Villiyrtit tutuiksi: Poimulehti – naisten yrtti

Poimulehden lehtiä voi kerätä salaatin sekaan tai kuivata teeksi tai yrttijauheen osaksi. Lehdet ovat parhaimmillaan maultaan miedon kirpeitä ja niitä voidaan käyttää tuoreena pinaatin asemesta.

Suomessa kasvaa noin 25 poimulehtilajia. Kaikkia niitä yhdistää lehden piparkakkumainen muoto.  Poimulehteä voi sanoa myös kauniiksi kasviksi varsinkin aamukasteen aikaan tai sateen jälkeen kun sen lehti muodostaa kupin vesipisaroille. Sen puutarhamuotoa istutetaankin nykyään usein kukkapenkkiin, vaikka poimulehti kasvaa luonnonvaraisenakin yleisenä koko maassa pihoilla, puistoissa ja joutomailla.

Poimulehdellä on monta nimeä: juomakuppi, kasteheinä, maarianvaippa, marianruoho, Neitsyt Marian viitta, plaastarlehti, ryppylehti, röijyheinä, kannusruoho, hiirenhame, huoranhame ja vanhanpiianheinä. Monet nimistä viittaavat naisiin ja poimulehteä onkin pidetty perinteisesti juuri naisten yrttinä. Limakalvoja supistavan vaikutuksensa vuoksi sitä on käytetty moninaisiin naistenvaivoihin, mm. kuukautis- ja vaihdevuosivaivoihin sekä synnytyksen jälkeen voimistavana rohtona. Myös suoliston sairauksiin sekä verensokeria alentamaan on poimulehtiteetä kansanperinteessä käytetty. Piharatamon tavoin poimulehti toimii myös laastarina tyrehdyttäen verenvuotoa.

Poimulehden lehtiä voi kerätä salaatin sekaan tai kuivata teeksi tai yrttijauheen osaksi. Lehdet ovat parhaimmillaan maultaan miedon kirpeitä ja niitä voidaan käyttää tuoreena pinaatin asemesta. Herkullinen poimulehtiruoka on myös kaalikääryleet, joissa kaali on korvattu poimulehdillä. Poimulehti sopii silputtuna ja kypsennettynä keittoihin, muhennoksiin, suolaisiin piirakoihin ja tuoreena voileivän päälle. Eri poimulehtilajikkeet maistuvat erilaisilta, joten myös niitä, kuten voikukkaakin, kannattaa maistella jo keräysvaiheessa. Varjoisalla paikalla kasvaneet alkukesän lehdet ovat yleensä parhaimman makuisia. Kuivalla paikalla kasvaneet ovat usein sitkeitä ja kitkeriä. Poimulehtikasvusto kannattaa niittää keskikesällä sen muututtua kuivaksi jolloin tilalle kasvaa säiden suosiessa uutta hyvänmakuista kerättävää.

Poimulehden lehtiä on käytetty myös kauneudenhoitoon ja kasvivärjäykseen. Siitä saadaan keltaista ja vaalean vihreää väriä.

Minna ja Viljami Ovaskainen

Kesäisessä Villiyrtit tutuiksi -juttusarjassa esitellään Suomessa kasvavia luonnonyrttejä. Sarjan kirjoittajat ovat tietokirjailijoita ja luonnontuoteneuvojia.

Lue myös juttusarjan aiemmat jutut:

Nokkonen on maukas vitamiinipommi

Voikukan kukista voi tehdä viiniä, ja sen lehdet ovat erityisen terveellisiä