Veikkojen Aki Heinoselle sauvarullaluistelun Suomen mestaruus

Oulussa 17.8. pidetyssä rullaluistelun maratonin ja sauvarullaluistelun SM-kilpailuissa ratkottiin vuoden 2013 kovimmat maratonmatkojen rullaluistelijat. Järjestäjien ilmoituksen mukaan matkana oli 42 kilometriä. Sauvarullaluistelun Suomen mestaruuden voitti Kylmäkosken Veikkojen Aki Heinonen.  Heinosen voittoaika 1.18,20 on keskinopeutena 32,2 kilometriä/tunnissa.

Kilpailu käytiin uudella ja tasaisella kevyen liikenteen väylällä. Kilpailun järjestäjät Oulun Tarmon pyöräily- ja luistelu-jaostosta olivat järjestäneet lähdön siten, että rullaluistelijat, niin SM-kilpailuun, kuin myös muut lähtivät 100 metriä ja 15 sekuntia ennen sauvarullaluistelijoita. Tällä tavalla pyrittiin välttämään ruuhka alun ylämäen ja sen jälkeisen alamäen jälkeisen tiukan kaarteen takia. Muuten reitti ei sisältänyt paljoakaan korkeuseroja. Kilpailu käytiin aurinkoisessa, mutta tuulisessa säässä.

Aki Heinosella oli taktiikkana lähteä alussa kovaa ja yrittää hajottaa sauvarullaluistelijoiden ryhmä heti alussa.

– Minulla on viimeiset vuodet ollut tapana lähteä kovaa alusta alkaen ja pyrkiä saamaan mahdollisimman hyvä ja kovavauhtinen porukka rullaluistelijoista. Lisäksi uskoin jaksavani vetää yksinkin koko matkan, sillä paria viikkoa aikaisemmin järjestetyssä Pyhän Olavin luistelussa Savonlinnassa vedin koko 42 kilometrin matkan yksin.

Kun kilpailua oli luisteltu noin 5 kilometriä, saavuttiin ensimmäiselle U-käännökselle, jossa Heinonen huomasi eroa takana tuleviin sauvarullaluistelijoihin olevan noin 90 sekuntia.

– Tarkoitus oli kyllä lähteä kovaa ja katsoa, että mikä on muiden sauvarullaluistelijoiden taktiikka, mutta olin hieman yllättynyt tuosta erosta. Noin yhdeksän kilometrin kohdalla tavoitin tutun rullaluistelijan, josta tiesin saavani vetoapua vastatuulipätkällä, Heinonen toteaa.

Kun matkaa oli tehty noin 15 kilometrin verran, saavuttiin toiselle U-käännökselle, jossa ero seuraaviin sauvarullaluistelijoihin oli jo yli kolme minuuttia ja seuraaviin rullaluistelijoihinkin niin edessä kuin takana parisen minuuttia.  Kilpailun loppu sujui Heinoselta suunnitelmien mukaan vuorovedolla edeten, eivätkä takana tulleet muut luistelijat saavuttaneet, päinvastoin ero kasvoi kasvamistaan.

– Puolimatkassa saimme tiedon, että olimme kaksi minuuttia rullaluistelun kärkeä jäljessä, eikä se ero siitä maalin tultaessa kasvanut käytännössä yhtään, Heinonen kertoo. – Loppukirikamppailuksi se meni rullaluistelun M40-sarjan Suomen mestaruuden voittaneen luistelijan kanssa, mutta pystyin hänet voittamaan.

Kilpailun kulkuun hän oli tyytyväinen.

– No, eihän siihen voi olla kuin tyytyväinen, jos Suomen mestaruuden voittaa. Tätä toista mestaruutta on tavoiteltu parisen vuotta ja nyt se toteutui. Kilpailu meni suunnitelmien mukaan, eikä mitään sippaamista tullut matkalla. Ero hopealle ja pronssille sijoittuneisiin oululaisiin luistelijoihin kasvoi lopulta lähes kymmeneen minuuttiin, joten mestaruutta voidaan pitää melkoisen ylivoimaisena.

Rullaluistelun Suomen mestaruus ratkottiin neljän luistelijan kesken ja voiton loppukirissä vei Leppävirran Urheilijoiden Jarkko Koponen ajalla 1.15,55. Heinosen mukaan rullaluistelun voittaja ei ollut yllätys sillä Koponen oli hyvässä kunnossa ja kiertänyt kisoja monta vuotta tietäen lopun metkut.

Asko Nuikka

Aki Heinonen.
Aki Heinonen.