Joulun tunnelmia

Profile Image of Jaana Hänninen

81hennijahetti2Jouluaatto on vihdoin ja viimein tullut. Tytöt ovat katselleet jouluisia tarinoita koko aamun. He söivät aamupalaksi riisipuuroa ja sekametelisoppaa. Hetti hämmästeli kovasti jälleen kerran tuota sekametelisoppaa. Hän ymmärsi kyllä, että siinä on kuivattuja hedelmiä sekaisin, mutta mistä se meteli tulee, niin sitä hän ei tänäkään vuonna ymmärtänyt. Puolilta päivin koko perhe, mummu ja pappa, Kisu ja Hiirulainen ystävineen istuvat kuuntelemaan joulurauhan julistusta. Siitä alkaa joulun ajan rauha. Tytötkin istuvat aivan hiljaisina ja kuuntelevat.

 

Jouluaattona sekä saunatonttu että kotitonttu ovat kiireisiä. Saunatonttu lämmittää joulusaunaa ja hakee varastoistaan vihdan, jolla hän saa joulusaunaan kesän tuoksua. Joulusauna piristää kaikkien mieltä ja antaa samalla rauhallisen olon. Saunan jälkeen kaikki kokoontuvat jälleen yhteen ja alkavat nauttia joulupöydän antimista. Äiti on kattanut pöydän kauniisti. Punavalkea liina, kynttilöitä ja joululta tuoksuvaa jouluista ruokaa sekä kinkku, kuuluvat äidin laittamaan joulupöytään. Sillä välin, kun kaikki syövät, siivoavat joulupöydän ja yhteisvoimin tiskaavat, on kotitontulla kiireitä olohuoneessa. Kotitonttu auttaa joulupukkia. Se hiipii hiljaa ja tuo paketin kerrallaan kauniisti koristellun kuusen alle. Kotitonttu miettii itsekseen, että kylläpä tämä perhe onkin ollut kiltti ja reipas, kun he saavat näin paljon lahjoja. Mutta mukavahan on antaa lahjoja, kun tietää saavansa hymyn kaikkien huulille.

 

Kotitonttu mutisee itsekseen: ”Enää pari lahjaa ja sitten kaikki paketit ovat kuusen alla. Kyllä tämä pitkä paketti osaakin olla hankala. Mitä kummaa Hetti oikein löytääkään tästä paketista. Mutta oli mitä oli, niin mieluisa lahja se on silti. Tyttöjen silmät säihkyvät kilpaa kuusen tähden kanssa, kun he huomaavat lahjat.”

Viimeinkin Kotitonttu saa perheen lahjat kuusen alle. Hiljaa se poistuu olohuoneesta. Seuraava paikka jo odottaa. Kotitonttu on saanut tehtäväkseen viedä joulupukin puolesta lahjat myös Hiirulaiselle ja sen ystäville.

 

”No niin, nyt on kaikki jälleen siistiä ja masut ovat täynnä, niin voimmekin siirtyä olohuoneeseen hiukan lepäämään”, sanoo isä ja johdattaa perheensä olohuoneeseen. Samassa Henni huudahtaa: ”Katso Hetti, noin paljon lahjoja! Kuinka kauniita paketit ovatkaan”, Henni lausahtaa.

”Katsopas vaan. Joulupukki onkin jo käynyt ja jättänyt lahjat. Me emme kuulleet yhtään mitään, vai kuulitteko te tytöt?” kyselee äiti ja tytöt vastaavat melkein yhteen ääneen: ” Mitään ei kuulunut tai oikeastaan ihan kuin kulkuset olisivat kilisseet.”

Äiti hymyilee tytöille ja aloittaa lahjojen jakamisen. Äiti toimii yleensä joulupukin apulaisena ja jakaa lahjat kaikille. Posket punaisina tytöt avaavat pakettejaan. Molemmilla on kaksi isompaa pakettia ja muutama pienempi paketti.

 

81hennijahetti3”Voi, kiitos kiitos! Ihanat luistimet! Menen heti huomenna kokeilemaan näitä!”, huudahtaa Henni.

Hetti aukoo yhä isoa pakettiaan ja kiljahtaa paketin auettua ”Joulupukki sai minun kirjeeni! Ihan varmasti sai, muuten hän ei olisi osannut antaa minulle suksia lahjaksi”, intoilee Hetti ihaillen ensimmäisiä omia suksiaan.Hän haluaa heti kokeilla suksia ja saakin luvan laittaa ne jalkaansa sisällä.

”Nämä sukset on rikki!”, huudahtaa Hetti ”Joulupukille täytyy kirjoittaa ja pyytää häntä vaihtamaan nämä toimiviin ehjiin suksiin.”

”Ehjiltähän nuo kyllä näyttävät”, sanoo isä.

”No eihän nämä voi olla ehjät, kun nämä eivät kulje mihinkään!”, mutisee Hetti ja jatkaa ”Rikki nämä ovat, koska nämä eivät liiku mihinkään.”

”Voi sinua pientä.” sanoo isä ja kertoo Hetille ”Eivät ne sukset itsellään liiku, sinun pitää sauvoilla työntää vauhtia, mutta parempi, kun kokeilet niitä ulkona.”

”Höh, rikki ne on kuitenkin…, mutta kai niitä voi vielä kokeilla ulkonakin, jos ne sitten toimisivat. Minä olen kyllä nähnyt, että niillä voi mennä tosi lujaa”, mutisee Hetti hiljaa.

Hetken päästä hän on kuitenkin unohtanut asian ja avaa seuraavaa pakettiaan, josta löytyy kaunis iso nalle. Samaan aikaan Henni löytää paketistaan myös nallen.

”Katso Hetti, kuinka kaunis nalle minullakin on. Minä annan sille nimeksi Nelli. Mikä sinun nallesi nimi on?” tiedustelee Henni ja Hetti vastaa ”Minun nalleni näyttää vähän koiralta, joten sen nimeksi tulee Hauva-Vauva”

 

Tytöt saavat lahjaksi myös kirjat, suklaata, villasukat ja kaulahuivit. Lahjat avattuaan he uppoutuvat leikkimään nallejensa kanssa. Äiti ja isä istuvat vierekkäin ja lukevat uusia kirjojaan ja nauttivat samalla lämpimästä glögistä. Mummun sukkapuikot kilisevät, kun hän kutoo sukkia. Pappa on nukahtanut nojatuoliin ja tuhisee tyytyväisenä. Joulumusiikki soi radiosta ja kaikilla on hyvä ja lämmin olla.

 

81hennijahetti1Kisu on käpertynyt levollisin mielin keinutuoliin nukkumaan ja nauttimaan vallitsevasta joulun rauhaisasta tunnelmasta. Sekin sai muutaman lahjan. Paketista löytyi lämpöinen, pörröinen, kudottu torkkupeitto, jonka päällä se nytkin nautiskelee olostaan. Ja tokihan mukana oli myös maitonappeja, jotka maistuvat aivan valtavan hyviltä. Kisua hymyilyttää vieläkin, kun se muistaa tuon maun kielellään.

”Ehkä taisin syödä muutaman liikaa, kun vatsaa hiukan kipristelee. Minullehan taisi käydä kuten tytöille, kun he popsivat suklaata innoissaan”, toteaa Kisu. Silmiensä raosta se näkee vielä tyttöjen nallejen pomppivan, kunnes silmät eivät enää pysy auki ja se nukahtaa.

 

Hiirulaisen kodissa on vilkas tunnelma. Joka puolella kuuluu pienten tiukujen helinää, kun pikku hiiret juoksevat ympäriinsä tonttulakit päässään. Hiirulainen ja sen vieraat ovat juuri syöneet jouluateriansa ja odottelevat joulupukkia. Pikku hiiret ovat jo aivan malttamattomia, kunnes ovelta kuuluu koputus. Kaikki hiljenevät ja jännityksen voi aivan aistia ilmasta. Hiirulainen menee ovelle. Oven takaa kuuluu kulkusten helinää ja suhahdus. Se avaa oven hiljaa ja varovasti. Valtavan kokoinen joulupukin lahjasäkki on ilmestynyt ovelle. Pikku hiiret tungeksivat Hiirulaisen ympärillä malttamattomina ja hoputtavat sitä.

”Vedetään säkki sisälle, niin nähdään, mitä siellä on.”

Isommat hiiret auttavat Hiirulaista ja lopulta he saavat raskaan jouluisen säkin olohuoneeseen. Muori-Hiirulainen avaa säkin ja jakaa lahjat. Paketeista löytyy juustoherkkuja, karamelleja, kirjoja, palloja ja yhteinen iso satukirja. Satukirjaan on sisäpuolelle kirjoitettu: ”Tämän kirjan sadut on tarkoitettu kaikille teille. Lukekaa niitä yhdessä, niin saatte moninkertaisen ilon. Terveisin Joulupukki”.

”Joulupukki on aivan oikeassa.”, sanoo Hiirulainen, ”Meidän pitää viettää enemmän aikaa yhdessä. Olemme olleet muka niin kiireisiä, että yhteinen aika on jäänyt vähiin. Nyt lupaamme korjata asian ja näemme useammin.” Kaikki nyökyttelevät päätään ja ovat täysin samaa mieltä. Hiirulainen alkaa lukea ensimmäistä satua ja kaikki syventyvät kuuntelemaan.

 

”Joulurauha on talossa täydellinen. Molemmat, sekä yläkerran että alakerran väki, nauttivat leppoisista yhteisistä hetkistä”, kirjoittaa Kotitonttu raporttiaan joulupukille. Koko päivän sillä on ollut perhosia vatsassaan, koska se on niin jännittänyt päivän sujumista.

”Hetti haluaisi varmasti tietää, miten perhoset ovat minun vatsaani päässeet ja saisin selittää hänelle, että sekin on vain sanonta, kun jännittää jotakin asiaa” naureskelee Kotitonttu nauttien lämpimästä, mausteiselta tuoksuvasta ja maistuvasta glögistä.