Matkalla Suomessa

Profile Image of Forum Akaa

24Forum Akaa Satu KylmäläKesä lähestyy, aurinko alkaa jo lämmittää, ruoho vihertää. Töissä lauleskellaan kovasti lauluja siitä kuinka ”Kevät sää lämmittää” ja ”Aurinko ohjaa tassujen pohjaa”. Kevätjuhlia varten harjoitellaan ahkerasti ja viskari-ikäiset jännittävät eskariin menoa. Koululaisilla on kevätretkiä ja viimeisiä kokeita. Päiviä lasketaan kesäloman alkamiseen. Ja niin ajankohtainen kysymys on, millainen tulee olemaan kesän sää. Onneksi sammakoista ja muurahaisista voidaan ennustaa. Aika tarkka oli muurahaisten käyttäytymiseen perustuva ennustus, viikon tarkkuudella osaavat kertoa auringon, sateen, tuulen ja poudan määrän.

Meidän perhe on innostunut asuntovaunumatkailusta ja nimenomaan Suomessa. Kevään alussa alkaa kuumeinen pohdinta, mihin päin Suomea matkaamme. Onko jokin uusi paikka, jonka haluamme nähdä, vai suositaanko tuttua ja hyväksi havaittua kohdetta? Jokaisella meidän perheessämme on omat mielenkiinnon kohteet. Kaksi haluaa huvipuistoon, kolmas on kiinnostuneempi kulttuurikohteista ja neljännelle riittää, kun vaan saa olla. Yleensä pyrimme jonkun moiseen perhedemokratiaan, jokaiselle jotain -periaatteella. Tietenkin joskus täytyy turvautua itäeurooppalaiseen vaalimatematiikkaan: kun vaali toteutetaan tietyllä kertoimella, niin vähemmistökin voi voittaa.

Ja tästä päästään aina niin kuumottavaan kysymykseen, kumpi on parempi asuntovaunu vai asuntoauto. Meidän perhe on matkaillut kummallakin. Molemmilla on kannattajansa, mutta meille vaunu tuntui alusta alkaen oikeammalta. Kun pääsee kohteeseen ja saa leiriydyttyä, levitettyä grillin, tuolit ja avattua markiisin, mutta sitten huomaakin, että jotain elintärkeää täytyy vielä hakea kaupasta, voi jättää leirin huoletta alueelle ja käydä henkilöautolla kaupassa. Tai leiri saa olla viikonlopun samalla leirintäalueella ja voi käydä tutustumassa lähialueen nähtävyyksiin, huvipuistoon yms. purkamatta grilliä, tuoleja ja markiisia takaisin. Tähän löytyy varmasti kommentti myös asuntoautokansalta. Toisaalta me käytämme vaunua myös kesämökin jatkeena, mökiltä puuttuvina makuupaikkoina. Leirintäalueen valinnassa tukeudumme aika puhtaasti ”kokeilemalla oppii” -periaatteeseen. Monessa paikassa kertakokeilu tuntuu riittävältä, mutta sitten on alueita, jotka eri syistä on merkitty muistiin – tuonne haluamme takaisin. Leirintäalueissa yöpymisen hinta ei todellakaan ole laadun tae.

Suomessa on paljon upeita paikkoja, nähtävyyksiä, kulttuurikohteita ja tapahtumia, joissa kannattaa vierailla. Viime kesänä me löysimme sattumalta Valkealasta Verlan. Tykkimäen huvipuiston vuoksi olimme Kouvolan suunnalla, ja kun huvittelut oli huviteltu, suunnitellut tekemiset tehty, netistä tutkittiin mitä lähistöltä löytyy. Hieman epäilevästi, varsinkin lapsemme, lähdimme, ja miten mielenkiintoinen oli vanha pahvitehdas! Upea miljöö ja loistava opas: löysimme yhden mieleenpainuvimmista matkailukohteista. Vaasassa satuimme olemaan samaan aikaan kun Sirkus Finlandiakin, ja miten olikaan loistava show! Hauskinta on kun suuriosa vaan löytyy vahingossa, kun on utelias ja lähtee avoimin mielin katsomaan. Suosittelen tutustumista Suomeen!

 

Satu Kylmälä

Lastentarhanopettaja

 

Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa valtuutettu Harri Rämö