Hämeenlinnan Cumulus-Turnaus oli Topan juhlaa

E11-joukkue vasemmalta Olli Nieminen, Aukusti Lehtonen, Kristian Heikkilä, Niko Kinnunen, Sofoniyas Niemi, Akseli Halme, Eemeli Koivuniemi, Miro Kemppainen ja Topias Listo. Kuvasta puuttuvat Eero Löövi ja Veeti Salo.
E11-joukkue vasemmalta Olli Nieminen, Aukusti Lehtonen, Kristian Heikkilä, Niko Kinnunen, Sofoniyas Niemi, Akseli Halme, Eemeli Koivuniemi, Miro Kemppainen ja Topias Listo. Kuvasta puuttuvat Eero Löövi ja Veeti Salo.

Toukokuun viimeisenä viikonloppuna pelattiin järjestyksessään 40. Cumulus-Turnaus Hämeenlinnassa, Pullerin kentillä. Toijalan Pallo -49:n E11-joukkue osallistui joukkueelle jo perinteeksi tulleeseen turnaukseen, joskin tällä kertaa divarisarjassa. E11 sai tänä vuonna pelata Pullerin uudenkarhealla keinonurmikentällä, kun taas D12 ensikertalaisena kahlasi lähes nilkkoihin asti ulottuvalla luonnon nurmella. Peliolosuhteista huolimatta kumpikaan joukkue ei jättänyt epäilyksen sijaa Toijalan Pallon junioreiden kovasta tasosta.

Tunnusomaisinta kummankin joukkueen peleille oli erittäin varma ja toimiva syöttöpeli. Jokaisessa ottelussa peli pelattiin pääasiallisesti vastustajan päässä, ja maalivahdit Kristian Heikkilä (E11) ja Jussi-Pekka Lana (D12) saivat viettää melko rennon viikonlopun D12:n finaalia lukuun ottamatta. Muut pelaajat pitivät huolen, että vastustajien maalivahdit saivat hikoilla.

Molemmat joukkueet voittivat lohkonsa lauantaina pitäen omat päät puhtaina. E11-joukkue aloitti lämmittelyvoitolla Riihimäen RiPS Valkoisesta luvuin 5–0. Seuraavaksi pyörityksen kohteena oli Ylöjärven Ilves, ja ottelu päättyi TP-49:n voittoon 11–0. Nousujohteisen lauantain viimeinen ottelu Parolan Visaa vastaan sinetöi päivän murskavoitot lukemin 13–0.

D12 aloitti turnauksen puolin jos toisinkin voimakkaita tunteita pintaan nostaneella pelillä TKT Sinistä vastaan. Peli päättyi topalaisten suureksi riemuksi 2–0-voittoon. Toinen peli Janakkalan Palloa vastaan päättyi TP -49:n voittoon 4–0 ja päivän viimeinen ponnistus Lohjan Pallo A:ta vastaan tasalukemiin 0–0.

D12 finaaliin vasta jatkoajalla

Sunnuntain sijoitusotteluissa jatkettiin lauantain linjoilla. Tampereen Ilves Vihreä koki 5–0-tappion, ja Topan E11-pojat etenivät lopputaistoon. Vanhempien poikien kaataessa Ylöjärven Ilveksen A-joukkueen 1–0 varmistui paikka neljän parhaan joukossa. D12-poikien finaalipaikka heltisi 3 – 0 voitolla RaKe/HyPs yj:stä.

E11-finaalissa jälleennäkeminen RiPS Valkoisen kanssa ei tarjonnut Riihimäen pojille revanssia, vaan TP-49 lunasti turnausvoiton Toijalaan. Joukkuetta luotsanneen valmentaja Timo Salon ei tarvinnut turnauksen aikana juurikaan ohjeistaa pelaajiaan – niin suvereenisti pojat pyörittivät syöttöpeliään. Voitettu kulta oli ehdottomasti koko joukkueen taidokkaan ja aktiivisen peli-ilottelun tulos.

D12-joukkue takaa vasemmalta Samuli Ahvenjärvi, Viljo Valoma, Miko Niemistö, Rasmus Mäkinen, Tony Naskali, Santtu Hakanen ja Antton Koski. Eturivissä Valtteri Ahlman, Taavi Fallström, Otto Kesonen, Jussi-Pekka Lana, Juuso Virtanen, Ville Jokela ja Joona Miekka.
D12-joukkue takaa vasemmalta Samuli Ahvenjärvi, Viljo Valoma, Miko Niemistö, Rasmus Mäkinen, Tony Naskali, Santtu Hakanen ja Antton Koski. Eturivissä Valtteri Ahlman, Taavi Fallström, Otto Kesonen, Jussi-Pekka Lana, Juuso Virtanen, Ville Jokela ja Joona Miekka.

D12-joukkueen loppuottelu Lohjan Palloa vastaan olikin sitten hengityksen salpaava jännitysnäytelmä. TP-49 vei hienokseltaan peliä, mutta palloa ei saatu maaliin monista hyvistä yrityksistä huolimatta. Toisen puoliajan alussa LoPa pääsi tekemään näyttävän maalin lähes kulmalipulta ja onnistui vielä toistamiseenkin rokottamaan pienestä merkkausvirheestä keskikentällä.

Vielä viisi minuuttia ennen pelin loppua 0–2-lukemat olivat LoPalle mannaa ja puristivat topalaisten rintaa. Tuomarilta kyseltiin LoPan riveistä useaan otteeseen jäljellä olevaa peliaikaa. Ajanpeluusta maalivahdille annettu keltainen kortti ja varmistelu kuitenkin kostautuivat. TP-49 kavensi 1–2:een, ja tasoitti viimeisillä sekunneilla todellisella tahtomaalilla lukemiin 2–2. Varsinainen peliaika päättyi tasoitusmaalin jälkeiseen aloitukseen. Topalaisten riemulla ei ollut rajaa, ja henki kulki taas. Jatkoajalla kentällä ei sitten ollutkaan kuin yksi joukkue, Toijalan Pallo -49. Tasoituksesta hurmioituneet akaalaiset eivät antaneet vastustajalle mitään mahdollisuuksia. Jokaisesta pallosta taisteltiin, ja jokainen kaksintaistelu myös voitettiin. Vielä kun syötöt napsuivat paikoilleen, oli tämän jalkapallo hurmoksen seuraus kaksi maalia LoPan verkkoon. Turnausvoitto tuli siis lukemin 4–2. Näiden fiilisten takia on varmaankin koko urheilu keksitty.

D 12 joukkuetta luotsasi turnauksessa valmentaja Juri Virtanen, joukkueenjohtajana oli Marko Ahlman ja huoltajana Mari Mäkinen.

Marjo Ahlman