Kotiseutuneuvos Pekka Pennanen oli aikaansa edellä muistitiedon tallentajana – C-kaseteille äänitetyt haastattelut ja tapahtumat ovat nyt kaikkien kuunneltavissa

Akaa-Seura on avannut nettisivuillaan kotiseutuneuvos Pekka Pennasen tekemien ja keräämien äänitteiden arkiston.  Akaan ja Toijalan historiaa käsittelevistä äänitteistä varhaisimmat ovat 1960-luvulta ja tuoreimmat 1990-luvulta.

– Pekka Pennanen oli varsinainen visionääri, kun hän tajusi jo aikoja sitten taltioida asioita, kertoo Timo Jansson Akaa-Seurasta.

Pekka Pennanen oli kotiseutuneuvos. Lokakuussa 2015 hän esitteli karikatyyrejään Kulttuuritalo Laaksolan näyttelyssä. Kuva: Juha Kosonen

Lahjoituksia perikunnalta

Pennanen tallensi haastatteluja ja tapahtumia C-kasteille, jotka Jansson on digitoinut. Digitoituja kasetteja on 53 kappaletta.

Akaa-Seura on saanut äänitekokoelman Pennasen perikunnalta lahjoituksena, kuten myös yli tuhat valokuvaa Pennasen laajasta valokuvakokoelmasta. Akaassa vuonna 1926 syntynyt kotiseutuneuvos kuoli 90-vuotiaana marraskuussa 2016.

Pesäpallomies muistelee

Pekka Pennanen haastatteli kasetille muun muassa Toijalassa asuneita ja vaikuttaneita ihmisiä ja oman alansa pioneereja. Timo Janssonin mukaan mielenkiintoista kuunneltavaa on esimerkiksi pesäpallomiehenä tunnetun Matti Raukon (1907–2000) muistelut vuoden 1918 tapahtumista ja Mustanportin seudulta, jossa Raukoilla oli majatalo.

Kokoelmasta löytyy äänitteitä myös Akaan seurakunnan 500-vuotisjuhlavuoden sekä Akaa-Toijalan Sotilaspoikien Perinneosaston tapahtumista. Pennanen ei ollut sodassa mutta osallistui nuorena sotilaspoikien toimintaan.

Timo Jansson on digitoinut Pekka Pennasen äänitteet. Arkistokuva: Tiina Kauppinen

Jännittävää mennyttä aikaa

Mukana on myös muiden kuin Pennasen tekemiä haastatteluja. Jansson arvelee, että Pennanen on kopioinut haastattelut avokelanauhoilta kaseteille.

– Esimeriksi rautatieläisten haastatteluja on 5–6 kasetillista, jotka on tehnyt joku muu kuin Pekka. Kasetin lipukkeeseen tehdyt muistiinpanot ovat hyvin niukkoja, eikä niistä välttämättä selviä kuin haastateltava ja aihepiiri, Jansson kertoo.

Rautatieläisen poikana Jansson on mielenkiinnolla kuunnellut, kuinka Toijalan satamassa asemaa hoitanut Hugo Hirvelä kertoo tallenteella satamaradan vilkkaasta tavaraliikenteestä.

– Se tuntuu aika jännittävältä nykyaikaan verrattuna, Jansson toteaa.

Pekka Pennanen oli myös pesäpallomies. Tässä hän tavoittelee palloa Suurkisoissa vuonna 1947 Hesperian kentällä.

Merkkimiehet äänessä

Pennanen äänitti myös radiosta toijalalaislähtöisten henkilöiden haastatteluja, joissa äänessä ovat muun muassa pääministeri Harri Holkeri ja arkkiatri Arvo Ylppö. Myös Akaa-seuraan ja seuran filmiryhmään liittyvät radiohaastattelut, nuorisoseura-aktiivien haastattelut ja toijalalaisten sotilaiden kirjeitä kotiväelle useiden eri henkilöiden lukemana päätyivät C-kaseteille.

Koska osassa kaseteista muistiinpanoja on vähän, Akaa-Seura toivoo saavansa niihin täydennystä kuuntelijoilta. Tietoja voi lähettää sähköpostilla osoitteeseen info@akaaseura.fi.

– Jos ihmisillä on omia nauhoitteita, Akaa-seura ottaa mielellään vastaan myös niitä. Pekan nauhoitteita kuunnellessa tulee mieleen, että muistitietoa pitäisi tallentaa jatkuvasti, koska se vääjäämättä katoaa, Timo Jansson sanoo.

 

Kotiseutuneuvos Pekka Pennanen (toinen vas.) tapasi seiväshyppääjä Risto Ankion toisen seiväshyppääjän Eeles Landströmin figuurin paljastustilaisuudessa Toijalan urheilukentällä elokuussa 2015. Mukana myös Heikki Knuutila Toijalan Vauhdista. Kuva: Juha Kosonen

Akaa-Seuran äänitearkistoon pääset tästä linkistä. 

Lue myös:

Monen toimen Pekkaa ei enää ole