Lainaa vain….

Profile Image of Akaan Seutu

Missähän sut tehtiin, tähtien tuolla puolen muovattiin huolella. Kaunis pieni ihminen, sä olet ainutlaatuinen, mitä vastaan tuleekaan, toista sua ei milloinkaan.

Johanna Kurkelan laulu Ainutlaatuinen on kuin kuvaus vauvan syntymästä. Noihin sanoihin on helppo vauvan vanhempien yhtyä syntymän ihmeen äärellä. Ja toivottavasti moneen kertaan seuraavien vuosien aikana, kun vauva ei ole enää vauva, vaan lapsi ja nuori.

Ethän sä ikinä kadota tuota katsetta…

Sait vanhempana lahjan ja tehtävän. Annoitko parhaat mahdolliset lähtökohdat vauvalle aivan pienestä pitäen? Usein se tarkoittaa sitä, että entinen elämänrytmi vaihtuu siihen, että keskitytään uuteen tulokkaaseen. On hyvä pyytää Jumalalta viisautta kasvattaa lasta, jotta lapsi saisi kasvaa oman tahtinsa mukaan turvallisten ja luotettavien vanhempien ja sukulaisten kanssa. On hyvä pyytää viisautta, että lapsi saisi kasvurauhan, että hänellä säilyisi mahdollisimman pitkään se luottavainen katse silmissään, tiedäthän sen katseen? Se on luottamusta siihen, että äidillä ja isällä on lapselle aikaa. Aikaa kuunnella, aikaa olla yhdessä, aikaa lukea, aikaa leikkiä. Ei se some niin tärkeää voi olla, eihän? Tai sähköposti? Älypuhelin?

Taidat aavistaa jo sen, yksin täytyy mennä jokaisen…  

Lapsi ottaa hiljalleen askeleita kohti itsenäistä elämää. Sanotaan, että lapsuus muuttuu koko ajan lyhyemmäksi. Se on surullista. Miten voisit huolehtia siitä, että lapsi saisi elää huoletonta lapsuuttaan mahdollisimman pitkään?

Sä saatat selvitä pienin vammoin matkalla…

Me aikuisethan tiedämme, että elämässä tulee väistämättä vastoinkäymisiä ja kolhuja, joilta ei pysty lastaan varjelemaan vaikka mitä tekisi. Monta kertaa arjen keskellä kokee riittämättömyytensä. On hyvä ajatella, että kun vauva tulee Jumalan lapseksi kasteen kautta niin samalla hän saa siunauksen elämän matkalle. Silloin kun pyydämme siunausta, me turvaudumme Jumalaan, elämän antajaan ja ylläpitäjään. Turvautumisesta on kasteessa kyse. Kun lapsi tuodaan kasteelle, niin silloin tunnustetaan, että pieni ja hauras elämä ei ole lopultakaan meidän varassamme, vaikka mielellämme ajattelemme, että hallitsemme elämää.

Rukoilemme…

Herra, varjele aina ilo lapsessani.

Varjele se kirkkaana.

Varjele se sammumattomana.

Varjele se ihmettelynä.

Varjele se rauhana mielen pohjalla.

Varjele se turvallisena luottamuksena.

Varjele se kokemuksena hyväksytyksi tulemisesta.

Varjele se yksinkertaisten asioiden kauneutena.

Auta minua rohkaisemaan, lohduttamaan ja rakastamaan häntä,

niin että hänessä oleva ilo voisi säilyä ja vahvistua.

(Katja Kaila: Taivaan täydeltä sormenjälkiä)

Riina Saastamoinen

Kylmäkosken kappalainen