– Tällä hetkellä meillä on ehkä viisi aktiivista vapaaehtoista. Jos aktiivisia olisi vaikka kymmenen, se olisi jo iso asia, nuorisosihteeri Sari Laaki kertoo.
Nuorisokahvilassa on paikalla aina vähintään yksi kaupungin tai seurakunnan nuorisotyön ammattilainen, joka vastaa toiminnasta. Myös vapaaehtoisia tarvitaan, koska kaupungin ja seurakunnan resurssit eivät riitä pyörittämään sekä lauantai-iltojen nuorisokahviloita että huolehtimaan viikolla muusta nuorisotyöstä.
– Nuorisotyötä ei tarvitse osata, Niemi-Silmonen sanoo.
Nuorisokahviloiden vapaaehtoistoimintaa koordinoi kaupungin nuorisotyö. Vapaaehtoisiksi toivotaan sekä naisia että miehiä.
– Tähän asti naisia on ollut enemmän. Olisi tosi hyvä, jos miehetkin innostuisivat tästä puuhasta, Laaki kertoo.
– On niitä vapaaehtoisia, jotka käyvät useasti, ja sitten on niitä, jotka käyvät kerran kaudessa. Ja se meille ihan fine, Laaki sanoo.
Nuorisokahvilan kävijät ovat iältään pääasiassa 7.-luokkalaisista ylöspäin. Kahvilaan tullaan hengailemaan, pelailemaan, tapaamaan kavereita, juttelemaan ja askartelemaan. Tarjolla on pientä purtavaa kahvin kera. Osallistuminen ja tarjoilu ovat nuorille maksuttomia. Kävijöitä on illassa keskimäärin 20–30.
Nuorisosihteeri Sari Laaki kuvailee kahviloita nuorten omaksi olohuoneeksi, joka tarjoaa nuorille päihteettömän vaihtoehdon ajanviettoon sekä turvalliset aikuiset.
– Luvassa on hyvää seuraa, kahvia ja iloista mieltä. Jos nuorille antaa jotain omasta ajastaan, se varmasti palkitsee.
Jos vapaaehtoinen on vanhempi, jolla itsellään on nuorisokahvilaikäisiä nuoria, pääsee hän tutustumaan Laakin mukaan samalla nuoren maailmaan ja kaveripiiriin sekä mahdollisesti myös toisiin vanhempiin.
– Muistan, kuinka itse aikanaan tutustuin nuorisokahvilassa lapseni kavereiden vanhempiin ihan toisella lailla kuin koulun vanhempainillassa. Kahvilasta tuli uusia ystävyyksiä.
Laaki kertoo, että nuoret eivät pitäneet vanhempien mukanaoloa nolona, vaan olivat ylpeitä äideistä ja isistä, jotka mahdollistivat nuorisokahvilan aukiolon. Saman hän uskoo pätevän edelleen. Laakin mukaan nuorisokahvilatoiminta luo yhteisöllisyyttä.
– Jos haluaa olla mukana yhteisöllisyyden rakentamisessa, tässä on siihen ihan mahtava paikka.
Koulutuksessa kerrotaan kahviloiden toiminnasta ja nuorten kohtaamisista sekä pidetään työpajoja. Kaupungin nuorisopalveluiden henkilökunnan lisäksi kouluttajana toimii sairaanhoitaja, lyhytterapeutti Sari Nurminen, joka työskentelee mielenterveysomaisten yhdistyksessä Pirkanmaan FinFamissa nuorisokoordinaattorina.