Kevään heräämistä ja globaaleja ongelmia

Profile Image of Akaan Seutu

Kallioinen SailaKevät on edennyt mukavan aurinkoisessa säässä. Puutarhaihmiset ovat jo pidemmän aikaa päässeet haravoimaan pihojaan, leikkaamaan pensaitaan ja puitaan, tekemään kevätlannoituksia ja valmistamaan puutarhojaan alkavaan kasvukauteen. Talven jälkeen on mukava seurata luonnon heräämistä ja lintujen kevätmuuttoa. Päivien pidetessä olo on itselläkin, niin kuin olisi herännyt talven horroksesta.

Vuoden kierrossa olemme niin pitkällä, että vietämme kuluvalla viikolla jo vappua. Vappu on perinteisesti työväen ja ylioppilaiden juhla, mutta myös kevään juhla. Vapulla on pitkä historia. Sitä on juhlittu Suomessakin keskiajalta lähtien.

Alkujaan vappu oli kirkollinen juhlapäivä. 1800-luvun loppupuolella työväenliike otti vapun kansainväliseksi juhlapäiväkseen. Poliittiset puheet ja vappumarssit ovat osa päivän viettoa. Niin Akaassakin. Vappuaamuna pidetään muistotilaisuuksia vakaumuksensa puolesta kaatuneiden haudoilla ja muistomerkeillä.

Viime sunnuntaina puolestaan oli kansallinen veteraanipäivä. Silloin kunnioitettiin vuosien 1939–45 sotiemme veteraaneja. Niin ironiselta kuin se kuulostaakin, talvisota yhdisti Suomen kansan, joka oli jakautunut kahtia vuoden 1918 sodan aikana.

Uutisotsikoita hallitsevat ulkomaiden osalta muun muassa Ukraina, Syyria ja Sudan. Näitä maita yhdistävät sisäiset levottomuudet ja osin sisällissota. Tuntuu jotenkin järjettömältä, että edelleen tänä päivänä ongelmia yritetään ratkaista voimatoimin ja väkivalloin, samalla tuhoten kaikki rakennettu infrastruktuuri ja elämän perusedellytykset. Meillä suomalaisilla on omat kokemuksemme sisällissodasta. Se jätti vuosikymmeniä kestävät haavat.

Meillä on rutkasti globaaleja isoja ongelmia, joiden ratkaisemiseen tarvittaisiin kaikki mahdolliset voimavarat.  Miten turvataan elämän perusedellytyksiin kuuluva hyvälaatuinen juomavesi tai asianmukainen jätevesi- ja jätehuolto kaikille maailman ihmisille? Maailmassa on edelleen miljoonia ihmisiä vailla kunnollista terveydenhuoltoa. Mahdollisuus koulututukseen ei ole kaikille itsestäänselvyys. Miten ratkaistaan maailman ruoantuotantoon, energiatuotantoon ja ilmastomuutokseen liittyvät haasteet? Alkukeväästä uutisotsikoissa on esiintynyt myös huonon ilmanlaadun aiheuttamat ongelmat maailman suurkaupungeissa.

Kuluneella viikolla kuulimme myös hyviä uutisia kotimaan työllisyyteen ja talouteen liittyen. Yksi vahva ja perinteinen tukijalkamme metsäteollisuus on investoimassa kotimaahan, Metsä Group Äänekoskelle ja Stora Enso Varkauteen. Perinteisestä teollisuudestamme on hävinnyt viime vuosina tuhansia työpaikkoja, ja uutta nokiaa on odotettu kuin kuuta nousevaa.

Suomalaisen yhteiskunnan monet hyvin toimivat asiat, jotka liittyvät esimerkiksi koulujärjestelmään, terveydenhuoltoon, vesihuoltoon tai oikeusjärjestelmään, ovat arvostettuja ympäri maailman. Olisiko niistä jalostettavissa jotain uusia vientituotteita? Sitä kautta syntyisi uusia työpaikkoja ja suomalaista osaamista voitaisiin hyödyntää globaalien ongelmien ratkaisemisessa.

Hyvää Vappua kaikille lukijoille!

Saila Kallioinen

Kirjoittaja on Akaan valtuuston puheenjohtaja.

Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa Eero Virtanen.