Saana ja Ellinoora pelasivat ultimaten EM-kisoissa

16-vuotiaat akaalaiset Ellinoora Hakala ja Saana Salonen aloittivat ultimate-harrastuksen viime vuoden keväällä ja tänä kesänä he osallistuivat jo Suomen alle 20-vuotiaiden tyttöjen maajoukkueessa lajin EM-kisoihin Saksan Kölnissä 5.–10. elokuuta. Euroopan mestaruuden sarjassa voitti Saksa. Ellinooran ja Saanan joukkue sijoittui viidenneksi. Kisoihin osallistui kaikkiaan 12 maata.

– Useimmat pelit ovat tosi tiukkoja ja usein olimme ihan tasatilanteessa, ja sitten yksi piste ratkaisi pelin.

Tyttöjen mukaan EM-tasolla vauhtia oli peleissä selkeästi enemmän kuin kotimaan turnauksissa. Ennen EM-kisoja tytöt olivat pelanneet vain kolmessa turnauksessa. He myöntävät kehityksen kesän aikana olleen huimaa.

– EM-kisoissa peli oli nopeatempoisempaa kuin mihin oli tottunut. Siihen mukaan pääseminen kesti vähän aikaa, Ellinoora kuvailee.

– Kovempitahtista peliä osasin odottaakin, mutta ei se ollut kuitenkaan ihan hullua, Saana jatkaa.

Ultimatesta tytöt innostuivat, kun akaalainen ultimate-harrastaja Paul Brown kävi esittelemässä lajia Akaan lukiossa. Tytöt lähtivät saman tien mukaan Brownin vetämiin ultimate-harjoituksiin ja viime vuoden keväällä perustamaan joukkueeseen. TUFF (Total Ultimate Frisbee Freak) toimii Toijalan Nuorisoseuran alaisuudessa.

EM-kisoihin akaalaiset päätyivät osallistuttuaan tänä keväänä valmentajansa Paul Brownin kannustamana Vesilahdessa avoimiin harjoituksiin, joista valittiin pelaajia maajoukkueeseen. Maajoukkueen muut pelaajat tulivat Lempäälästä ja Sipoosta.

Maajoukkue valmistautui EM-kisoihin pitämällä yhteisiä harjoitusviikonloppuja. Lajille tärkeä hyvä joukkuehenki löytyi lopullisesti kisamatkalla.

– Kun edustetaan Suomea, pakostikin siinä joukkuehenki kasvaa. Yhteishenki tulee siitä, kun kaikki tekevät parhaansa Suomen eteen. Toki tunsimme muita pelaajia jo ennen EM-kisojakin. Kun on kyse Suomesta, ultimate-piirit ovat aika pienet.

Ensi vuonna ovat vuorossa ultimaten MM-kisat, joiden paikka on vielä avoin. Ellinooran ja Saanan EM-kisakokemus ei vielä takaa paikkaa MM-joukkueessa, mutta he toivovat siitä olevan hyötyä.

– Maajoukkuerinki kootaan aina uudelleen, mutta varmaan aikaisempi maajoukkuekokous tuo paremmat mahdollisuudet päästä mukaan. Varsinkin tytöissä lajin harrastus on vielä niin pientä, että vaatimukset eivät ole kovin korkeita.

Viime viikonloppuna Ellinoora ja Saana pelasivat kotijoukkueensa TUFF:n riveissä junioreiden SM-kilpailuissa Lempäälässä. Akaalaisten sijoitus viiden seuran joukossa oli neljäs.

Monipuolisuus ja hyvä henki innostavat

Ellinooralla ja Saanalla ei ole aikaisempaa taustaa joukkueurheilusta. Toisena tärkeänä ja yhteisenä harrastuksena tytöillä on partio. Ultimatessa heitä viehättää sen monipuolisuus sekä hyvä henki.

– Tässä juostaan, heitetään ja pitää osata lukea peliä. Ultimate on vahvasti joukkuelaji, jossa yksin ei pysty tekemään maalia. Siihen tarvitaan aina vähintään kaksi, Ellinoora perustelee.

EM-kisoissa hyvin peliaikaa saanut Saana myöntää hyötyvänsä lajissa pitkistä käsistään ja jaloistaan.

– Jaksan juosta, ja vaikka en jaksaisi, pystyn silti juoksemaan kovaa, koska minulla on pitkät jalat. Ultimate on myös laji, jossa kunto oikeasti kasvaa tosi paljon. Siinä juostaan paljon enemmän kuin missään muussa joukkuelajissa.

TUFF harjoittelee Toijalassa Luhtaniityn ja Lastumäen kentillä sekä urheilukentällä. Talveksi toiveena on päästä Monitoimihallille.

Akaassa käy harrastajia myös kauempaa, ja joukko on valmentajansa Paul Brownin mukaan sekoitus vanhaa ja nuorta. Brownin mukaan varsinaisia pääsyvaatimuksia harrastuksen aloittamiselle ei ole. Sopivana ikärajana lajin aloittamiselle hän pitää 12 vuotta.

– Minkäänlaista heitto- tai pelitaitoa ei tarvitse olla ennestään. Tämä on mahtava laji siitä, että kaikki lähtevät nollasta. Kukaan ei yleensä ole syntynyt kiekko kädessä. Ultimate tuntuu olevan myös laji, joka halii mukaan mahtavan mukavia ja rentoja tyyppejä. Lajissa ei ole edes tuomareita, vaan pelaajat itse tuomaroivat pelin. Säännöt on suunniteltu siten, että kukaan ei edes hyötyisi niiden rikkomisesta tahallaan.

Paul Brown itse tutustui ultimateen jo opiskeluaikoinaan synnyinmaassaan Yhdysvalloissa, mutta opiskelukiireiden vuoksi aikaa lajille ei jäänyt. Ultimaten Brown aloitti vasta Suomessa 22 vuotta sitten.

Akaan ultimate-joukkue harjoittelee Luhtaniityssä maanantaisin kello 19.30, Lastumäen kentällä torstaisin kello 19.30 ja Toijalan urheilukentällä sunnuntaisin kello 10. Harjoituksiin voi lähteä mukaan ilman ennakkoilmoittautumista.

64ultimate3 64ultimate2
Ellinoora Hakala (vas.) ja Saana Salonen edustivat Suomea ultimaten EM-kisoissa Saksassa. Akaan ultimate-joukkueen valmentaja Paul Brown kiittelee tyttöjä sinnikkäiksi harjoittelijoiksi, joiden taidot ovat kehittyneet huimaa vauhtia.

Ellinoora Hakala (vas.) ja Saana Salonen edustivat Suomea ultimaten EM-kisoissa Saksassa. Akaan ultimate-joukkueen valmentaja Paul Brown kiittelee tyttöjä sinnikkäiksi harjoittelijoiksi, joiden taidot ovat kehittyneet huimaa vauhtia.

64ultimate6

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?