Biojätteen talvikäsittely vaatii opettelua myös akaalaisilla – Näillä asiantuntijan vinkeillä pidät astian sulana

Loimi-Hämeen Jätehuollosta muistutetaan asiakkaan vastuusta varmistaa, että biojäteastia on jäteautonkuljettajan helposti tyhjennettävissä.
15.12.2024 16:00

Biojätteen keräysmäärät ovat olleet Loimi-Hämeen Jätehuolto Oy:n toimialueella kasvussa viime vuosina, selviää yhtiön tiedotteesta. Vaikka yhä useampi asukas on lähtenyt lajittelemaan biojätettä innokkaasti, on LHJ:llä huomattu, että biojätteen talvikäsittely vaatii vielä opettelua.

– Asiakaspalveluumme on tullut viime viikkoina useita yhteydenottoja jäätyneisiin biojäteastioihin liittyen. Astioita ei ole välttämättä saatu tyhjennettyä kunnolla, jos biojäte on jäätynyt kiinni pohjaan tai seiniin, LHJ:n logistiikka- ja viestintäpäällikkö Mirva Naatula kertoo.

Osittain tyhjennetyistä biojäteastioista syytetään usein jäteautonkuljettajaa. Vastuu siitä, että jäteastia on mahdollista tyhjentää, on kuitenkin aina asukkaalla.

– Jäteautonkuljettajien tehtävä on tyhjentää astiat koneellisesti, eivätkä he työturvallisuuden vuoksi koske jätteisiin käsin. Biojätteen sekaan ei hygieniasyistä saa lajitella ulosteperäisiä jätteitä, kuten vaippoja, koirankakkapusseja tai kissanhiekkaa, mutta silti ihmiset laittavat niitä astiaan jonkin verran.

Kuljettajat eivät voi myöskään käyttää voimaa jätteiden irrottamiseen, sillä pakkaskelillä muoviset jäteastiat voivat helposti haljeta.

– Rikkoutumisvaaran vuoksi kuskeilla on ohjeistus yrittää tyhjennystä uudelleen seuraavalla kerralla. Kuljettajilla ei myöskään ole keinoja sulattaa astioita.

Talvi yllätti monet Loimi-Hämeen Jätehuollon toimialueen biojätteen lajittelijat. Pakkasen aiheuttamista ongelmista on kuitenkin mahdollista selvitä. Kuva: Tarja Antola
Jäätyminen on biojätteelle ominaista ja sen estämiseen ei ole yhtä ainoaa ratkaisua silloin, kun astia on ulkona. Naatulan mukaan biojätteen jäätymistä voi kuitenkin ehkäistä huolellisella pakkaamisella ja pitämällä biojätepussin sisältö mahdollisimman kuivana. 

– Biojäte tulisi aina pakata ennen astiaan viemistä. Suosittelemme pakkaamaan biojätteen paperipussiin tai muuhun paperiseen kääreeseen. Paperi on materiaalina hengittävä, mikä edesauttaa biojätteen kuivumista. Kun biojäte kuivahtaa, se ei haise tai jäädy niin helposti, Naatula vinkkaa.

Usein biojäte jäätyy kiinni astiaan, koska se on liian märkää. Biojäte kannattaisikin laittaa sisällä keittiössä biojätepussiin mahdollisimman kuivana.

– Biojätepussin pohjalle voi myös laittaa sanomalehteä tai silputtua kananmunakennoa imemään kosteutta. Jos mahdollista, biojätepussi kannattaa jättää hetkeksi parvekkeelle tai oven pieleen jäähtymään ennen kuin sen vie ulkoastiaan. 

Paperisia biojätepusseja voi ostaa LHJ:n jäteasemilta sekä useimmista päivittäistavarakaupoista. Lajitteluohjeita voi katsoa LHJ:n kotisivuilta löytyvästä jätehausta tai oppaista.

– Näin joulun alla monia kiinnostaa, miten esimerkiksi kinkkurasva lajitellaan. Yleisiä keräyksiä ei enää järjestetä, mutta jähmettyneen ja kartonkitölkkiin pakatun rasvan voi lajitella kodin biojäteastiaan. Viemäriin rasvaa ei kannata kaataa, sillä se saattaa tukkia putket, Naatula päättää.