Onko Näkymä Akaan sokea piste?

Profile Image of Forum Akaa

14SofiaWellingKuvaajaSiniKantolaNäkymän tämän vuoden teema on Näkevän sokeus. Sen tarkoituksena on herätellä meitä näkemään metsää puilta ja kiinnittämään huomiota epäkohtiin tai huomiota vaille jääneisiin asioihin. Kuraattori Mika Karhu on ollut itsekin kärkäs ottamaan kantaa muun muassa rahoitukseen ja kulttuurin merkitykseen kunnissa maanlaajuisesti. Kuten aiemmin, Näkymä on tänäkin vuonna seinätön galleria, kaikille avoin, tasavertaisesti saavutettavissa arjen kulkureiteillä. Teokset tulevat olemaan isoja, osallistavia, hauskoja ja jopa hyödyllisiä.

Näkymä on ollut osa Akaata jo 12 vuotta.  Sen asema on edelleen kiistanalainen ja näyttelyn järjestäminen on vahvasti talkootyön varassa. Muutamat henkilöt tekevät vapaaehtoisesti avaintyötä tapahtuman eteen. Heidän innostuksensa, motivaationsa ja ammattitaitonsa ansiosta muun muassa visuaalinen ilme ja kotisivut ovat juuri niin hienot kuin nyt ovat. Jokaisen panos on edellytys näyttelyn toteutumiselle ja näin ei saisi olla. Ehkä Näkymän tärkeyden huomaisi sitten vasta, jos sitä ei olisi? Tuntuisiko Nahkialanjärven ympäristö tyhjältä; entä jos koulujen alettua pehmeä lasku näyttelyn parissa vaihtuisi oppituntiin nykytaiteesta koulun penkillä?

Tänä vuonna Näkymää tehdään näkyväksi myös keskustan alueella yhteistyössä Päivölän kuvataidelinjan kanssa. Historiallista ratamestari Raiskion aluetta tullaan käyttämään teoskohteena sekä kulttuuritapahtumapaikkana. Alueelle on tulossa jo ainakin yksi ulkopuolinen toimija järjestämään ohjelmaa kuultuaan paikan aktivoinnista. Sijainti on mitä mahtavin, eikä pidä unohtaa taas sokeaa pistettä, itse ratamestarin aluetta. Vanhan rakennuskannan annetaan tuhoutua ja uutta samanlaista ei saa enää rakentaa.

Näkymän päänäyttely on kuitenkin edelleen Nahkialanjärven ympäristössä. Se on kyselytulosten mukaan mieluisin paikka akaalaisille tutustua teoksiin. Paikka on myös vakiintunut monen kuntalaisen mieleen; näyttelyä osataan jo odottaa rannalle.

Tärkeä rooli on myös kuntalaisilla; kuluttakaa kulttuuria! Käykää kiertämässä Nahkialanjärvi, virkistäytykää taiteen parissa Suomen kauneimmassa taidetilassa. Kehukaa, haukkukaa, olkaa jotain mieltä. Passiivinen kulttuurin harrastaminen pidentää elinikää, kertoo tuore tutkimuskin.

Akaa tarjoaa useita ilmaisia näyttelyitä Kulttuuritalo Laaksolassa. Toki siellä riittää vilskettä nykyään muutenkin MLL:n ryhmien myötä. Sitähän varten niitä seiniä lämmitetään, sanoi Rauta Vaaran mies.  Ja myös näyttelyitä varten. Laaksola on upea tila paikallisille taiteilijoille tuoda teoksiaan esiin. Tänä vuonna näyttelyitä on koko vuodeksi tarjolla. Näkymä täyttää jälleen Laaksolan kesällä tulkiten teemaa muun muassa audiovisuaalisin keinoin.

Mielestäni Akaalla on mahdollisuus omaleimaiseen näkyvyyteen ympäristötaiteen ja kaupunkimehiläistarhauksen teemoilla. Ne ovat raikkaita, ekologisia, ajassa kiinni olevia ainutlaatuisia tuotteita, jotka pitäisi noteerata erityisellä painoarvolla. Ne luovat välittämisen ja trendikkyyden tuntua.

Akaa voi kehittää näistä jotain vielä isompaa, kun vain nähdään ne sokeatkin pisteet.

 

Sofia Welling

Kirjoittaja on Näkymän  tuottaja

Ensi viikolla sarjassa kirjoittaa valtuutettu Jouni Vaittinen