Vilho Erävesi saapuu haastatteluun takanaan kolme tuntia tanssitreeniä Pirkanmaan Tanssiopistossa Lempäälän Ideaparkissa. Iltapäivän ja alkuillan ovat täyttäneet baletin yksityis- ja ryhmätunnit sekä jazztanssi.
– Tuntuu väsyneeltä ja inspiroituneelta. Tänään oli kertausta, kun oli eka kerta pitkään aikaan, Vilho kertoo.
Harva muistelee lämmöllä koronan sotkemaa viime vuotta, mutta Vilhon mielestä se oli paras vuosi ikinä.
– Se oli hullu vuosi, jolloin tapahtui kauheasti, Vilho kuvailee.
Jouluaattona suorassa lähetyksessä
Viialassa asuva 13-vuotias akaalainen valittiin viime vuonna Suomen kansallisoopperan ja -baletin balettioppilaitoksen valtakunnalliseen baletin erikoiskoulutukseen harrastettuaan balettia vasta vuoden verran.
Suuremman yleisön tietoisuuteen Vilho tuli kerrottuaan balettiharrastuksestaan ja sen takia kokemastaan kiusaamisesta lokakuussa Aamulehdessä. Vilho tanssi myös räppäri Max Volan koulukiusaamista vastustavalla musiikkivideolla Hyeenat syö kyyneleitä sekä Joulupukin Kuuman linjan suorassa tv-lähetyksessä jouluaattona Ylellä.
Erikoiskoulutukseen vuoden kokemuksella
Balettiopiston erikoiskoulutukseen Vilho haki balettiopettajansa Outi Vilosen kannustamana.
– Muut olivat treenanneet tosi monta vuotta, mutta minä menin kokeisiin vuoden taidoilla ja pääsin sisään. Se hämmästyttää vieläkin, Vilho myöntää.
Erikoiskoulutus on tarkoitettu muualla kuin pääkaupunkiseudulla asuville, lahjakkaille baletin harrastajille. Kuopio Tanssii ja Soi -festivaalin yhteydessä syyskuussa järjestetyssä valintakokeessa Vilho oli ainoa poika ikäryhmänsä hakijajoukossa. Valinnan lisäksi palautteena oli kehotus venytellä.
– Se on mun pahin vihollinen, Vilho tuumaa.
Koronan takia erikoiskoulutus on toteutettu etäopetuksena. Vuoden aikana opetusta on neljässä jaksossa, ja baletin ohella siihen on kuulunut tähän mennessä myös pilatesta, kehonhuoltoa, flamencoa ja varvastekniikkaa, joka on Vilholle uutta.
– Ihan hyvin sen teen, mutta eka kerta varvastekniikkaa oli aika outoa, Vilho kertoo.
Helsinkiin, Ruotsiin tai Lontooseen
Pirkanmaan Tanssiopistossa Vilho harrastaa balettia viikottain kahdessa eri tasoryhmässä, käy baletin yksityistunneilla sekä tanssii jazztanssia ja street jazzia. Tällä hetkellä ykkösenä on baletti.
– Se on niin rauhallinen ja vaikea laji, Vilho perustelee.
Haaveena on päästä ammattitanssijaksi Suomen kansallisbalettiin, Tukholman kuninkaalliseen balettiin tai Lontooseen.
– Ruotsi on lähellä, ja sieltä saa maailman top-opetusta. Lontoo taas on paikka, johon olen halunnut pienestä asti, Vilho perustelee.
Vilhon äiti Mia Erävesi sanoo työstävänsä ajatusta, että poika muuttaisi peruskoulun jälkeen opiskelujen perässä pois kotoa.
– Hetki kerrallaan. Katsotaan, mitä Vilho itse haluaa. En tiedä, voinko olla toisen unelmien tiellä siinä kohtaa. Onneksi on vielä aikaa työstää ajatusta, Mia miettii.
Venäläinen balettitanssija esikuvana
Vaikka Vilhon tavoitteellinen tanssiharrastus on vielä nuori, lahjakkuus oli nähtävissä jo kaksivuotiaana, jollon hän opetteli Talent-ohjelmassa näkemänsä robottitanssin. Lavalla esiintymisiin tulee vielä lisäbuustia.
– Hauskaa tässä on se, että muuten hän ei tuo itseään esille ja on hyvinkin rauhallinen, Mia kertoo.
Haave tanssijan urasta syttyi 2019 Valkeakosken kesäteatterin Danny-musikaalissa, jossa Vilho näytteli nuorta Dannya ja tutustui ammattitanssijoihin. Baletti kolahti, kun Vilho näki venäläisen Daniil Simkinin tanssivan Tampere-talon kansainvälisessä balettigaalassa. Simkin, 33, on nyt Vilhon esikuva.
Kiusaajien puolesta tuntuu pahalta
Aamulehden jutussa Vilho kertoi kokeensa kuittailua balettiharrastuksestaan muilta nuorilta ja jopa aikuisilta miehiltä, joita hän on kohdannut Ideaparkin liikuntatilojen pukuhuoneessa. Vilhon mukaan vinoilu on jutun jälkeen vähentynyt.
– Mutta kyllä sitä vieläkin on, mutta en välitä siitä. Se on niitten mielipide, enkä voi sitä muuttaa. Ei se mua loukkaa, mulla on omat tavoitteet, Vilho sanoo.
– Mutta varmaan olisi mukavampaa, jos sitä ei olisi, äiti Mia jatkaa.
Vilhon mielestä asialla ei ole edes väliä.
– Musta tuntuu pahalta niiden kiusaajien puolesta, koska ne ei anna toisten olla, mitä haluaa.
Vilhon mukaan kiusaaminen on lähinnä sanallista. Mia Erävesi muistaa myös toisenlaisia kokemuksia parin vuoden takaa Viialasta.
– Minulla ärsytyskynnys on ylittynyt ja kuppi mennyt nurin, kun on vedetty metalliscuuteilla nilkoille ja säärille. Olen sanonut, että sellaista ei tarvitse kestää.
Pienen paikan hyvät ja huonot puolet
Mian mielestä pienellä paikkakunnalla asumisessa on etunsa. Asioihin on helppo puuttua, kun ihmiset ovat tuttuja.
– Pienessä kylässä on tietynlaista yhteisöllisyyttä mutta erotut myös helpommin, jos olet erilainen. Jos oltaisiin Tampereella tai Helsingissä, olisi enemmän vertaisia, hän miettii.
Vilhon mielestä äidin arvio erilaisuudesta pitää paikkansa.
– Kyllä mä aika erilainen olen, kun en tykkää yhtään jääkiekosta enkä jalkapallosta ja olen tällainen tanssija.
Perheessä kannustetaan tekemään sitä, mitä rakastaa.
– Tykkään siitä, että joku uskaltaa olla erilainen. Se ei ole helpoin tie mutta palkitsee, koska itsemme kanssa täällä kuljemme. Vaikka olisi kiusaamista, ei kannata luovuttaa, Mia sanoo.
Harrastukset vaativat valintoja
Tanssin lisäksi Vilho harrastaa näyttelemistä Suomen Teatteriopistossa, mutta musiikkiopiston opinnoista hän joutui luopumaan ajanpuutteen vuoksi.
– Vilholla on tosi monta juttua, jotka kiinnostavat ja joissa hän on hyvä. Silloin täytyy tehdä valintoja, Mia huomauttaa.
Kova motivaatio siivittää edistymistä asiassa kuin asiassa. Englanninkielisiä videoita katselemalla Vilho on oppinut englantia niin hyvin, että aikanaan eskariopettaja luuli Vilhon perhettä kaksikieliseksi. Kielet sujuvat myös koulussa, mutta Viialan yhtenäiskoulun seitsemäsluokkalaisen lempiaineita ovat musiikki, liikunta, fysiikka ja kotitalous. Vilhon bravuuri keittiössä on kasviskanapasta.
Viime aikoina Vilho on yllättänyt itsensäkin innostumalla luistelusta.
– Olen aina vihannut luistelua ja jääkiekkoa, mutta luistelusta tulikin kiva juttu, kun mun paras kaveri Roope kannusti ostamaan mailan, jotta voidaan mennä areenalle. Kavereiden kanssa on kiva luistella ja lyödä mailoilla, mutta vieläkin jääkiekko on mun inhokkilaji, Vilho toteaa.
Lue myös: