Sodoman ja Gomorran synnit ja kahtia haljennut kirkko – Miksi sateenkaarimessuja ei ole kielletty Helsingissä, Turussa ja Tampereella?

Profile Image of Forum Akaa

Mikko Peltoniemi.

Akaan kaupunki on viime vuosina päättänyt kymmenien miljoonien eurojen rakennushankkeista, joista valmiina ovat jo Kylmäkosken ja Viialan koulut, Viialan liikuntahalli ja Akaan keskuskeittiö. Myös Toijalan uuden alakoulun budjetti ja urakoitsija on jo lukittu.

Nämä päätökset eivät ole syntyneet hetkessä, mutta yhteinen tahtotila kaupungin rakennuskannan ja palveluiden saamisesta toimiviksi ja turvallisiksi on ollut vahva.

Vaan annapas, kun pitäisi päättää, voiko kaupungin kolmeen lipputankoon nostaa yhtenä päivänä sateenkaarilipun. Tästä, lokakuun 2021 kuntalaisaloitteesta alkunsa saaneesta asiasta saatiin aikaan soutu- ja huopauskilpailu, joka päättyi syyskuun 2022 valtuuston kokouksessa tasapeliin 17–17. Puheenjohtaja Saila Kallioisen jaa-ääni ratkaisi. Päätöksen jälkeen Kallioinen totesi näkevänsä Priden vähän laajempana, kansainvälisenä asiana.

Laajempana asiana sen näkevät myös Tampereen, Turun ja Helsingin evankelis-luterilaiset seurakunnat, joissa sateenkaarimessut ovat osa vakiintunutta toimintaa. Myös Nokian seurakunta järjestää Nokia Pride -juhlamessun tulevana perjantaina 14. heinäkuuta. Silloin Nokian kirkossa vietetään seurakunnan mukaan tasa-arvon, ihmisten hyvinvoinnin, ihmisoikeuksien ja osallisuuden juhlaa.

Akaan seurakunta on ollut kiinteistöpäätöksissään kaupunkiin verrattuna tahmea, vaan annapas, kun teemana on yhdenvertaisuus. Seurakunta vastasi kesäkuussa myöntäväsi Akaa Pride ry:n yhteistyöpyyntöön ja valmistautui sateenkaarimessun järjestämiseen tänään 8. heinäkuuta.

Jo aiemmin seurakunta on järjestänyt esimerkiksi sateenkaarinuorten leirin, ja nyt vs. kirkkoherra Leena Sorsan tekemä ehdotus yhteistyöstä Akaa Priden kanssa sai suoralta kädeltä taakseen kuusi seitsemästä kirkkoneuvoston jäsenestä. He olivat valmiita siihen, että Akaan seurakunta järjestää jumalanpalveluksen, jossa jokainen hyväksytään omana itsenään ja johon ovat erityisen tervetulleita kaikki seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvat ja heidän ystävänsä, myös heterot.

Kirkkoneuvoston päätöksestä tehtiin viisi oikaisuvaatimusta, joiden käsittely jäädytti mahdollisuuden järjestää sateenkaarimessu Akaan kirkossa Akaa Priden yhteydessä. Kirkkoneuvosto päättää myöhemmin tänä vuonna, kuinka se suhtautuu oikaisuvaatimuksiin. Niistä on käytävä ilmi muun muassa se, millaista oikaisua päätökseen vaaditaan ja millä perusteilla oikaisua vaaditaan.

Kirkkoneuvoston Pride-päätös perustui Akaan seurakunnan Ovet auki Akaassa -strategiaan vuosille 2021–2026, jonka kirkkovaltuusto hyväksyi 30.9.2021 yksimielisesti ja ilman keskustelua. Strategiaan on kirjattu seurakunnan perustehtävät, arvot ja strategiset valinnat.

Oikaisuvaatimuksissa puolestaan puhutaan Sodoman ja Gomorran synneistä, Raamatun ja Kirkolliskokouksen avioliittokäsityksen vastaisesta päätöksestä sekä kirkon oppien vastaisesta toiminnasta. Yhden vaatijan mukaan jumalanpalvelusyhteistyö Akaa Priden kanssa halkaisee kirkon kahtia.

Tampereella, Turussa ja Helsingissä Raamattu tai avioliittokäsitys ei ole estänyt sateenkaarimessujen järjestämistä. Voisi myös kuvitella, että Suomen evankelis-luterilainen kirkko olisi kieltänyt näitä seurakuntia toimimasta vastoin oppejaan ja puuttunut messuihin, jotka halkaisevat sen kahtia.

 

Mikko Peltoniemi

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.