Nuorten puolesta vai vastaan?

Profile Image of Forum Akaa

Peltoniemi_MikkoKaikilla akaalaisilla aikuisilla on tällä hetkellä tehtävänään yksi valinta. Olemmeko me nuorten puolesta vai vastaan. Ihan turha selittää, etteivät esimerkiksi päättäjät voi asettaa asioita näin yksinkertaisesti vaakakuppeihin.

Akaan hyvinvointikertomus on pahoinvointikertomus. Eikä pahoinvointi jää kertomuksen sisälle. Sen paljastamat tosiasiat saavat voimaan pahoin. Numerot ja prosentit ovat muutenkin suuria, mutta huudoksi ne muuttuvat, kun lukee perusturvajohtaja Elina Anttilan sanoja tämän lehden sivuilta.

Normaalisti vanhempien välinpitämättömyys tarkoittaa monelle nuorelle vain vapautta. Akaassa vapautta on niin paljon, että se ahdistaa lapsia, ja he kertovat tämän. Melkein joka kolmas 8.–9.-luokkalainen tajuaa, että heidän kotonaan vanhempien vastuu on kokonaan korvattu vapaudella. Nämä vanhemmat ovat nuoria vastaan. Omia lapsiaan vastaan.

Samaan aikaan esimerkiksi huumeiden käyttö lisääntyy. Jos joku opettaja, rehtori, isä tai äiti ei uskalla kohdata tätä tosiasiaa, hän vaihtaa oman vastuunsa omaan vapauteen ummistaa silmänsä. Hän on nuoria vastaan. Omia lapsiaan vastaan.

Jos Akaan kaupunki päättää olla palkkaamatta lisää henkilöstöä sosiaalityöhön, se vaihtaa oman vastuunsa vapauteen vedota siihen, että kun muutenkin lomautetaan kaikki. Taas ollaan nuoria ja lapsia vastaan.

Elina Anttilan lisäksi nuorten puolesta puhuu tässä lehdessä Tommi Järvinen. Toinen entinen toijalalainen nuori. Järvinen kertoo hyvin konkreettisesti, mihin nykyinen tilanne on johtamassa. Jos nuorilla ei ole turvallista tekemistä ja turvallinen olo, heillä ei ole mahdollisuutta rakastua Akaaseen. Jos nuori ei johonkin rakastu, kuka sitten rakastuu?

Järvinen toteaa myös, ettei nuorten tekemisen välttämättä tarvitse olla ohjattua. Nykyään esimerkiksi urheilevan lapsen on valitettavasti valittava nimenomaan järjestelmällinen ohjaus tai täysi ohjaamattomuus. Jos alakouluikäinen lapsi harrastaa urheilua viisi kertaa viikossa, kaikki on toivottavasti hyvin niin kauan kuin hän harrastaa. Entä kun ei enää harrasta?

Akaassa on tällä hetkellä poikkeuksellisen aktiivinen nuorisovaltuusto. Se ei ole seurannut hiljaa sivusta, kuinka kaupunki näivettää säästölinjallaan nuorisotilat. Nuorisovaltuusto on vaatinut aukioloaikojen lisäämistä, koska Akaassa asuu noin 3800 alle 18-vuotiasta, ja nuorisotilat ovat mahtavat, mutta ne ovat auki harvoin ja sekavasti.

Saman asian puolesta ja osittain samalla porukalla soitetaan ja lauletaan Toijalan Kinolla ensi tiistaina 10. joulukuuta kello 18. Tapahtuma järjestetään yhdessä vanhempainyhdistyksen kanssa, ja konsertin tavoitteena on kerätä rahaa nuorten vapaa-ajanviettomahdollisuuksien parantamiseksi. Akaan lukion abien tukikonsertti on yhtä poikkeuksellinen kuin nuorisovaltuuston aloite. Menemällä konserttiin on hyvin helppo osoittaa olevansa nuorten puolella.

Akaan kaupungin sivistystoimi voi osoittaa olevansa nuorten puolella myös järjestämällä lukiolaisille yhteisen joulujuhlan. On turha puhua saman katon alle keskitetyn lukion yhteisöllisyydestä, kun Akaan lukion viialalaiset oppilaat on täysin ulkopuolisina ohjattu osallistumaan Rasin alakoulun lasten ja vanhempien kirkkojuhlaan Viialan kirkossa. Se, joka on nuorten puolella, löytää kyllä bussirahat jostain pussista.

 Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.