Naisvoimistelun uskollisimmat juhlivat

“ Ei leimahtelu riitä; vaan syty palamaan.

Ei palaminen riitä; vilua sietää saa,

Joka tahtoo terästä olla, perille suhahtaa.

Ei kaipaus hyvään riitä, sitä tahdottava on,

Eikä tahtominen riitä, tehtävä, tehtävä on.

Mitä auttaa viileä järki ja harkinta, aikomus.

Enemmän tarvitaan; tunne – ja selvä tarkoitus.

Ei mikä tahansa tunne, vaan haavat polttavat,

kun  kyselet miksi elät, kärsit, toivot, rakastat.”

 

Tällä Mihaly Vacin runolla tervehti Suomen Voimisteluliiton (Svoli ry) Sydän-Suomen kiltavastaava Pirjo NummelinStenman 20 vuotta täyttänyttä Toijalan Voimistelun (ToVoLi ry) ja Liikunnan Uskollisuuden kiltaa. Juhlat pidettiin Lounaspirtillä 11. helmikuuta. Killan perustava kokous pidettiin 26.1.1993. Silloin kilta sai järjestysnumeroksi 92. Nykyisin kiltoja on jo 130.

Onnittelunsa killalle toivat myös Svoli ry:n kunniapuheenjohtaja PirjoLiisa Vilenius, ToVoLi:n puheenjohtaja Anu Kallionpää ja rahastonhoitaja Kaija Syrjänen sekä Viialan Killan puheenjohtaja Heta Blom.

Uskollisuus on kaunis, vaativa sana ja sanalla “kilta” on vahvat perinteet. Sanapari Uskollisuuden kilta ei ole pelkkää sanahelinää vaan täyttä totta. Mutta mille sitten olemme uskollisia? Sille kipinälle, joka meissä on liikunnalle syttynyt. Joku sai kipinän jo pikkutyttönä, toinen ehkä nuorena naisena tai vasta eläkkeelle jäätyään.

Suomen Voimisteluliiton historiaan kiltalaisuus on kuulunut vuodesta 1950. On arvokasta ja tärkeää säilyttää juuret, kirjata seuran perimätieto sekä ennen kaikkea säilyttää voimisteluvuosien ystävyys.

Killan kokouksissa riittää muisteltavaa. Monet ovat tunteneet toisensa lapsuudesta saakka. Vuosien saatossa on ystävystytty ja ikääntyessä ystävien merkitys on vain kasvanut. Yhteiset muistot harjoituksista, juhlin valmistautumisista, erilaisista valtakunnallisista ja oman alueen tapaamisista sitovat kiltalaiset sisarpiiriksi henkisen vireyden ja toveruuden sekä samalla oman pääseuran toiminnan, historian ja perinteiden ylläpitäjiksi.

Kiltaan kutsutaan uusia jäseniä yleensä kerran vuodessa. Vähintään 25 vuoden ikä ja ainakin 5 vuoden jäsenyys jossakin Svoli:n jäsenseuraan ovat kiltaan kuulumisen vähimmäisvaatimuksena. Killan tarkoitus on niin valistaa kuin viihdyttää, joten toimintaan kuuluvat erilaiset retket, ajankohtaiset esitelmät, käynnit teatterissa ja konserteissa. Myös kyläilyt eri vanhusten hoitokodeissa ovat ohjelmaamme, silloin vedämme muun muassa tuolijumpan ja yhteislaulut.

Saimme juhlaamme “trubaduuriksi” Timo Heikkilän, jonka alussa laulama Ystävän laulu sopi teemaamme hyvin. Ensimmäisen killan Toijalassa kokoon kutsunut kiltamuori Raili Mäkinen esitti kattavan historiikin toiminnastamme. Kilta-äiti Sisko Lehtinen ja varapuheenjohtaja Virpi Tuominen jakoivat ruusut paikalla olleille perustajajäsenille. Kukat saivat myös entinen puheenjohtaja Helka Metsäntähti sekä aina innostava “jumppien” ja monien ohjelmien väsymätön ohjaaja Irmeli Ahonen.

Juhla päättyi piirissä yhteisesti laulettuun Maa on niin kaunis -lauluun.

 

Maija Matomäki

 

 

Toijalan Voimistelun ja Liikunnan uskollisuuden killan 20-vuotisjuhlassa ruusun saivat paikalla olleet perustajajäsenet Saara Virtanen (vas.), Maija Laine, Irmeli Ahonen, Raili Mäkinen, Maija Matomäki, Anja Matikainen, Irja Toivonen ja Helka Metsäntähti.
Toijalan Voimistelun ja Liikunnan uskollisuuden killan 20-vuotisjuhlassa ruusun saivat paikalla olleet perustajajäsenet Saara Virtanen (vas.), Maija Laine, Irmeli Ahonen, Raili Mäkinen, Maija Matomäki, Anja Matikainen, Irja Toivonen ja Helka Metsäntähti.