Turvallista itsehoitoa

Profile Image of Forum Akaa

Tuula Teinilä.
Tuula Teinilä.

Vaalien lähestyessä voimistuu taas keskustelu itsehoitolääkkeiden vapauttamisesta päivittäistavarakauppojen hyllyille. Tässä yhteydessä kuulee usein puhuttavan turvallisista itsehoitolääkkeistä. Luullaan, että itsehoitolääkkeet ovat riskittömiä, kun niitä kerran saa ilman reseptiä.

Täysin riskitöntä lääkettä ei ole olemassa. Itsehoitolääkkeisiin voi liittyä samoja riskejä kuin reseptilääkkeisiin, ovathan monet itsehoitolääkkeet nykyisin samoja kuin reseptilääkkeetkin. Usein erona on vain pakkauskoko tai vahvuus.

Itsehoitolääkkeet voivat aiheuttaa haittavaikutuksia. Niillä voi olla yhteisvaikutuksia ruoan, alkoholin tai muiden lääkkeiden kanssa. Itsehoitolääkkeen käyttö voi viivästyttää lääkäriin menoa sairauksissa, joissa itsehoito ei riitä. Itsehoitovalikoimassa on myös lääkkeitä, jotka väärinkäytettyinä voivat aiheuttaa jopa hengenvaaran.

Itsehoitolääkkeisiin liittyy myös paljon virheellistä käyttöä. Monesti itsehoitolääkkeitä käytetään väärään tarkoitukseen. Joku käyttää niitä liian suurella annoksella tai liian pitkiä aikoja. Toiset taas eivät uskalla käyttää tarpeeksi suuria annoksia, jolloin hoidosta ei ole hyötyä. Moni haluaa samaa lääkettä kuin tuttava, vaikka lääke, joka sopii yhdelle, ei välttämättä sovi toiselle.

Apteekeissa oiotaan asiakkaiden virheellisiä käsityksiä itsehoitolääkkeiden käytöstä päivittäin. Esimerkiksi kipu- ja flunssalääkkeiden käyttöön liittyy paljon vääriä käsityksiä. Kuinka moni asiakas onkaan ollut ostamassa flunssalääkettä flunssan estoon, vaikka niiden vaikutus liittyy pääasiassa vain kuume- ja kolotusoireiden lievitykseen eikä estä flunssaa mitenkään. Apteekeissa puututaan usein myös tilanteisiin, joissa halutaan yhtä lääkettä päänsärkyyn ja toista flunssaoireisiin. Useimmiten riittää kuitenkin yksi ja sama lääke.

Myös erilaisten vatsaoireiden hoidossa on haasteita. Tavallista on se, että haetaan kipulääkettä vatsakipuun, vaikka kipulääke soveltuu vatsaoireisiin vain harvoin. Myös närästyksen, ripulin ja ummetuksen hoidossa menevät lääkkeet monesti ristiin. Ummetukseen halutaan ripulilääkettä ja päinvastoin.

Monella voi olla myös vaikeuksia erottaa allerginen nuha ja virusperäinen nuha toisistaan. Hoidossa on kuitenkin eroja, eivätkä flunssanuhan tukkoisuuden hoidossa käytettävät nenäsuihkeet sovi allergisen nuhan hoitoon. Jatkuva tukkoisuussuihkeen käyttö turvottaa nenän limakalvoja entistä pahemmin. Yksi haaste on silmätulehdusten hoito. Moni haluaisi hoitaa tulehduksesta rähmivää silmäänsä kostutustipoilla. Tällainen hoito on turhaa ja silmätulehdusasiakas ohjataankin apteekista lääkärin hoitoon.

Onnistunut ja turvallinen itsehoito ja itselääkintä vaativat siis tietoa ja osaamista niin oikean hoidon valinnassa kuin käytössäkin. Sitä varten apteekeissa on ammattitaitoinen henkilökunta ohjaamassa ja neuvomassa. Oikea hoito tulee kuin apteekin hyllyltä vain, kun tiedämme oireistasi, muista sairauksistasi ja lääkkeistäsi tarpeeksi. Tästä syystä me selvitämme ja kyselemme asioita itsehoitolääkettä ostaessasi. Käytä ammattitaitoamme hyväksesi. Apteekissa hyvät neuvot sisältyvät hintaan.

Tuula Teinilä