Keskustelutilaisuudessa kuultiin viime vuoden sairastarinoita

Risto Kajanto.
Risto Kajanto.

Valtuutettu Risto Kajanto (ps) ja valtuutettu Henri Palm (ps) järjestivät viime torstaiksi Hirvialhon koululle keskustelutilaisuuden, jonka aiheena oli Keskustan koulu. Aluehallintovirasto asetti Keskustan koulun sisäilmaongelmien ja sairastelun vuoksi käyttökieltoon vuoden 2013 alussa. Tulevia tilatarpeita ja sekä saneerauksen että uudisrakennuksen hintaa selvitetään parhaillaan. Akaan valtuusto käsittelee asiaa lokakuun kokouksessaan.

Hirvialhon koulun salissa oli paikalla noin 50 ihmistä, ja kahden ja puolen tunnin aikana kuultiin monen vanhemman kertomus siitä, kuinka heidän lapsensa sairastuivat vuoden 2012 syksyllä. Samaan hengenvetoon moni kertoi vastustavansa koulun peruskorjausta ja vakuutti, että hänen lapsensa eivät tule menemään peruskorjattuun kouluun.

Terhi Pärssinen.
Terhi Pärssinen.

– Jos koulu korjataan, meidän perhe muuttaa, totesi esimerkiksi Terhi Pärssinen.

Reilun vuoden Viialassa asunut viiden lapsen äiti Pauliina Rautio totesi, että myös he joutuvat muuttamaan pois, jos koulu saneerataan.

Puheenvuoron käytti myös muutama Keskustan koulun opettaja, joka oli itse sairastunut. Ilona Raittila sanoi, että häntä työterveyshuolto on kieltänyt palaamasta rakennukseen.

– Olen herkistynyt aika pahoin, ja se, että monet muutkin paikat ovat homeessa, rajoittaa uuden työpaikan etsintää ja muitakin asioita.

Eräässä perheessä pienemmän lapsen kerrottiin kärsineen korvatulehduskierteestä pari viikkoa sen jälkeen, kun toinen lapsi oli aloittanut esikoulun viime vuoden syksyllä. Äidin mukaan kierre päättyi, kun Keskustan koulun toiminta viime joululoman jälkeen siirrettiin väliaikaistiloihin.

 Kuka valvoisi uuden rakentamista?

Peruskorjauksen puolustajaksi ei torstain tilaisuudessa ilmoittautunut kukaan, mutta kahden lapsen isä Erno Viitanen kysyi, riittäisivätkö Keskustan koulun tilat, jos rakennus korjattaisiin. Viitanen myös pohti, kannattaako Akaan kaupungin hoitaa koko hanketta, vaikka ratkaisu olisikin uusi koulu.

– Eikö ole huono idea tehdä uusi, koska Akaa pitää niin huonosti huolta rakennuksista, ja korjausvelka kasvaa koko ajan? Eikö rakentamista ja huoltoa voisi antaa muiden tehtäväksi? Viitanen kysyi.

Maiju Kahila (vas.) ja Marika Kaartinen.
Maiju Kahila (vas.) ja Marika Kaartinen.

Maiju Kahila puolestaan kysyi, kuka peruskorjausta tai uuden rakentamista valvoo ja keneen voidaan luottaa uudenkaan rakennuksen osalta.

– Kenen pää voidaan laittaa pölkylle, jos uusi koulu on homeessa?

Uusikaan koulu ei vakuuttanut kaikkia, jos Akaa päättäisi keskittää siihen Keskustan ja Rasin koulut ja Hirvialhon yläkoulun.

– Kuka haluaa jättikoulun? Jos 1000 oppilasta laitetaan yhteen, niin minä ehkä muutan sen takia. Monen on helppo lähteä, koska ei ole siteitä Viialaan, totesi Outi Koivuniemi.

Useat puhujat sekä tilaisuuden vetänyt ja puheenvuoroja jakanut Risto Kajanto olivat sitä mieltä, että koulun peruskorjaaminen on Akaalle huonoa mainosta. Akaan vihreiden puheenjohtajan Hilkka Toivonen-Alastalon mielestä myönteistä julkisuutta saataisiin, jos paikalle tilattaisiin mahdollisimman pian purkumoukari, joka kymppiuutisten loppukevennyksessä heilahtaisi Keskustan koulun seinään.

Hilkka Toivonen-Alastalo.
Hilkka Toivonen-Alastalo.

Kahden lapsen äiti Sari Laajoki sanoi, että hänelle on ihan sama, korjataanko vanha vai rakennetaanko uusi ja onko se hyvää mainosta vai ei, kunhan ajatellaan lapsia. Laajoelle nykyisellä koulurakennuksella on tunnearvoa.

– Minulle myös se olisi arvokasta, että lapsenlapseni voisivat käydä samaa koulua, jota minä ja minun äitini olemme käyneet.

Osa valtuutetuista on tehnyt päätöksensä

Akaan 43 valtuutetusta keskustelutilaisuudessa olivat paikalla Risto Kajanto (ps), Marita Markkula (ps), Leo Virtanen (kok), Susanna Saxberg (kok), Markku Anttila (kesk), Heli Piirainen (vihr), Mika Setälä (kd), Jukka Saari (vas) ja Antti Maijala (vas). Heistä Markkula, Saxberg, Anttila ja Saari kuuluvat myös kaupunginhallitukseen, jonka kautta kouluratkaisukin tulee valtuuston käsittelyyn.

DSC_1053Kajanto, Virtanen ja Piirainen kertoivat olevansa uudisrakennuksen kannalla. Saxberg tavoittelee yhtenäiskoulua, jossa on terveet ja toimivat tilat. Mika Setälä lienee uudisrakennuksen kannalla, sillä hän totesi, että vaikka uusi koulu maksaisi kaksi miljoonaa enemmän kuin peruskorjaus, se kaksi miljoonaa olisi Akaan kaupungin kunniavelka niille, jotka ovat sairastuneet koulussa.

Marita Markkula ilmoitti, ettei tällaisissa tilaisuuksissa tehdä päätöksiä eikä hän siksi liputa minkään ratkaisun puolesta. Jukka Saari ja Markku Anttila käyttivät useamman puheenvuoron, jossa he totesivat, että asioita selvitetään ja tietoa puuttuu vielä. Jukka Saari totesi, että sekä laajat tutkimukset tehnyt A-Insinöörit että Akaan tekninen johtaja Antti Kemi ovat sanoneet, että koulu voidaan peruskorjata. Rahasta puhuttiin paljon, ja Saari totesi, että talouden tasapainottaminen on lakisääteinen pakko, ja hän yrittää olla raha-asioissa tiukka. Siksi myös korjauksen tai uudisrakennuksen hinnalla on merkitystä.

– Vaikka tekisin tyystin eri tavalla kuin te, pyydän, että ymmärrätte, Saari sanoi peruskorjauksen vastustajille.

Jukka Saari.
Jukka Saari totesi sekä A-Insinöörien että Akaan teknisen johtajan kertoneen, että Keskustan koulu voidaan peruskorjata.

Risto Kajanto kertoi mainitsi kahdesti illan aikana, että on tehty semmoinenkin tutkimus, jonka mukaan saneeraus tulee puolitoista kertaa kalliimmaksi kuin uusi koulu. Toisen maininnan jälkeen Markku Anttila totesi, että jokainen koulu on oma koulunsa eikä tällaista vertailua kannata tehdä. Valtuutetuista Antti Maijala ei käyttänyt puheenvuoroja.

Tilaisuudessa keskusteltiin myös siitä, miksi Wilman kautta aloitettu tiedotus Keskustan koulun oppilaiden vanhemmille ei jatkunut, vaikka tilaisuuden ajankohta muuttui. Hirvialhon koululla opettajan oleva Jukka Saari totesi, että Wilma ei ole isojen keskusteluiden sivusto vaan se on tarkoitettu opettajien ja oppilaiden vanhempien väliseen yhteydenpitoon. Keskustan koulullakin opettanut Heli Piirainen taas totesi Risto Kajannolle, että jatkossa vastaavat tilaisuudet pitäisi järjestää niin, että kaikki puolueet ovat mukana.

– Hyvän tilaisuuden idea meni siinä, että sinä laitoit se ps nimesi perään. Ja onhan tässä populismin makuakin ollut.

Piiraisen mukaan Perussuomalaiset on puolueena sellainen, josta moni vetää herneen nenään. Kuudetta kautta valtuustossa istuvan Leo Virtasen mukaan Perussuomalaiset ovat monelle vanhalle konkarille kuuma peruna.

DSC_1050
Matti Humaloja piti keskustelutilaisuutta turhana, koska selvitykset ovat kesken. Vihreiden keltapaitainen valtuutettu Heli Piirainen on uudisrakennuksen kannalla.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaija-Leena Salovaara
Keskustan koulun rehtori Kaija-Leena Salovaara (keskellä) toivoo tervettä ja toimivaa koulua. Valtuutettu Markku Anttila (vas.) odottaa tarkempia meneillään olevista selvityksistä tarkempia tuloksia ennen kuin lukitsee kantansa kouluasiassa.
Kaija-Leena Salovaara
Keskustelutilaisuus keräsi Hirvialhon koululle noin 50 henkeä. Muun muassa tilaisuuden loppupuolella puheenvuoron käyttänyt varavaltuutettu Sari Moussa (sd) ihmetteli, ettei väkeä ollut enempää.

Kommentointi on suljettu.