Vilho Erävesi räppää rohkeasti ja tekee omaa musiikkia – Spontaani rap-video saa suun hymyilemään ja jalan vipattamaan

Vilho Eräveden olemuksesta huokuu rakkaus tanssiin ja musiikkiin.

12-vuotiaan pojanklopin kieli käy melkoisilla kierroksilla, kun hän räppää 20 sekunnissa alun perin 30 sekuntiin räpätyn lyriikanpätkän. Äänteet napsahtelevat peräkkäin pojan suusta kuin kipinät, ja keho jaloista hartioihin saakka tarttuu räppiin rytmikkäällä liikkeellä.

Joyner Lucasin ISIS-kappaleessa vilahtelevat rankat aiheet, kuten eriarvoisuus, kuolema ja ADHD.

Danny-musikaalissa nuoren Ilkka Lipsasen roolissa Valkeakoskella nähtävä Vilho Erävesi rakastaa räppiä ja musiikin tekemistä. Joyner Lucas on hänen uusin lempiartistinsa.

– Se alkoi ehkä Eminemistä, että aloin kuunnella tällaista musiikkia. Sitten innostuin Macklemoresta ja Redramasta. Lucasia olen fanittanut kuukauden verran. Räppi on tarinan kertomista, ja siinä käytetään aggressiivisiakin sanoja.

Viialassa asuva nuorukainen kävi jo alle kymmenenvuotiaana kokeilemassa rumpuja muutamilla soittotunneilla. Pianoa Erävesi on soittanut soittotuntien innoittamana nyt pari vuotta. Kuluneen vuoden aikana hän on harrastanut lisäksi lyömäsoittimien soittamista Valkeakosken musiikkiopistossa ja tanssimista street-tanssitunneilla. Viikon jokaiselle päivälle riittää esittävien taiteiden tekemistä.

Tanssi tuntuu helpolta

Vilho on pienestä asti haaveillut näyttelemisestä ja halunnut esiintyä monilla tavoilla. Pojan äiti Mia Erävesi kertoo, että Vilho alkoi jo kaksivuotiaana katsoa Youtubesta tanssivideoita. Hän pääsi pikkulapsena teini-ikäisten tanssiharrastajien sekaan Viialan breakdance-ryhmään.

– Vilho on ilmiömäinen tanssija, ja sanoisin, että tanssi on hänelle elämäntapa. Kyllä hän saattaa edetä tanssissa ihan ammattiin astikin.

Danny-musikaalin alun tanssikohtaus alkaa tällä pikku-Dannyn liikkeellä. Jalkojen kanssa yhtä aikaa pyörähtävät kädet vaativat Vilho Erävedeltä hiukan opettelua, mutta hän hallitsi liikkeen jo parin harjoituskerran jälkeen. Kuvaus ja animointi: Kea Pesonen

Erävesi pääsee näyttämään näyttelemis- ja tanssimistaitojaan suurelle yleisölle Danny-musikaalin alun pitkässä tanssinumerossa, jossa hän tanssii yhdessä muiden eri-ikäisiä Dannyja esittävien näyttelijöiden, Lauri Mikkolan ja Ilkka Koivulan kanssa. Tanssin oppiminen on Vilhon mielestä helppoa.

– Olen tanssinut koko elämäni. Se on tuonut minulle musiikin ja rytmin tajua. Jos näen koreografian ja harjoittelen sen läpi kolmeen kertaan, niin se on minulla muistissa seuraavana päivänä.

Musikaalin päätyttyä Vilho haluaa keskittyä musiikkiin ja erityisesti omien kappaleidensa tekemiseen. Hän aikoo hankkia musikaaliroolista saamillaan palkkarahoilla ”sample padin” ja sähköistetyn midi-pianon, jotka tuovat lisää mahdollisuuksia omien kappaleiden äänittämiseen.

– Sample padilla voin vaikka äänittää kiljumista ja sitten painaa nappia, jolla laite soittaa sitä kiljumisääntä. Midi-pianoon taas saa liitettyä tietokoneen, ja koneelta saa pianolle ääniä, joita pianolla voi sitten soittaa, Vilho kertoo.

Laulaakin voi, mutta räppi on pääasia

Vilho tekee omaa musiikkia äänittämällä päällekkäin eri instrumentteja, joiden osuudet hän soittaa kaikki itse. Tähän saakka kappaleissa on ollut lähinnä pianoa, bassoa ja rumpuja sekä beatboxaamista eli rytmiikan tuottamista omalla suulla. Viimeisimmän kappaleensa nuorukainen teki keväällä koulussa, kun oppilaiden tehtävänä oli tehdä hyvinvointiaiheeseen liittyviä videoita. Vilho sävelsi kappaleen, jonka pohjalta hän teki kaverinsa kanssa musiikkivideon.

– Se kertoi yksinäisyydestä ja kiusaamisesta. Olen tehnyt biisejä aikaisemminkin, mutta nyt alan tehdä musiikkia tosissani. Sellaista, jossa on ihan sanat ja kaikki.

Danny-musikaali on saanut Vilhon innostumaan kaiken muun lisäksi vielä laulamisestakin. Sitä hän ei ole aikaisemmin tehnyt, vaikka sävelkorvaa onkin. Nyt Dannyn kappaleet soivat päässä päivittäin, ja poika on alkanut laulella niitä ääneen kotona.

– Ehkä tuossa musiikkihommassa kertosäkeet voisivat olla sellaisia hitaampia ja laulumaisemman tyylisiä. Niissä voisin vähäsen laulaa, mutta räppi on se tärkein juttu, Vilho painottaa.

Hän luettelee itselleen tärkeimmiksi asioiksi pallolajit, tanssimisen, musiikin tekemisen ja näyttelemisen. Erityisesti luova itsensä toteuttaminen on Vilhon arjen kulmakivi.

– Tanssin joka päivä ja teen musiikkia joka päivä. Teen joka päivä sitä, mitä rakastan.

Katso videolta, miten Vilho räppää pätkän Joyner Lucasin ISIS-kappaleesta:

 

 

TERVE!

Tämä sisältö on lehden tilaajille.
AS DIGI tutustumistarjous 8 viikkoa 3,90 €.