Koulukuulumisia

Profile Image of Forum Akaa

OksaJukkaAkaan koulutuslautakunta on ehtinyt tälle keväälle tehdä useita aika merkittäviä ja kauaskantoisiakin päätöksiä. Akaan lukion toiminta päätettiin keskittää pysyvästi Toijalaan. Omasta mielestäni kahden pienen lukion yhdistäminen yhdeksi keskikokoiseksi vahvaksi lukioksi oli ehdottoman järkevä päätös. Yhdistäminen olisi varmasti ollut edessä ennemmin tai myöhemmin, mutta nyt Keskustan koulun evakko ja peruskorjaus oli hienoinen onni onnettomuudessa ja nopeutti osaltaan päätöstä. Ennakkotiedot kevään yhteisvalinnasta osoittivat, että hakeutuminen oman kaupungin lukioon ei ole vähentynyt yhdistymisen vuoksi. Lautakunta päätti myös, että akaalaiset lukiolaiset saavat jatkossa maksuttoman kuljetuksen julkisilla kulkuneuvoilla omaan lukioon. Tämä on vuositasolla satojen eurojen kädenojennus opiskelijoille ja heidän vanhemmilleen.

Toinen merkittävä päätös on ollut se, että Viialassa aletaan valmistella Hirvialhon koulun ja Keskustan koulun yhdistämistä yhdeksi yhtenäiskouluksi. Keskustan koulun peruskorjausta suunniteltaessa tilasuunnittelun yksi lähtökohta oli, että sekä Hirvialhon koulun että Keskustan koulun tiloja hyödyntäisivät kummankin koulun oppilaat. Lukion siirryttyä pois Hirvialhon koulun tiloista tilalle tulee pysyvästi alakoulun oppilaita. Yhteistyötä koulujen välillä on toki ollut aina, mutta tiivistämällä yhteistyötä edelleen voidaan muun muassa tila- ja henkilöstöresurssia käyttää tehokkaammin ja järkevämmin. Yhtenäiskoulumalli helpottaa myös koulun erityistyötekijöiden, kuten erityisopettajien, kuraattorin ja koulupsykologin työn suunnittelua ja työn suuntaamista nykyistä joustavammin.

Valtuuston pitää tehdä Aseman koulun lakkauttamisesta keväällä vielä yksi erillinen päätös. Tämän hetkisen tiedon mukaan yli puolet Aseman koulun nykyisistä oppilaista siirtyy syksyllä käymään koulua naapurikunnan puolella Urjalassa. Loput oppilaat siirtyvät Kylmäkosken Kirkonkylän koululle. Kirkonkylän koulusta tulee näin ollen hieman alle sadan oppilaan ja viiden opettajan koulu. Lisäksi koululla toimii esikouluryhmä kuten tähänkin asti. Osan oppilaista siirtyminen Urjalaan on tietysti otettava pienenä kritiikkinä Akaan koulujärjestelyjä kohtaan. Itse näen perheiden valinnan kuitenkin luonnollisena ja ymmärrettävänä. Siitä on turha vetää herneitä sieraimiin sen kummemmin. Olemme jo alustavasti sopineet Urjalan kollegan Salon Juhan kanssa, että järjestämme Aseman suunnan kyyditykset osin yhteistyössä. Tästä syntyy säästöä kummallekin kunnalle.

Koulukyyditysten järjestäminen onkin parhaillaan työn alla. Nykyiset sopimukset umpeutuvat kesällä ja reitit kilpailutetaan uudestaan nyt keväällä. Akaan kaupunki käytti viime vuonna noin 1,5 miljoonaa euroa erilaisiin kuljetuksiin. Tästä summasta noin puolet kuluu koulukyyteihin, toinen puoli perusturvan erilaisiin palvelukuljetuksiin. Kummankin toimialan isona tavoitteena on, että yhteisellä suunnittelulla saisimme kyydityksiä tehostettua jolloin palvelu ei ainakaan heikkenisi ja kustannukset toivottavasti jopa hieman laskisivat.

 

Päivät pitenevät ja odotettu kesä lähenee. Valoisaa kevättä Akaan Seudun lukijoille!

Jukka Oksa 

Kirjoittaja on Akaan sivistysjohtaja