpailijan joukossa. Yksi karsinnan kilpailija hylättiin.

Lauantain finaalissa Antti-Jussi suunnisti ykkösrastilla pienen pummin ja viitosrastilla isomman pummin. Ilman pummeja sijoitus olisi ollut 5–7 parhaimman joukossa ja vuonna 2001 syntyneiden kolmen kärjessä. Nyt Antti-Jussi jäi kärjestä 4,2 kilometrin ja kahdeksan rastin radalla lähes kuusi minuuttia ja sijoitus oli jälleen 19.

Ratamestari oli vetänyt eräälle tasaiselle maasto-osuudelle oikolatuja, oikolatujen oikolatuja ja vielä niiden oikolatuja. Jopa kokeneet Tarpian Suunnan H45-sarjalainen Antti Virtanen sekä H50-sarjalaiset Olli Savikko ja Jari Maunuksela pummailivat kyseisessä paikassa. Ainoastaan D14-sarjassa kilpaillut vesilahtelainen Tessa Salmia selvitti lukuisat latuhaarat niin hyvin, että voitti Tarpian Suunnalle SM-kultaa sekunnin erolla hopeamitalistiin.

Antti-Jussi Oksan piti alun perin kilpailla parisuunnistusviestissä H16-sarjassa, mutta seuratoveri Vilhelm Toivonen oli loukkaantunut salibandypelissä eikä päässyt mukaan. Kun varamies Emil Piippo ei lähtenyt SM-kisaan, niin Antti-Jussi Oksa lähti kilpailemaan ilman paineita H20-sarjan huippusuunnistaja Eevert Toivosen kanssa peräti H20-sarjaan, jossa 14-vuotias Antti-Jussi taisi olla kuopus.

Antti-Jussi Oksa sulki GPS-tallentimen maaliin saavuttuaan.

Antti-Jussi oli ankkuriosuuden kuudenneksi nopein

Parisuunnistuksessa H20-sarjassa suunnistettiin vuorotellen yhteensä kuusi osuutta, joten molemmille suunnistajille tuli kolme viestiosuutta. Kilpailussa oli mukana 11 joukkuetta ja parhaimmillaan pirkkalaisjoukkueelle veikkailtiin kahdeksatta sijaa.

Eevert Toivonen aloitti ja tuli ensimmäiseen vaihtoon ensimmäisenä. Antti-Jussi oli oman ensimmäisen vaihtonsa yhdeksänneksi nopein ja yllättäen vielä sijalla neljä. Eevert Toivonen hiihti seuraavan vaihdon taas nopeimmin, mutta sijoitus oli edelleen neljäs. Antti-Jussi hiihti toisen osuutensa seitsemänneksi nopeimmin, ja sijoitus oli tässä vaiheessa kolmas. Eevert Toivonen nosti osuudellaan joukkueen jo toiselle sijalle. Antti-Jussi Oksa oli ankkuriosuuden kuudenneksi nopein, mutta se riitti vain viidenteen sijaan.

Ero kilpailun voittajajoukkueeseen oli vajaat kaksi minuuttia. Nelossija oli vain neljän sekunnin päässä, pronssimitaliin oli 23 sekuntia ja hopeasijaan 36 sekuntia.

Sekä Antti-Jussi että Eevert pääsevät vielä ensi vuonnakin H20-sarjaan, jos päättävät siinä kilpailla. Antti-Jussi Oksa kilpailee seuraavan viestikisan ehkä SM-viestissä 13. maaliskuuta, jolloin SM-mitalit ratkotaan kolmimiehisin joukkuein.