Janita Puomila: Lisääkö Pride-liputus tosiasiassa yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa – Entäpä muut vähemmistöt kuten virolaiset, karjalaiset tai ukrainalaiset?

Akaan kaupunginhallitus päätti esityksestäni, että rekisteröityjen järjestöjen ja yhdistysten on mahdollista liputtaa Akaan kaupungin omistamissa saloissa tapahtumakohtaisella viranhaltijapäätöksellä. Järjestöt ja yhdistykset vastaavat lippujen hankinnasta ja liputuksen järjestämisestä itse. Esitin myös, että valtuusto merkitsee kaupunginhallituksen päätöksen tiedoksi ja toteaa kuntalaisaloitteen loppuun käsitellyksi.

Esitystä tehdessäni otin asiaan laajemman katsantokannan kuin mitä kuntalaisaloitteessa oli esitetty. Kuntalaisaloitteessa vedotaan liputuksen tuovan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille lisää hyvinvointia ja liputuksella kaupunki viestisi yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa. Valmistelutekstissäkin todetaan, että kaupungille on esitetty, että kaupunki hankkisi vähemmistölle tunnusomaisen lipun ja käyttäisi sitä liputuksessa. Tekstissä todetaan myös, että kaikki seksuaalisuuden ja sukupuolisen moninaisuutta tukevat voivat käyttää sateenkaarilippua yhtäläisesti.

Itse jäin tätä esitystä lukiessani pohtimaan juurikin yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa sekä sitä, lisääkö Pride-liputus tosiasiassa sitä. Onko yhdenvertaista ja tasa-arvoista liputtaa seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen puolesta kaupungin toimesta? Entäpä muut vähemmistöt, kuten esimerkiksi virolaiset, karjalaiset tai juuri maahan saapuneet ukrainalaiset? Vähemmistöjä hekin.

Pohdintaa jatkaessani mietin, miten yhdenvertaista ja tasa-arvoista on, että kaupunki hankkii liput ja liputtaa yhden vähemmistön puolesta, mutta ei muiden vähemmistöjen tai muiden toimijoiden puolesta. Kolmen lipun hankinta ja liputuksen toteuttaminen yhdelle ei ole kovin kallis, mutta jos yhdenvertaisesti kustannamme liput kaikille liputuksen haluaville, tulee siitä jo kallis pieti.

Tasa-arvoa ja yhdenvertaisuutta pitää edistää kaikissa toimissa ja joka ikinen päivä. En täysin ymmärtänyt, että asian ydin olisi juuri se, että kaupunki hoitaa liputtamisen. Itse koin, että tärkeintä on, että lippu voidaan nostaa salkoon ja tämän esitykseni mahdollistaa, kun kaupunki toimii mahdollistajana. Tällöin kaupunki edistää yhdenvertaisuutta ja tasa-arvoa kaikkien kanssa, ei vain seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen kanssa. Toki hekin ovat tervetulleita!

Tarkoituksena ei siten ole vastustaa muutosta ja takertua vanhaan, kuten viime viikon pääkirjoituksessa vinkattiin. Ei ole tarkoituksena pysähtyä mihinkään hetkeen eikä maailma todellakaan ole valmis. Paljon on vielä tehtävää myös tasa-arvoisen ja yhdenvertaisen maailman rakentamisessa. Tämä lähtee meistä jokaisesta, ihmisestä, yksilöstä, kuntalaisesta.

Jokainen ihminen on arvokas juuri sellaisena kuin on suuntautumisineen ja ajatuksineen.

 

Janita Puomila (kok)

Akaan kaupunginhallituksen jäsen

Akaan kaupunginvaltuutettu

Lue myös: Täydellinen maailma – Lipun nostaminen salkoon olisi välittänyt maailmalle positiivisemman Akaa-kuvan

Lue myös: Akaa Pride ry vastaa Janita Puomilalle sateenkaariliputuksesta

Kommentointi on suljettu.