Kalevi Aali

Profile Image of Akaan Seutu

78muistokirjoitusKaleviAaliKalevi Kilu Aali, sähkömies, kalastaja.   Jätit usealle henkilölle hyviä muistoja sekä kaipausta. Sinuun tutustuin, kun tulit yhtiöön sähköoppilaaksi. Olit vikkelä töissäsi ja oppimisessasi. Mieleeni siitä ajasta on jäänyt minua hieman ärsyttänytkin hokemasi ”Mors poppa”. Se rattaanpyörälaulelusi ei minua haitannut, mutta esimiestämme se huolestutti, kun hän sinulle tokaisi: ”Älä hoilaa sitä jatkuvasti, luulevat sinua pöljäksi”.

Siirryit sittemmin Toimelan sähköliikkeeseen. Kun vietimme kotonasi 70-vuotispäiviäsi, oli mukana niitä nuorempia sähköasentajia, jotka kiittelivät Sinua, että saivat Sinulta hyvää tietoa ja opastusta sähköhommista.

Sinun opastamanasi tutustuin kalastamiseen, siinä olin kyllä huono oppilas. Hyvinä muistoina on säilynyt pilkkiretki Kallijärvelle, matikan onginta yöllä Oriniemen sillalta ja kuhakalastus Viidennumerolla sekä verkkojen kokeminen Jumusella.  Sinulta ja kalakavereiltasi sain monena vuonna myös mereltä pyytämiäsi kuhia ja isoja ahvenia.

Sain ottaa Ritvasta ja Sinusta ensimmäisen hääkuvan. Otin sen kuvaamon odotustilassa odottaessanne kuvaan menoa.

Joka kerta kun sytytän kotonani pöytälampun sohvapöydälle, muistan Kilua, koska hän on sorvannut siihen visajalan ja messinkivanteet. Kalevi rakenteli vuorossa ollessaan sen ja monta muuta ”soteva-työtä”. Siihen aikaan vielä sanottiin, että tehdas tienaa, jos tuurimies makaa tai askartelee verstaalla. Silloinhan tehtaan koneet pyörivät ja tuottavat hyvin.

Viialan Sähkötyön Ammattiosastossa olit sen perustamisesta lähtien. Toimit pitkään jäsenmaksujen kerääjänä, siihen asti kunnes työnantaja rupesi perimään jäsenmaksuja. Kotisi alakerrassa osaston opintokerho piti oppituntiaan usean vuoden aikana. Sait osaston viimeisen Vapaajäsen-merkin ja -oikeudet, kun täytit 50 vuotta.

Kun tapasin sinut Mäntymäessä, olit sairaudestasi huolimatta sama Kilu kuin ennenkin, sama hilpeä ilkikurinen virnistys, pää vähän alaviistossa muistelit meidän vanhoja tempauksiamme. Sinua nauratti, kun sanoin, että silloin minua pelotti, kun istuin Javan takaritsillä ja ylitimme Toijalassa tasoristeystä ja takapyörä liirsi kiskolla sivulle, mutta hyvin siitä selvittiin.

 

Kalevia muistaen

Eino Mantela

Kirjoittaja oli Kalevi Aalin työtoveri Viiala-yhtiössä