Huomaa hyvä HHT:ssa

Profile Image of Akaan Seutu

Akaan AatamiHHT-vyöhykkeestä (Tampere-Hämeenlinna-Helsinki) puhutaan toisinaan kovemmalla äänellä, toisinaan ei ollenkaan. Pirkanmaan maakuntakaava, joka on laajassa kaaressa toimintoja ohjaava, vahvistaa vyöhykeajattelua. Tampere on Pirkanmaan vetovoimainen keskus. Se on suuri kaupunki Suomen mitassa, Euroopassa ei ensinkään.

Asutuksen on ajateltu laajenevan Tampereelta etelään, radan ja valtatie 3:n vartta pitkin. Asia on ollut useampien huulilla jo vuosikymmenet. Nyt tarvitaan viisaita, rohkeita ja kauaskantoisia ratkaisuita kaupungilta. Maailma tulee meitä kohti, olemmeko ottavaiset.

Hyvä ponnistus on ensi viikonlopun Asuminen Akaassa -messut. Vaikka meillä taitaa olla paljon kaikenlaista korjattavaa ja uusittavaa, Akaa asuinpaikkana on monessa mielessä viiden tähden arvoinen.  Messut ovat erittäin hyvä tapa tuoda kaupunkia näkyväksi.

Tampereen läheisyys on valtti. Olen siitä jaksanut muistuttaa ja jaksan edelleen: maailmanluokan kulttuuri- ja urheilutapahtumat, konsertit, ottelut ja pelit ovat puolen tunnin junamatkan päässä. Se on kuulkaa ylellisyyttä.

Uudenkylän alueelle on lyhyessä ajassa noussut melkoinen talojoukko. Vaunukansaa vaeltaa, kuuluu lasten ääniä, vasaroiden pauketta, savu nousee saunan piipuista. Saunapäivä joka päivä. Vaasalaiset markkinoivat itseään onnellisina. Voitasko mekin? Yrittää edes?

En mitenkään tarkoita urjalalaista tulkintaa pikkusen höpsähtäneestä kanssaeläjästä: ”Noo se on vähä onnellinen!”

Istu ja pala

Muutamat luotettavat tutkimukset ovat viime aikoina osoittaneet, että istuminen on ihmiselle haitallista. Jokainen tietää omasta elämästään, miten paljon kukakin on kököttänyt jakkarallaan. Töissä varsinkin. Työfysioterapeutit ovat valistaneet meitä oikeista istuma-asennoista, uudentyyppisiä työtuoleja on tuotu markkinoille, jopa pystypöytiä näkee nykyisin muillakin kuin vain selkävaivaisilla.

Totta on, että aika ajoin tapahtuva ylösnouseminen ja vaikka pieni jaloittelu edistää terveyttä. Silti peruskuvioiden pitäisi olla kunnossa: tuolin, pöydän ja näyttöruudun suhteet kohillaan.

Kyseenalaiseksi sen sijaan voi hyvin perustein asettaa peruskoulun kurinpitosysteemit.  Jälki-istuntoja kun on määrätty milloin mistäkin. Paitsi että niiden vaikutus on kasvatuksellisessa mielessä osoitettu tehottomaksi, istumisen vaarallisuusnäkökulma nostaa esiin uusia kysymyksiä.  Istuttaminen puhuu terveyden edistämistä vastaan. Siinä olisi Anderssonille ajamista Europarlamentissa.

Pehmeät koneet

En ole erityinen euroviisufani. Maku on mennyt muun muassa siitä syystä, että saman kolkan kansakunnat äänestävät toinen toisilleen: Azerbaizan, Moldova, Valko-Venäjä, Venäjä esim. Ja Balkanin porukka on toinen sakki. Ei siinä mitään, jos tykkää, mutta joskus haisee läpi! Onks tää politiikkaa?

Softengine Seinäjoelta ja Suomesta pärjäsi hyvin.  Ja kun huomioon otetaan se todistettu seikka, että asiantuntijaraadit arvostivat esitystä enemmän kuin kansanraadit, bändille voi luvata loistavaa tulevaisuutta, jos vaan jaksavat!

Euroviisuja seuraavat eurovaalit. Aika vaisua on ollut kampanjointi – rahapulaa vissiin. Mennään kuitenkin äänestämään, sillä eurooppalaisia me olemme. Ja mitä yhtenäisempänä Eurooppa voi toimia ulospäin, sen paremmin se menestyy.  Myös me.