Olipa mielenkiintoiset eduskuntavaalit. Itsekin politiikkaan aikaisemmin vahvasti sotkeutuneena on keskimääräistä kiinnostavampaa seurata ihmisten kampanjoita ja keskusteluita. Kansa on taas puhunut, vaikka heikommalla äänestysinnolla, mitä saattoi ehkä arvata. Perustuslain mukaan valtiovalta Suomessa kuuluu kansalle, jota edustaa valtiopäiville kokoontunut eduskunta.
Kun on otettu paljon velkaa, niin maksun aika tulee varmasti. Tämähän pätee ihan kaikkeen yksilötasosta yrityksiin, kunnista valtioon jne. Se on kovin kurjaa toki, mutta oloa helpottanee, ettei meistä kukaan ole siltä suojassa. Mutta mitä etäämmälle se maksaminen meistä menee tai mitä suuremmista summista on kyse, niin ihmisten käsityskyky ei tahdo riittää sen sisäistämiseen. Jotenkin ajattelen, että näissä vaaleissa talousnäkymät olivat keskeisessä roolissa. Valtio kun ei voi vipata loputtomiin, tämän päivän velka on huomisen veronkorotus.
Ilahduttavan moni nuori ehdokas meni läpi, jolloin voitaneen ajatella, että monet nuoret äänestivät aktiivisesti. Uusi sukupolvi on jälleen osoittanut olevansa vastuullisia suorittamaan kansalaisvelvollisuutensa ja vaikuttamalla yhteiskunnalliseen päätöksentekoon. Nuoret taitavat olla erityisen kiinnostuneita koulutus- ja ympäristöasioista. Pääministerivaaliksi mennyt kampanjointi ei antanut tämän häiritä. Uskottaneen, että tulos heijastelee myös sitä, mikä ihmisiä kiinnostaa.
Kovasti soisi tulevan eduskunnan saavan päätöksenteolla muutosta lasten ja nuorten mielenterveyden haasteisiin ja hoitoon. Yhteiskunnassamme on tekijöitä, jotka saavat nuoret voimaan entistä pahemmin. Psykiatrian jonot ovat kasvaneet 2010-luvulla jatkuvasti ja pandemian aika pahensi tilannetta. Nykyisessä suorituskeskeisessä yhteiskunnassa nuoret joutuvat valtavaan prässiin. Päättäjien on kiinnostuttava tästä aiheesta enemmän.
Vaalien jälkeen on myös vahvasti moitittu blokkiäänestämistä. Arvokartan vasemmalla laidalla on kiukustuttu, miksi oikean laidan blokkiäänestys ei saa moitetta. Yksinkertaisesti siksi, että jos sellaista oli, niin se onnistui. Keskustelut lähtevät kiehtovasti aina viemään tarinaa johonkin suuntaan, tällä kertaa luotiin vahvoja mielikuvia laidasta toiseen, kuinka kansalaisten olot kurjistuvat, jos tämä tai tämä pääsee valtaan. Annettiin ymmärtää, että on turvattava pääministerin salkku nimenomaisesti joko oikealle tai vasemmalle eikä mihinkään siltä väliltä. Saattoipa tuo keskustelu ohjata äänestäjiä, mutta sehän on täysin sallittua. Ja hallitusneuvottelut ovat vasta edessä. Niistä on povattu pitkiä ja kiivaita, mutta kukapa tietää, vaikka tie olisikin lyhyt ja sopuisa.
Mikäli joku on taas kovin murheissaan siitä, että väärin on äänestetty, niin älkää olko. Ihan järisyttäviä muutoksia ei taaskaan ole luvassa siitä huolimatta, että käännös oikealle tapahtui. Politiikalla luodaan merkityksiä, mutta aika, jota elämme, määrittelee hyvin pitkälle päätökset, joita eduskunnassa taas tulevat vuodet tehdään. Saamme edelleen nauttia myös kulttuurista ja kestävän kehityksen politiikasta, luxusta.
Katariina Kähkölä
Kirjoittaja on sosiaalialan yrittäjä ja psykoterapeutti.
Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa