Ultimaten juniorimestaruudet ratkaistaan Akaassa

33Ultimate2

Paul Brown toivoo ultimaten saavan Akaassakin lisää harrastajia. Junioreiden SM-kisat pelataan Viialan urheilukentällä syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna.

Ultimaten junioreiden SM-kisat pelataan Viialan urheilukentällä 5.–6. syyskuuta. Akaalaisen Tuffin lisäksi mukana on joukkueita Tampereelta, Lempäälästä ja Uudeltamaalta.

Alan konkari ja Tuffin perustaja ja valmentaja, akaalainen Paul Brown kertoo Suomen Liitokiekkoliiton kysyneen halukkuutta kisojen järjestämiseen kaikilta seuroilta, ja Akaasta vastattiin kyllä.

– Kisat piti voida järjestää kaksipäiväisinä, ja puitteiden piti olla kunnossa. Täytyy olla muun muassa vesipisteet, vessat ja katettu katsomo, Brown kertoo.

Ultimate on liitokiekolla pelattava joukkuelaji, joka on Paul Brownin tavoin kotoisin Yhdysvalloista. Pelin tavoitteena on tehdä ennalta määrätty määrä maaleja eli pisteitä nopeammin kuin vastajoukkue. Maali syntyy, kun pelaaja vastaanottaa syötön joukkuetoveriltaan maalialueella. Molemmista joukkueista on kentällä kerrallaan seitsemän pelaajaa.

Pelialueena on noin jalkapallokentän pituinen, mutta kapeampi, 100 x 37 metrin kokoinen nurmikenttä. Kenttä jakautuu kolmeen osaan kuten amerikkalaisessa jalkapallossa. Kentän molemmissa päissä on 18 metriä pitkät maalialueet.

Akaan SM-turnauksessa voittamiseen tarvittava maalimäärä on 15, ja ottelun aikakatto on 75 minuuttia.

Peleissä ei ole tuomareita

Ultimate vaatii pelaajalta fyysisiä valmiuksia kuten juoksuvoimaa mutta myös muita ominaisuuksia.

– Tämä on sinänsä kiva laji, että siinä pärjää, vaikka ei olisi maailman nopein tai maailman korkeimmalle hyppäävä. Kaikki oppivat heittämään ja ottamaan kiinni, ja vähän kömpelömpikin kaveri löytää kyllä paikkansa, Paul Brown sanoo.

Hän nostaa fyysisten ominaisuuksien yläpuolelle asenteen.

– Tätä pelataan ilman tuomareita, eli pelaajat sanovat itse, mitä tapahtui ja rikkoiko joku vai ei. Ultimatessa täytyy olla tahto pelata, ei rikkoa kaveria niin, että saa vilpillisesti hyötyä.

Kiekon kanssa ei saa liikkua mutta ei myöskään seisoa kiekko kädessä yli kymmentä sekuntia. Puolustava pelaaja laskee sekunnit nollasta aloittaen, ja jos hän hyökkääjän mielestä laskee liian nopeasti, hyökkääjä sanoo ”nopea lasku”. Brownin mukaan tätä ei tapahdu usein.

Akaassa laji on vasta versova vesa

Junioreissa pelaajat ovat alle 20-vuotiaita, ja Tuffin joukkue antaa tässä mielessä tasoitusta vastustajilleen. Paul Brownin mukaan suurin osa Akaan joukkueesta on noin 13-vuotiaita, ja mukana on myös 10-vuotiaita. Myös pelikokemusta monilla muilla joukkueilla on enemmän.

– Tämä on yksinkertainen laji, jonka oppii nopeasti ja jossa kehittyy kovalla vauhdilla. Niillä, jotka ovat vuodenkin pelanneet, on ihan eri taidot kuin muutaman kuukauden pelanneilla.

Tuffin joukkueessa suurin osa on toukokuusta asti pelanneita, kun esimerkiksi LeKissä suurin osa pelaa nuorten maajoukkueessa ja on 16-vuotiaita.

– Ultimate on kontaktiton laji, mutta jos on 10- ja 16-vuotiaat vastakkain, kyllä pidempi vie ilmat, Brown kuvailee.

Hänen mukaansa akaalaisilla on kuitenkin asenne kunnossa ja intoa riittää.

– Turpaan on tullut, ja sitä on valitettavasti odotettavissa vielä vähän aikaa. Harmittavinta turpaan saamisessa on se, että pelit ovat niin otollinen tilanne oppia, mutta jos peli päättyy 15-2, se on nopeasti ohi.

Peleistä pyritäänkin ottamaan kaikki hyöty irti.

– Vähän aikaa sitten oli Vantaalla turnaus, johon en itse päässyt. Silloin laitoin kaikille viestiä, että jos vastustajalle sopii ja kentät antavat myöten, kysykää vastustajalta, jos voisitte pelata pidempään, Brown kertoo.

Junioreiden SM-kisat Viialan urheilukentällä alkavat lauantaina 5. syyskuuta kello 10. Avausottelussa Tuff saa vastaansa tamperelaisen Ufon. Lauantain viimeinen peli alkaa kello 16.40, ja sunnuntaina jatkopelit alkavat taas aamukymmeneltä.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?