Antti-Jussin SM-avaus palkittiin hiihtosuunnistuspronssilla

Antti-Jussin palkintohylly täydentyi toissaviikonloppuna hiihtosuunnistuksen SM-pronssimitalilla.

Antti-Jussin palkintohylly täydentyi toissaviikonloppuna hiihtosuunnistuksen SM-pronssimitalilla.

13-vuotiaan AnttiJussi Oksan SM-kisadebyytti toissaviikonloppuna hiihtosuunnistuksen sprinttikisoissa Padasjoella onnistui mitalinarvoisesti. Akaalainen sijoittui 2,8 kilometrin matkalla pronssille sarjassa H14. Tiukassa kisassa Antti-Jussi päihitti neljänneksi tulleen seurakaverinsa kahdella sekunnilla.

– Maasto oli sellainen, että ei sinne ehkä enää uudestaan, Antti-Jussi kommentoi kilpailureittiä, jossa oli nousua 80 metriä.

Kilpailupäivään ylimääräistä jännitystä toi karsinnassa monosta irronnut ruuvi. Paikkakuntalaiset neuvoivat isä Timo Oksalle tien 12 kilometrin päähän rautakauppaan, mutta perille päästyään tämä totesi liikkeen olevan kiinni.

– Löysin läheltä autokorjaamon, jonka pihassa käveli mies. Kävin kysymässä, että olisiko hänelle ruuveja. Niitä etsittiin autojen väleistä ja alta, kunnes yksi sopiva löytyi. Kiireen vilkkaan ajoin takaisin kilpailupaikalle. Jos ruuvia ei olisi löytynyt, olisi pitänyt ostaa uudet monot, jotka maksavat neljä- ja puolisataa euroa. Ruuvista en maksanut. Korjaamon mies oli myös hiihtomiehiä, Timo Oksa kertoo.

Antti-Jussi osallistui seurakaverinsa kanssa myös parisprinttiin sarjassa H16, mutta suoritus hylättiin väärän rastin takia.

Monen lajin urheilija

Riisikkalassa asuvan Antti-Jussin lajivalikoimaan kuuluu hiihtosuunnistuksen lisäksi päälaji suunnistus, hiihto, judo, koirahiihto ja uusimpana ampumahiihto, johon hän on saanut kipinän hirvenajossa Riisikkalan-Lintumaan metsästysyhdistyksessä.

Hiihtosuunnistuksessa Antti-Jussi edustaa Pirkkalan Hiihtäjiä, suunnistuksessa Tarpian Suuntaa, hiihdossa Viialan Viriä ja judossa TNS-Judoa. Ampumahiihdossa seura tulee olemaan Ahveniston Ampujahiihtäjät.

Antti-Jussin SM-pronssi täydentää palkintokokoelmaa, johon kuuluu jo muun muassa Hämeen piirin mestaruuksia suunnistuksessa ja hiihtosuunnistuksessa ja palkintoja Koululiikuntaliiton kisoista. Tarpian Suunnan parhaaksi pojaksi Antti-Jussi on valittu viisi kertaa.

Toijalan yhteiskoulun seitsemättä luokkaa käyvän urheilijanuoren vahvimmat kouluaineet ovat matematiikka ja liikunta. Läksyjen ja harjoittelun ohella vapaa-aikaan kuuluu myös tietokonepelaamista.

Suunnistus on yhtä Ahaa-elämystä

Suunnistuksen Antti-Jussi aloitti seitsemänvuotiaana, kun psykologi kannusti vanhempia tutustuttamaan poikaa lajiin, joka tarjoaisi tälle sopivasti haastetta, Kurisjärven koulun yhdysluokalla ollut pikkukoululainen kun oli innokas osallistumaan myös vuotta vanhempien opetukseen.

– Suunnistus on hieno laji. Kun lapsi menee rastille, on se hänelle ahaa-elämys. Kun reitin varrella on 7–8 rastia, on se yhtä ahaa-elämäystä, Timo-isä kuvailee.

Antti-Jussi pitää suurimpina vahvuuksinaan suunnistuksessa hyvää suuntavaistoa ja kartanlukutaitoa. Kompassia hän käyttää harvoin.

Kotiovelta lenkille

Joulukuussa Antti-Jussi harjoitteli kaksi viikkoa Lapissa, mutta lähimmät harjoittelumaastot löytyvät kodin viereisiltä pelloilta, johon hän on suunnitellut 2,8 kilometrin lenkin. Antti-Jussi myös itse hoitaa latua naapurin traktorilla ja isän suunnittelemalla latukoneella, joka on tehty 14 autonrenkaasta, painoista ja ojarummusta.

Isä Timo kiittelee pellon omistajia Vaittisia ja Järvisen Eskoa hyvästä naapuriavusta. Kun jutunteko osuu samaan aikaan Antti-Jussin 8-vuotiaan pikkusiskon Essin voimisteluharjoitusten kanssa, lähtee naapurinisäntä Esko Järvinen viemään tyttöä traktorilla Toijalaan.

Timo Oksan lisäksi Antti-Jussin valmennukseen osallistuvat suunnistuksen asiantuntijana ja fysioterapeuttina Antti Lilja ja hiihtovalmentajina Viialan Virin Petri Laukkanen ja Marko Jyrkinen sekä hiihtoklinikkaa pitävä Valkeakosken Hakan hiihtäjä Juha Mikkolainen.

Sekä keväällä että syksyllä kilpailukautta edeltää 12 viikon harjoitusjakso, jolloin Antti-Jussi harjoittelee parhaimmillaan kahdeksan kertaa viikossa. Tiedot harjoituksista löytyvät neljän vuoden ajalta tietokoneelta.

– Niitä katsellaan, jotta nähdään, ettei tule ylikuntoa eikä liikaa rasitusta. Minun hommani on vastata siitä, että harjoitukset ovat monipuolisia ja vaihtelevia. Jos nuoren pistää hiihtämään lenkkiä viikosta toiseen, aika pian se alkaa kyllästyttää, isä Timo muistuttaa.

Antti-Jussin vahvuudet suunnistuksessa ovat hyvä suuntavaisto ja kartanlukutaito.

Antti-Jussin vahvuudet suunnistuksessa ovat hyvä suuntavaisto ja kartanlukutaito.

6anttijussioksa6 6anttijussioksa5
Antti-Jussi Oksa on suunnitellut kodin viereiselle pellolle ladun, jota hän itse pitää myös kunnossa. Sitä varten hän saa lainata naapurin traktoria.

Antti-Jussi Oksa on suunnitellut kodin viereiselle pellolle ladun, jota hän itse pitää myös kunnossa. Sitä varten hän saa lainata naapurin traktoria.

6anttijussioksa3 6anttijussioksa2

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?