Suvi Helin antoi kuulalle vauhtia

Arsi Harju seurasi tarkasti valmennettavansa Suvi Helinin kilpailutyöntöjä ja harjoituksia Viialan urheilukentällä.
Arsi Harju seurasi tarkasti valmennettavansa Suvi Helinin kilpailutyöntöjä ja harjoituksia Viialan urheilukentällä.

Naisten kuulantyönnön kesän kärkituloksen (15,62) haltija Suvi Helin lennätti kuulaa Viialan Valtin järjestämissä Kultapörssikisoissa näyttävästi. Neljän kilon jötikkä jysähti tällä kertaa parhaimmillaan 15,15 metrin päähän.

– Eivät nuo työnnöt teknisesti hääppöisiä olleet. Treenit jatkuvat, piiskasi Tampereen Pyrintöä edustava työntäjä itseään ja jäi kisan jälkeen vielä harjoittelemaan kentälle valmentajansa Arsi Harjun kanssa.

– Pieniä uusia asioita nyt kokeiltiin. Herkässä kunnossa voisivat toimia, sanaili vuoden 2000 olympiavoittaja Harju kuulantyönnön nyansseista.

Harju on toiminut Helinin valmentajana kolme vuotta. Harjoituskauden alussa kaksikko asetti tavoitteeksi parantaa työntötekniikkaa ja nopeutta.

– Homma ollaankin saatu edelliskautta nopeammaksi, mutta tulosta ei olla vielä saatu ulos.

Harjun mukaan Kokemäen kuulakarnevaaleille asti oli hyvää nostetta, mutta sitten tuli Kalevan Kisojen aikaan tasaantumisvaihe. Kalevan Kisoissa Helin pukkasi kuulaa 15,30 ja mestaruus lipesi vain kolmen sentin erolla Joensuun Katri Hirvoselle, joka työnsi viimeisellä työnnöllään Helinin ohi.

– Toivottavasti suunta lähtee taas ylöspäin ja saadaan harjoituksissa tehtyä työtä näkymään myös tuloksellisesti, totesi Harju.

Helin ja Harju eivät puhu ääneen 16 metrin rajan rikkomisesta, mutta kun kauden tavoitteena on myös ennätyksen parantaminen, on silloin tuo rajakin hyvin mahdollinen. Helinin ennätys 15,96 on kesäkuulta 2011.

Kova kisa palkinnosta

Perinteisesti Kultapörssikisoissa on jaettu erikoispalkinto kilpailujen parhaasta tuloksesta, joten palkinto lähti nyt Suvi Helinin mukaan Nokialle. Kilpailujen järjestäjät ovat pyrkineet valitsemaan erikoispalkinnon saajan ensisijaisesti SM-ikäisistä urheilijoista, eli yli 14-vuotiaista. Kriteereinä ovat urheilijan tulos suhteessa omaan ennätykseen ja sijoittuminen Suomen tilastossa.

Hyvänä ehdokkaana erikoispalkinnon saajaksi oli myös Kangasalan Urheilijoiden Antti Herkman, joka aitoi P15-sarjan 100 metrin aidoissa ennätyksensä 14,26. Tuolla ajalla Herkman on ikäistensä Suomen tilastossa seitsemäntenä.

Vauhdikasta menoa nähtiin myös miesten 200 metrillä. HKV:n 20-vuotias Jaakko Lehtilä kellotti ennätyksensä 22,99.  Vanhempi veli Antti Lehtilä tuli juoksussa kakkoseksi ajalla 24,09.

Virolaiset saivat revanssin

Viialan Valtin kilparyhmäläisiä kävi kesäkuun alussa kilpailumatkalla Vörussa, Etelä-Virossa. Vastavuoroisesti Kultapörssikisoihin saapui joukko Vörun urheilukoululaisia Valtin vieraiksi.

Vörussa Valtin Pinja Lehtinen ja Toijalan Vauhdin Katriina Aalto voittivat sarjoissaan ottelun, mutta nyt virolaiset kilpakumppanit ottivat revanssin aitajuoksuissa.

T15-sarjassa Stefani Vissel aitoi vahvasti ja selvitti 80 metrin aidat Katriina Aaltoa nopeammin.  T13-sarjan 60 metrin aidoissa Karolin Eks voitti Pinja Lehtisen neljän sadasosan erolla.

Monivuotista ystävyystoimintaa ja tiukkoja kilpailuja on tarkoitus jatkaa taas ensi kesänä. Kultapörssikisojen kaikki tulokset ovat nähtävissä osoitteessa www.viialanvaltti.sporttisaitti.com.

Aija Mansikka

Kangasalan Urheilijoiden Antti Herkman (2. oik.) juoksi ennätyksensä 100 metrin aidoissa..
Kangasalan Urheilijoiden Antti Herkman (2. oik.) juoksi ennätyksensä 100 metrin aidoissa.