Akaan Voima järjestää jäsentenvälisen voimanostokilpailun Rasin salilla lauantaina 27. huhtikuuta kello 12. Kilpailu kilpaillaan virallisena Suomen Voimanostoliiton alaisena. Voimanostoon kuuluu kolme eri nostomuotoa eli jalkakyykky, penkkipunnerrus ja maastanosto. Näistä kolmesta muodostetaan yhteistulos.
Jari Mutanen, Tommi Nurminen ja Marko Eronen odottavat iloisin mielin lauantain kilpailuja. Kokemusta kilpailuiden järjestämisestä Akaan Voiman poppoo sai jo viime syksynä, kun he järjestivät kansalliset penkkipunnerruksen kilpailut Toijalan monitoimihallilla.
– Tosi hyvin meni silloin, tekniikka pelasi viimeisen päälle ja saimme paljon kiitosta, Mutanen muistelee.
Kilpailuiden järjestäminen vaatii välineitä ja resursseja.
– Tilavaraus täytyy totta kai tehdä. Paikan päällä täytyy olla lämmittely- ja kilpailutila erikseen. Määrätyn kokoinen nostolava täytyy rakentaa, roudata painot ja viralliset penkit ja telineet salilta kilpailupaikalle. Toimitsijoita tarvitaan myös, kolme tuomaria, levy- ja varmistusmiehiä ja esitystekniikkaa, luettelevat Mutanen ja Nurminen.
Lauantaina nähdään myös kilpailun ulkopuolisia nostajia, joilla ei ole lisenssiä. Lisenssittä kilpaillessa ei tarvitse omistaa esimerkiksi virallisia varusteita. Tämä on Mutasen mukaan oiva tapa kokeilla lajia ja tunnustella, miltä kilpaileminen tuntuu.
– Se mahdollistaa matalan kynnyksen kilpailemisen. Jäsentenvälisessä kilpailussa voi tämmöistä tehdä, Mutanen kertoo.
Akaan Voiman jäseniä on tällä hetkellä hitusen päälle 50, mutta vain kourallinen heistä kilpailee. Nurminen rohkaisee jokaista kokeilemaan kilpailemista.
– Kilpailut antavat treenaamiseen suunnitelmallisuutta, tavoitteellisuutta ja motivaatiota, Nurminen summaa.
Mutasen mukaan kilpaileminen voimanostossa on sinänsä erityislaatuista, sillä niissä kilpaillaan lähinnä itseään vastaan. On olemassa eri ikä- ja painoluokkia, jolloin saattaa usein olla oman sarjansa ainoa osallistuja. Mutanen kertoo Suomessa SM-kilpailuiden olevat ainoat ”kilpailut” sanan todellisessa merkityksessä, jolloin samassa sarjassa on usein useampia osallistuja. Jäsentenvälisessä kilpailussa pääpaino on oman parhaansa tekemisessä ja kunnon mittaamisessa.
Nuoria halutaan mukaan
Erityisesti nuoria kaivataan toimintaan mukaan. Etenkin innokkaita voimanostosta kiinnostuneita 14–18-vuotiaita tyttöjä ja poikia otetaan ilolla vastaan.
– Urheilutaustasta on apua voimanostossa, mutta se ei ole pakollista, Mutanen selventää.
Myös nuoremmat saavat tulla seuran toimintaan mukaan, sillä tiettyä alaikärajaa ei ole asetettu.
– Harjoittelun täytyy olla kevyempää mitä nuorempi on, Mutanen toteaa.
Nurminen on samoilla linjoilla. Hän nostaa esiin myös fyysiset erot nuorten lasten ja murrosikäisten välillä.
– Ennen murrosikää voimataso ei mahda kehittyä. Murrosiässä se puolestaan nousee äkkiäkin, Nurminen selittää.
Lajia on kuitenkin mahdollista harjoitella lapsesta asti.
– Tekniikkaa voi harjoitella jo ennen murrosikää, Nurminen kertoo.
Punttia ei tarvitse Nurmisen mukaan pelätä.
– Tietysti järki päässä ja tekniikka mukana valvonnan alla, Nurminen linjaa.
Lauantain kilpailuihin on vapaa pääsy, jolloin pääsee tutustumaan lajiin ja kannustamaan kilpailijoita.