Forum Akaa: Aito rakkaus vaatii yhtä asiaa

Profile Image of Forum Akaa

Forum Akaa -kirjoittaja on Riikka Gallén.

Kuka on sinun elämäsi tärkein ihminen? Harvoin tulee ajatelleeksi konkreettisesti sitä, että se ihminen, jonka kanssa elää koko elämänsä, on minä itse. Ihmisiä tulee ja menee. Yhteyksiä katoaa ja yhteyksiä löytyy uudelleen. Yksi kuitenkin on ja pysyy.

Sanotaan, että ihmisen pitää rakastaa ensin itseään ennen kuin voi rakastaa muita. Mitä tarkoittaa se, että ihminen rakastaa itseään? Tarkoittaako se itsekkyyttä ja kyynärpäätekniikkaa – sitä, että minä otan itselleni kaiken hinnalla millä hyvänsä muista viis veisaamatta? Vai tarkoittaako se sitä, että on itsellensä kaikella tapaa hyvä ja armollinen ja että ajattelee itsestään hyvää?

Mitä se tarkoittaa, kun ihminen käyttäytyy ikävästi ja hankalasti muita kohtaan? Tarkoittaako se sitä, että muissa ihmisissä ja heidän käytöksessään ja toiminnassaan on vahvasti jotakin vikaa? Vai tarkoittaako se sitä, että sillä ikävästi käyttäytyvällä ihmisellä on vaikeaa itsensä kanssa ja että ikävä olotila – kipuilu – purkautuu muihin ihmisiin ikävänä ja hankalana käytöksenä? Kun ihminen käyttäytyy ikävästi, onko hän muistanut kohdella itseään hyvin? Onko hän muistanut olla itselleen hyvä?

Kirjailija, terapeutti, kouluttaja ja teologi Tommy Hellsten sanoo kirjassaan Saat sen mistä luovut, että ”Rakkaus vaalii heikkoutta. Rakkaus kunnioittaa ihmisen persoonaa niin syvästi, että se antaa ihmisen olla sellainen kuin hän on. Siksi se ei järkyty heikkoudesta vaan luo sille tilaa. Itse asiassa juuri heikkous synnyttää rakkautta. Sen me tiedämme kaikki. Vahvaa ja itsetietoista ihmistä voi pelätä, mutta häntä on vaikea rakastaa. Sen sijaan heikkoa ihmistä on helppo rakastaa, hänen heikkoutensa herättää meidän myötätuntomme. Juuri tämän takia lapset herättävät meidän rakkautemme. Heissä oleva heikkous on luonnollista ja se saa meidät tunnistamaan siinä itsemme. Tietenkin on myös niin, että joissakin ihmisissä heikkous herättää halveksuntaa.”

Hellsten jatkaa kirjassaan että ”Heikkoutta halveksii se, joka on heikkouttaan paossa. Mitä vähemmän on tutustunut omaan heikkouteensa, sitä suurempi tarve on tuomita muita. Esimerkiksi koulukiusaaminen on juuri tätä. Kiusaajalta puuttuu omanarvontunto eli siis itse asiassa rakkaus omaa itseään kohtaan. Hän hankkii sitä sen tähden toisen kustannuksella, hänestä tulee pitempi, kun hän seisoo toisen päällä.”

Hellsten kirjoittaa kirjassaan myös, että ”Ihminen on rakenteeltaan sellainen, että hän on rakkaudesta riippuvainen. Alkaakseen nähdä itsensä sellaisena kuin hän on, löytääkseen oman identiteettinsä, hän tarvitsee nähdyksi ja kuulluksi tulemisen kokemuksia. Hän tarvitsee sitä, että joku on hänelle rakastavasti läsnä. Näin hän kasvaa ihmiseksi joka on itselleen rakastavasti läsnä.”

Se, että ihminen aidosti rakastaa itseään ja on aidosti hyvä itselleen, tarkoittaa sitä, että ihminen voi myös aidosti rakastaa muita ja olla aidosti muille hyvä.

Sinä olet elämäsi tärkein ihminen.

Riikka Gallén

Kirjoittaja on julkisten rakennusurakkahankintojen juridiikan syövereissä työskentelevä varatuomari.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.