Akaa laittaa rakentamattomat kerrostalotontit myyntiin – Nahkialanjärven rantamille voi nousta viisi kerrostaloa

Kaupunki toivoo myös vuokrakohteiden rakentajien kiinnostuvan Akaan kerrostalotonttien tarjonnasta. Tavoitteena on saada monimuotoisuutta asuntotarjontaan. Se varmimmin takaa uusien muuttajien saamisen kaupunkiin, kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván sanoo. Kuva: Jarno Keskinen.

Akaan kaupungin kaupunkikehitystoimi ryhtyi keväällä selvittämään, paljonko rakentamattomia kerros- ja rivitalotontteja Toijalassa on. Löytyi kymmenkunta kerrostalotonttia, jotka kelpaisivat heti myyntiin ja joiden kehittämiseen riittäisi normaali rakennuslupamenettely.

– Vanhan Toijalan kaupungin peruja olevat tontit laitettiin lokakuun puolivälissä myyntiin, Akaan kaupunkikehitysjohtaja Lasse Silván kertoo.

Ulkopuolinen arvioitsija on hinnoitellut nyt myyntiin laitetut tontit. Jos kauppoihin asti päästään, kaupunginhallitus aikanaan päättää tonttien myynnistä. Tontteja esiteltiin rakennuttajille järjestetyssä tilaisuudessa lokakuun puolivälissä.

– Tilaisuudessa oli hyvä ja innostunut henki, nyt odotamme tarjouksia ja sitä että rakentaminen lähtisi liikkeelle. Toivottavasti mahdollisimman pian. Kontaktoimme rakentajia ja pyrimme markkinoimaan koko Akaata. Jos jokin näistä kohteista ei kiinnosta, saamme palautetta siitä, mitä markkinat nyt toivovat, Silván suunnittelee.

Kaikki täydennysrakentamisen hyödyt

Helpiöntien ja Satamatien väliselle alueelle saattaa tulevaisuudessa nousta uusia kerrostaloja. Kuva: Akaan kaupunki.

Nahkialanjärven ja Nahkialanjoen rantamaisemista löytyi kaupungin selvityksessä viisi kerrostalon rakennuspaikkaa. Akaan Seutu kävi Lasse Silvánin kanssa tutustumassa Akaan keilahallin ja Satamatien välille sijoittuvaan maatilkkuun, jolle saisi rakentaa kolme taloa. Radan toisella puolella olisi vielä kolme kerrostalotonttia.

– Uskoisin, että tälle kohtaa saadaan joku hanke liikkeelle. Paikka on sen verran hyvä, koulu on lähellä nyt ja jatkossa. Kerrostalotonttien lisäksi rivitalotontteja löytyy Toijalasta neljä tai viisi, Silván laskee.

Jos uusia kerrostaloja lähdetään nyt tarjolla oleville tonteille rakentamaan, syntyy alueita, joissa naapuritalojen ikäero on jopa 40 vuotta. Hyötyvätkö vanhat talot siitä, jos naapuriin nousee moderni ja vetovoimainen rakennus?

– Kyllä alue hyötyy aina siitä, jos se rakentuu valmiiksi eikä ole enää kesken. Maankäytön suunnittelussa tavoite on aina se, että alue rakentuisi kohtuullisen ajan sisällä. Jokainen rakennus on oman aikansa kuvastin. Se on sitä kerroksellisuutta, että meillä on uutta ja vanhaa rinnakkain. Toki se sitten suunnittelun yksityiskohdissa ja luvituksessa otetaan huomioon, että uudet talot sopeutuvat tähän ympäristöön, Silván näkee.

Jos täydennysrakentamiseen päästään, kaupungin panostukset alueen infrastruktuuriin tulevat ensi kertaa täysin käyttöön.

– Siihen täydennysrakentamisella pyritään. Me olemme nämä tiet, kaiken muun infran, palvelut rakentaneet. Nyt vaan yritetään saada ne maksimaalisen hyvään käyttöön, Silván tiivistää tavoitteen.

Rakentamalla uutta asuntokantaa saadaan myös turvattua palveluiden pysyvyys.

– Saadaan muun muassa niitä lapsia kouluihin ja päiväkoteihin ja niitä palveluita pystytään pitämään pystyssä. Sen vuoksi tämä on mielenkiintoista rakentamista meille, Silván perustelee.

Olemassa oleva infra myös nopeuttaa uusien talojen rakentamista ja käyttöönottoa huomattavasti verrattuna raakamaalle rakennettaviin vastaaviin kerrostaloihin.

– Näissä kohteissa jää pois infran suunnittelu, budjetointi, rakentaminen. Varmaan puhutaan jopa kahden vuoden viiveestä, jota täydennysrakentamisessa ei ole, Silván listaa hyötyjä.

Samalla hyvillä sijainneilla keskellä kaupunkia olevat joutomaat vähenevät.

– Eihän tämäkään mikään puisto ole. Tämä on vaan tällainen alue, jossa kasvaa heinää. Ei tätä voi käyttää oikein mihinkään. Silván kuvaa.

Kiinnostusta on olemassa

Silván kertoo kiinnostuneiden rakentajien kyselleen kaupungilta sopivia kohteita. Jo keväällä alkoivat kyselyt tonttien perään. Kiinnostusta on varsinkin kohteista, joita päästäisiin rakentamaan nopeasti.

– Sellaisille kohteille olisi nyt kysyntää, ei sellaisille, joita pitäisi nyt lähteä kaavoittamaan. Toivottavasti nämä nyt myyntiin laitetut ovat hyvä vastaus näihin tiedusteluihin ja päästäisiin rakentamaan, Silván toivoo.

Pääsääntöisesti kysyjät ovat paikallisia rakentajia. Jonkin verran kyselyitä tulee myös Akaan ulkopuolelta, mutta ei isoilta yhtiöiltä.

– Varsinkin Toijalan pää kiinnostaa, mutta Viialakin. Rakentamisen buumi on nyt hyvällä mallilla ja totta kai toivotaan, että päästään siihen mukaan. Kyllä nämä kaksi tornia, jotka nyt ovat nousseet aseman eteen, ovat olleet jäänmurtajia. Hienoa että ne ovat lähteneet ja myyneet niin hyvin. Moni muukin rakentaja on alkanut miettiä, että tapahtuuko jotain sellaista, mitä me emme ole huomanneet, Silván muotoilee.

Viialassa pari tonttia tarjolla

Viialassa ei ole vastaavaa rakentamattomien tonttien rypästä kuin Toijalassa. Muutama kerrostalorakentamiseen sopiva paikka Viialastakin löytyy, mutta ne ovat yksityisessä omistuksessa.

– Niistä on käyty omistajien kanssa keskusteluita. Toivomme tietysti, että nekin lähtisivät rakentumaan, Silván sanoo.

Yksi kommentti

  1. Timo Vepsäläinen

    Siinä tapettitehtaan tontilla (?) on muutama purkukuntoinen ”halli”, miltä näyttäisi muutama uusvanha autohalli, samoilla paikoin? Kerrostalotontit saisivat väljyyttä, autottomilla asukkailla ei maksatettaisi autopaikkoja, lammenranta siistiytyisi.

Kommentoi

Sinun tulee olla kirjautunut kirjoittaaksesi kommentin.

Haluaisitko lukea artikkeleita enemmänkin?