Amalia Valon mielestä jääkiekossa on kaikki kivaa

 Amalia Valo käy paitsi oman joukkueensa harjoituksissa myös poikien treeneissä.

Amalia Valo käy paitsi oman joukkueensa harjoituksissa myös poikien treeneissä.

Viialassa asuvan Amalia Valon mielestä jääkiekko näytti niin hauskalta ja kiinnostavalta, että hän halusi ryhtyä harrastamaan sitä myös itse. Isoveljensä Viljamin jalanjäljissä kohta 10-vuotias Amalia aloitti jääkiekon Urjalan Sisukiekossa viime helmikuussa. 2003 syntynyt Amalia on tällä hetkellä tyttöjoukkueen vanhin.

– Jääkiekossa on vähän kaikki kivaa. Oppii luistelemaan ja saa uusia kavereita.

Jääkiekon lisäksi Amalia käy joskus ratsastamassa. Jääkiekkoharjoituksia on 1–3 kertaa viikossa. Oman joukkueensa treenien lisäksi Amalia osallistuu myös poikien harjoituksiin.

– Pojat on vähän parempia, vaikka ne on nuorempia, mutta ne ovat  harrastaneet jääkiekkoa kauemmin. Tyttöjen treeneissä on enemmän jääkiekkoleikkejä ja poikien treeneissä kunnon harjoituksia ja pelejä, Amalia vertaa.

Neljäsluokkalainen viihtyy sekä poikien kuin tyttöjen harjoituksissa.

– Mä en välitä, onko treeni poikien vai tyttöjen.

Amalia suunnittelee jatkavansa jääkiekkoa pitkälle. Erityisen hyvä hän on omasta mielestään kaatumisissa sekä syötöissä pelikaverille.

Amalian äitiä Riikka Valoa tyttären palo jääkiekkoon ei yllättänyt, laji kun oli tullut tutuksi jo isoveljen harrastuksen myötä.

– Meillä lapset ovat halunneet ja saaneet kokeilla kaikenlaista. Sitä lähdetään kokeilemaan, mikä kiinnostaa ja jos se kantaa pidemmälle, sitä jatketaan.

Amaliaa kuljettavat vanhemmat jäävät usein paikan päälle seuraamaan harjoituksia.

– Viljamin kohdalla aikanaan vähän arvottiin suuntaa, mihin lähdetään. Lempäälän suunta on ehkä hiukan ruuhkaisempi, lisäksi Urjalassa harrastaminen on edullisempaa. Jos ei lapsilla ole mitään erityisiä NHL-tavoitteita, helppohan tästä on mennä Urjalaan, Riikka Valo perustelee.

Äiti myöntää tyttären kehittyneen vuoden aikana huimasti. Hän arvelee, että kahden veljen ansiosta pelaaminen poikienkaan kanssa ei ole vierasta. 12-vuotiaan Viljamin lisäksi Amalialla kaksoisveli Anselmi.

Äiti on ilahtunut myös siitä, että tyttöjoukkueessa yhteistyö sujuu hyvin eri-ikäisten pelaajien kesken.

– Sillä ei tunnu olevan mitään merkitystä, vaikka toiset ovat viisi vuotta nuorempia. Siellä kannustetaan ja syötetään yhtä lailla.

Urjalan tyttöjoukkue ainoa laatuaan

Urjalan Sisukiekossa jääkiekkoa pelaa 18 F-tyttöä, jotka iältään ovat 5–10 vuotta. Eniten joukkueessa on 2005 syntyneitä kakkosluokkalaisia. Tyttöjä valmentaa Juha Kontio, joka toivottaa lajista innostuneet tytöt mukaan joukkueeseen.

– Ilman muuta toivotamme kaikki mukaan. Laji ei katso ikää, vaan mukaan voi lähteä nuoremmatkin. Myös kokeilemaan saa tulla. Haluamme tehdä pitkäjänteistä työtä, jotta saisimme lisää tyttökiekkojoukkueita. Tyttöjoukkueet ovat ylipäänsäkin harvassa koko eteläisessä Suomessa ja Pirkanmaalla, jossa millään muulla seuralla ei ole kokonaista joukkuetta näille pienille tytöille. Lähin samanikäisten joukkue löytyy Hämeenlinnasta.

Kontion mukana jääkiekon aloittamiselle ei ole erityisiä pääsyvaatimuksia.

– Etenemme hyvin hitaasti ja kaikkien kanssa lähdetään liikkeelle alusta. Teemme hyvin luistelupainotteisia harjoituksia ja meillä on aikaa harjoitella luistelun perusteita. Jääkiekon voi aloittaa vaikka luistelukoulun sijaan.

Tytöt harjoittelevat Urjalan jäähallissa sunnuntaisin kello 11–12. Valmentajan mukaan toinen vuoro on mahdollinen, jos harrastajia tulee lisää.

Kontion mukaan jääkiekko sopii yhtä hyvin hiljaiselle kuin rämäpäisemmällekin luonteelle.

– Jääkiekkoon liittyy usein virheellinen luulo, että pitäisi olla rämäpäinen, mutta kun kypärä on päässä, ei kukaan voi sanoa, onko rämäpää vai hiljainen. Myös hiljaiset tytöt ovat hyvin viihtyneet joukkueessa.

Valmentaja kertoo, että toiminnan tukijoiden ansiosta myös harrastuksen kustannukset ovat pysyneet kurissa.

– Kustannukset pelottavat toisia pois jääkiekosta, mutta meillä se ei ole kallista, koska olemme saaneet taustatukijoita ja myös jääkiekon ulkopuolelta. Meillä on esimerkiksi yhteistyösopimus ravivalmennuksen ykkösen Markku Niemisen kanssa. Me autamme häntä ravitalleilla ja vanhemmat ovat mukana talkoissa, ja hän tukee meitä taloudellisesti. Olemme käyneet myös Markun vieraana raveissa. Yritämme keksiä kivaa myös jääkiekon ulkopuolella, Kontio kertoo.

Joukkueiden vähyyden vuoksi F-tyttöjen sarja ei tänä vuonna toteudu. Sen sijaan Urjalan Sisukiekko aikoo järjestää harjoitusturnauksia kahden lähimmän joukkueen Loimaan Rocketsin ja Hämeenlinnan HPK:n kanssa.

Lisätietoja Urjalan Siskukiekon tyttökiekosta antaa valmentaja Juha Kontio, jonka tavoittaa numerosta 040 5500347.

Amalia Valo käy paitsi oman joukkueensa harjoituksissa myös poikien treeneissä.
Amalia Valo käy paitsi oman joukkueensa harjoituksissa myös poikien treeneissä.

79tyttökiekkoAmaliaValo6 79tyttökiekkoamaliaValo5 79tyttökiekkoAmaliaValo4 79tyttökiekkoAmaliaValo3

Amalia Valo aloitti jääkiekkoharrastuksen viime helmikuussa.
Amalia Valo aloitti jääkiekkoharrastuksen viime helmikuussa.