Satu Lehtonen iski perheeseensä toisen SM-mitalin

Akaan Iskun nyrkkeilijä, 26-vuotias Satu Lehtonen lisäsi niin perheensä kuin seuransa suomenmestaruusmitalien määrää. Lehtonen osallistui Rovaniemellä 9.–10. maaliskuuta pidettyihin naisten SM-nyrkkeilyihin saavuttaen kisoista pronssimitalin. Kilpailupaikkana oli Lyseonpuiston lukion aula.

Iskijöitä kisoissa oli 46, ja Lehtosen painoluokassa alle 51 kg oli kuusi osanottajaa. Arpa heitti akaalaisen avausvastustajaksi Järvenpään Kehä Karhujen Jonna Huuskon. Huusko ei antanut Lehtoselle juurikaan aikaa eikä tilaa avauserässä. Rymistely päättyi 6–2, ja erä oli täysin Huuskon.

Niin toinen kuin kolmas erä olivat Lehtoselta jo ihan erilaista tekemistä. Puntit tasoittuivat selvästi. Ennen päätöserää pisteet olivat Huuskolle niukasti 11–10.

Järvenpääläiseltä löytyi ruutia taas tähän kaksiminuuttiseen, mutta ei tarpeeksi. Iskulaisen tahtotilaa ei ole liikaa kehuttu, ja sitä löytyi nytkin. Loppupisteet olivat 15–15, ja tarvittiin ylituomarin tarkastuskierros kaikkien viiden pistetuomarin kohdalla. Äänin 4–1 Satu Lehtonen julistettiin voittajaksi. Se oli ehdottomasti voitettu pronssi.

Semifinaalivastustajaksi tuli Kajaanin Kuohun Sallamari Hannonen. Hannonen oli piessyt edellisessä ottelussaan kolminkertaisen suomenmestarin Anna Heinisen 28–5. Yli 40 ottelun kokemus ja useat kansainväliset matsit näkyivät. Hannonen iski joka erässä osumia vastustajaansa enemmän.

Satu Lehtonen taisteli kunnialla ottelun läpi, mutta vastustajan rutiini oli yksinkertaisesti liikaa. Loppupisteet Hannoselle 22–9.

– Kunnioitusta oli, myönnetään. Kun sain kaksi osumaa perille, tuli omiin tuplaten takaisin, pronssinainen myönsi.

Kilpailuhenkinen ja aina vain parempaan ja parempaan pyrkivä mitalisti hehkui kuitenkin tyytyväisyyttään.

– Mahtava fiilinki jäi, kun sai otella kahdesti.

Hannonen oli yksi kisojen tähtiä. Loppuottelussa Kajaanilainen pisti nippuun Järvenpään Kehä Karhujen Oona Yrtin. Ottelu päättyi jo avauserässä kahden luvunlaskun jälkeen.

Niin Lehtonen kuin hänen valmentajansa Raimo Sinkkonen alleviivaavat yhden asian. Sallamari Hannosta lukuun ottamatta muut mitalistit Yrtti ja Heininen olisivat olleet lyötävissä. Mutta arpaonnen varaan ei koskaan voi liiaksi laskea.

Tuore mitalisti ei lähtenyt jossittelemaan millään asialla, vaikka esimerkiksi valmistautuminen ei 100-prosenttisesti mennytkään. Marraskuusta helmikuun puoliväliin jalkapöydän rasitusmurtuma esti lajiharjoittelun lähes täysin. Onneksi neuvokas iskijä keksi tilalle korvaavia harjoitteita. SM-kisojen allekin saatiin vain yksi valmistava ottelu.

– Valittajat ja muut tahdottomat eivät tässä lajissa menesty. Minä haluan menestyä.

Akaan Iskun timantti on erittäin tyytyväinen, mitä tulee myös taustoihin.

– Asiat ovat kaikin puolin mallillaan kotona, työpaikalla ja treeneissä.

Ottelutilasto näyttää nyt yhdeksää voittoa ja kahta tappiota. Jopa 57-kiloisissa otellut iskijä näyttää nyt löytäneen oikean sarjansa.

Lehtosen perheessä on nyt SM-mitaleita pareittain. Avomies Jussi Mäkelä iski SM-pronssia viime vuonna.

Akaan Iskulla puolestaan iskettyjä aikuisten sarjojen mitaleita on viisi. Edellä mainittujen Lehtosen ja Mäkelän lisäksi Nina Palander on voittanut kaksi kultaa ja Erika Sandholm hopeamitalin.

48 kilon sarjassa kultaa voitti Tampereen Voimailuseuraa edustava, Kylmäkoskelta lähtöisin oleva Sonia Grönroos, jonka nyrkkeilykipinä on lähtenyt Akaan Iskun nyrkkeilyharjoituksista.

Alle 51 kilon sarjassa kultaa otti Sallamaari Hannonen (kesk.). Vasemmalla hopeamitalisti Oona Yrtti ja oikealla pronssimitalisti Satu Lehtonen. Kuva: Jussi Mäkelä.
Alle 51 kilon sarjassa kultaa otti Sallamaari Hannonen (kesk.). Vasemmalla hopeamitalisti Oona Yrtti ja oikealla pronssimitalisti Satu Lehtonen. Kuva: Jussi Mäkelä.