Kesäkulttuuria

Profile Image of Pauli Ihamäki

Saimaan saaressa sitä tulee elettyä luonnon ehdoilla. Kalastus ja kantarellien etsintä ovat pääasiat. Kohta pitää marjastaa, mikä on mustikoiden osalta haastavaa. Varvut kärsivät vähälumisessa talvessa.

Tulee sitä muutama kirja luettua, joskin silmät alkavat jo lumpsia iltayhdeksän jälkeen, kun on koko päivän ulkona puuhastellut. Nuoremmat vierassukupolvet elävät vielä aktiivisesti valveilla yhden aikaan, jolloin vanhukset ovat jo pitkään olleet unten mailla, jos ovat elämän ääniltä kyenneet. Netistä on muutama ohjelma tullut katsottua, ja radio on ollut joskus auki. Edes lehtiä ei ole viitsinyt kääntää, kun tulevat niin vanhoina kaukana sijaitsevaan laatikkoon.

Mikkelissä tulee pakosti käytyä, kun siellä ovat paremmat kaupat, tori ja tuo pitkäripainen. Jalkaväkimuseossa ja vanhassa päämajassa käyn joka vuosi verestämässä historiaa ja ihmettelemässä, kuinka isämme sodissa pärjäsivät. Nykytekniikkaan verrattuna viestikeskus Lokki on pieni ja vaatimaton. Sen kautta sotaa johdettiin. Harmi, että Marskin klubille on vaikea päästä. Pitää tyytyä kahveisiin Marskin kahvilassa patsaan äärellä.

Tampereen Pyynikin kesäteatterissa on pitänyt käydä Pirunpelto katsomassa. Seurasin sarjaa telkkarista, kun se sivusi kunnalliselämän kiemuroita ja sorasta kiisteltiin. Tuo sorakuoppa-aihe tuli tutuksi Lahden kaupunkisuunnittelussa ja vähän Ylöjärvelläkin. Tutut näyttelijät veivät juonta nokkelasti eteenpäin kommellusten ja kohellusten kera. Vähän pakkoseksiä oli siihen lisätty turhan päiten. Kannattaa mennä lippuja metsästämään, jos juonittelu kiinnostaa.

Kirjanystävät menevät joka kesäkuun loppu Sastamalan vanhan kirjan päiville. Ennen mentiin oikein Vammalaan, joka on kesällä elävä kaupunki. Sinne on vaan pystytty rakentamaan nättejä kerrostaloja, mikä ei tahdo Akaassa onnistua. Olivat paikalliset keräilijät panneet sinne näyttelyn pystyyn, että piti oikein kahdesti mennä käymään. Kirjoja tuli taas vino pino mukaan, vaikka oli juuri saanut pari tuhatta pois hyllyistä. Kumma, kun ei vaan meinaa oppia arvioimaan kirjan tulevaa kohtaloa. Puhuvat asiantuntijat, etteivät nuoret enää kirjoja lue eikä tuommoisilla kirjapäivillä ole tekoa enää parinkymmenen vuoden kuluttua. Elävät sen silloin näkevät. Onhan siellä jos jonkinlaista julkimoa puhumassa. Timo Soini veti nyt salin täyteen.

Kovapäisenä kirjanystävänä ajoin vielä mökiltä Anttolasta Sysmään kirjakyläpäiville. Oli siellä kyllä yksi mökkitapaaminenkin vanhojen partiolaisten kera. En ollut aikoihin Sysmän päivillä käynyt. Aurinko paistoi siellä, kun idempänä oli kovastikin satanut. Väkeä oli ja kirjailijoita puhumassa. Vanhoja tuttuja tapasin, joista muutaman muistin oikein nimeltäkin. Kumma kun nuo maalaiskylät näin kesäaikaan täyttyvät. Kesäasukkaat pitävät ne elävinä. Taidetta tuodaan esille, ja kesäteatteri on joka pitäjässä.

Onhan niitä Näkymiä Toijalassa toistamiseen. Kansalaisten olisi hyvä mennä kummastelemaan taiteen uusia tuulia, että pysyisivät ajan hermolla. On niitä teattereitakin tiheästi siellä eteläisellä Pirkanmaalla. Toivottelen hunajaista kesää mehiläishoitajan poikana.

Kirjoittaja on entinen Akaan kaupunginjohtaja, nykyinen eläkeläinen