Matkalla

Profile Image of Akaan Seutu

Sanaan matka liittyy useimmiten siirtyminen paikasta toiseen. On matka Viialasta Toijalaan, ulkomaanmatka, kotimatka, vaellus paikasta toiseen. Sanaa matka käytetään myös ilman konkreettista liikkumista merkityksissä elämänmatka, mielikuvitusmatka, ajatusmatka ja oppimispolku. Kirkossa puhutaan siitä, kuinka paastonaikana olemme seuranneet Jeesuksen elämää matkalla Kirkastusvuorelta Jerusalemiin. Tämä seuraaminen tekee meidät myös osallisiksi tuosta matkasta.

Ensi sunnuntai on palmusunnuntai. Siitä alkaa hiljainen viikko tai suuri viikko, kuten ortodoksikirkossa sanotaan. Palmusunnuntaista alkava aika on ikään kuin tiivistetty ”paketti” siitä, mistä on ollut jo puhe koko paastonajan teksteissä. Pyhän teema on Jeesuksen ratsastaminen Jerusalemiin. Kansanjoukot levittivät palmunoksia tielle ja huusivat hoosiannaa. Noiden hoosianna-huutojen jälkeen Jeesus sanoi oppilailleen: ”Hetki on tullut: Ihmisen Poika kirkastetaan. Totisesti, totisesti: jos vehnänjyvä ei putoa maahan ja kuole, se jää vain yhdeksi jyväksi, mutta jos se kuolee, se tuottaa runsaan sadon.” Jo paastonajan alkaessa laskiaissunnuntain teksteissä Jeesus oli ilmoittanut oppilailleen, että hän tulee kärsimään. Neljäs paastonajan sunnuntai kertoi Elämän leivästä, kiirastorstaina Jeesus asetti ehtoollisen, leivän ja viinin, muistoksensa ja anteeksiantamuksen ateriaksi.

Viime sunnuntai oli Kärsimyksen sunnuntai, ja pitkäperjantaina Jeesus kärsi ristinkuoleman. Kärsimyksen sunnuntaista hiljaisen viikon lauantaihin oleva ajanjakso on ns. syvä paastonaika, joka korostaa olemista elämän ja kuoleman kysymysten äärellä. Hiljaisen viikon matka ei kuitenkaan pääty suruun vaan riemulliseen sanomaan Jeesuksen ylösnousemisesta pääsiäisaamuna.

Matkanteko ja laulaminen ovat aina liittyneet yhteen. Akaan Nuorisokuoro juhlii toimintansa 10-vuotista taivalta palmusunnuntain iltana Viialan kirkossa omalla konsertilla. Tällä kuoron laulumatkalla on vuosien varrella ollut yli sata matkaajaa. Anna-Mari Kaskinen ja Pekka Simojoki ovat tehneet seuraavan myös konsertissa kuultavan laulun, jossa lauletaan: ”Palmunlehviin peittyy maa, laulu pulppuaa. Kaikki kansa kumartaa nöyrää matkaajaa. Aasilla nyt ratsastaa Poika Kuninkaan. Maailman Hän vapahtaa rakkaudellaan. Laula hoosianna, laula hoosianna! Jeesus, Poika Daavidin. Laula hoosianna, laula hoosianna! Saavu luokse meidänkin!”

Hoosianna tarkoittaa samalla avunhuutoa ja ylistystä. Kun nuorisokuoro kehottaa meitä ”Laula hoosianna!”, niin siinä on oikeastaan kaikki, mitä tarvitaan. Saamme kaikissa elämänmatkamme vaiheissa huutaa Jumalalle huolemme ja murheemme omalla hoosiannallamme. Sillä samalla hoosiannalla saamme myös kiittää Jumalaa siitä, että hän on tullut maailmaan pitämään meistä huolta.

Heikki Ali-Löytty

Kirjoittaja on Akaan seurakunnan kanttori.