Akaan kaupungin vapaat kerros- ja rivitalotontit eivät ole löytäneet ostajia – ”Jos joku kysyy, niin pyydetään tarjous”

Lasse Silván esitteli rakentamatonta tonttia Nahkialanjärven maisemissa syksyllä 2021. Arkistokuva Jarno Keskinen.

Akaan kaupunki asetti kerrostalo- ja rivitalotontteja myyntiin Aninkaisten Kiinteistönvälitys Oy:lle kevättalvella 2022. Kerrostalotontit sijaitsivat Kurkelantiellä, Sampolantiellä ja Köyvärintiellä Toijalassa. Rivitalotontit olivat Revonpolulla ja Riihiniementiellä Toijalassa. Vuonna 2022 suunniteltiin, että lisää tontteja asetetaan Aninkaisen kautta myyntiin tulevaisuudessa.

15. helmikuuta 2023 kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván ilmoitti elinvoimalautakunnan kokouksessa, että toimeksiantosopimus kiinteistöjen myynnistä Aninkaisten Kiinteistövälitys Oy:n kanssa lopetetaan.

– Se sopimus irtisanottiin, kun mitään ei tapahtunut. Ei ollut järkevää roikottaa tontteja myynnissä, kun ostajia ei löytynyt, Silván kertaa Akaan Seudulle syyskuussa 2023.

Toista tuhatta maakiinteistöä

Sopimuksen irtisanomisen jälkeen kaupunki ei ole tehnyt tonttien myymiseksi mitään toimenpiteitä.

– Jos joku kysyy tonteista, niin pyydetään tekemään tarjous. Tontit ovat olleet julkisesti myynnissä, joten kuntalain vaatimus tasapuolisesta kohtelusta täyttyy sitä myöten, Silván sanoo.

Silvánin mukaan Akaan kaupungilla on paljon omaisuusmassaa, käytännössä rakennettuja ja rakentamattomia kiinteistöjä, verrattuna siihen henkilömäärään, joka sitä hoitaa. Suuresta osasta tuota omaisuutta olisi Silvánin mukaan syytä luopua ja muuttaa rahaksi.

– Pelkästään erilaisia maakiinteistöjä on toista tuhatta yksikköä. Teemme teknisen puolen kanssa työtä sen eteen, että kaupungille tarpeettomat kiinteistöt saataisiin siihen tilaan, että ne olisivat ostettavassa kunnossa, Silván sanoo.

Henkilöstöresurssien vähäisyys kuitenkin hidastaa työtä.

– Kaupungin palveluksessa on 1,5 henkilöä, jotka voisivat tätä omaisuusmassaa perata ja saattaa myyntikuntoon, mutta heillä muitakin töitä, joten oikein kukaan ei tee sitä työtä nyt.

Akaan kaupungin ensimmäisinä myyntiin asettamat kerrostalotontit sijaitsivat Kurkelantiellä, Sampolantiellä ja Köyvärintiellä Toijalassa. Rivitalotontit olivat Revonpolulla ja Riihiniementiellä Toijalassa. Karttakuva Akaan kaupunki.

Lue myös: Akaa laittaa rakentamattomat kerrostalotontit myyntiin – Nahkialanjärven rantamille voi nousta viisi kerrostaloa

Lue myös: ”Akaassa on hyvä vire, rakennusliikkeiden kannattaa ostaa tontteja vaikka varastoon” – Aninkainen Kiinteistönvälitys myy kaupungin kerros- ja rivitalotontit

Lue myös: Yksityiset kauppaavat Akaassa useita omakoti- ja rivitalotontteja – Kaupunki myy monikerroksista rakennuspaikkaa Lastumäen metsästä