Me Pappilan ja Arvo Ylpön koulun oppilaiden vanhemmat olemme hämmentyneenä seuranneet julkista keskustelua siitä, missä lapsemme opiskelevat lähivuosina. Joulukuussa 2018 Akaan valtuusto päätti, että kuudesluokkalaisia ei enää jatkossa siirretä yläkouluun opiskelemaan. Oletimme, että valtuuston päätös koskee tasapuolisesti kaikkia Toijalan taajaman lapsia. Kokoonnuimme Pappilan ja Arvo Ylpön koulun sekä Akaan vanhempainverkoston kanssa yhdessä miettimään, mitä toivomme kuudesluokkalaisillemme.
Me toivomme lapsille turvallista ja mahdollisimman pitkää lapsuutta. Me vanhemmat emme koe nykylasten olevan kypsempiä ja valmiimpia yläkoulun maailmaan kuin lapset aiemmin. Päin vastoin koemme, että tällä somen ja internetin kaiken paljastavalla aikakaudella lapsuutta pitää erityisesti varjella ja suojella herkässä ikävaiheessa, jossa he ovat siirtymässä lapsuudesta nuoruuteen. Meitä huolestuttaa, että yläkoulussa vertaisryhmä luo lapsille painetta kiirehtiä teini-ikään siihen kuuluvine haasteineen. Meille yläkoulu ei ole vain paikka vaan oppilaitos, jossa on täysin erilainen koulukulttuuri kuin alakoulussa. Kouluun, jonne vanhimmat oppilaat jo ajavat autolla, on seiskaluokkalaisellekin pitkä harppaus ja kuudesluokkalaiselle vielä pidempi.
Toivomme, että lapsillamme olisi koulussa pitkät välitunnit, jolloin he vielä ulkoilisivat ja liikkuisivat. Pihaleikit kehittävät kasvavan lapsen aivoja vähintään yhtä paljon kuin ponnistelu tunneilla. Iloitsemme jokaisesta koulupäivästä, jonka aikana on saanut juosta, kiipeillä tai potkia palloa kavereiden kanssa.
Toivomme, että lapsemme saavat opiskella tuttujen luokkatovereiden kanssa vielä kuudennen luokan. Meistä vanhemmista on lapsilta liikaa vaadittu opiskella uudessa ryhmässä sekä kuudennella että seitsemännellä luokalla.
Toivomme, että lapsiamme varten koulussa on riittävästi aikuisia tukemassa oppimista ja kasvua. Haluamme, että koulupäivien aikana luokanopettajien korvaamatonta työtä tukevat kouluohjaajat ja erityisopettaja. Lisäksi on tärkeää, että pulmien ilmetessä voimme yhdessä opettajien ja oppilashuollon väen kanssa miettiä ratkaisuja siihen, miten tukea lapsia kotona ja koulussa.
Toivomme, että lapsemme sekä me huoltajat ja virkamiehet saamme ajoissa tietää, missä akaalaiset kuudesluokkalaiset opiskelevat. Me kaikki tarvitsemme aikaa valmistautumiseen uuden edessä.
Emme vanhempina ja kaupunkilaisina haluaisi, että 2020-luvulla pedagogisia ratkaisuja tehdään tilojen ehdoilla. Ymmärrämme toki, että tässä taloustilanteessa raha asettaa reunaehtoja. Myös siksi haastamme virkamiehiä luovaan ja ennakkoluulottomaan ongelmanratkaisuun.
Kouluverkkoselvityksen perusteella koulujen kokonaisuutta ratkottaneen pidemmällä tähtäimellä. Sillä välin toivomme, että valtuuston tekemää kuudesluokkalaisia koskevaa päätöstä noudatetaan ja tilaratkaisua etsitään kaikin mahdollisin ja luovin keinoin. Tärkeätä on mielestämme myös, että kaikkia Toijalan kuudesluokkalaisia kohdellaan tasapuolisesti. Ei ole oikeudenmukaista, että siirtymä yläkouluun koskisi vain joitain kouluja.
Luovia ratkaisuja toivoen ja pieni pilke silmäkulmassa ehdotamme, että voisiko esimerkiksi eskarilaiset siirtyä yläkouluun? Pienet ihmiset toisivat iloa ja lempeyttä yläkouluun ruokalaan tallustaessaan. Voisivatko lukiolaiset suorittaa MLL:n lastenhoitokurssin eskarilaisia leikittäen? Toisaalta meistä olisi mielenkiintoista seurata kuudesluokkalaistemme metsäkoulua, jonka tukikohta olisi jurtta Lastumäen metsässä.
Jäämme innolla odottamaan, mitä opetuksen järjestäjä Akaassa keksii ratkaisuksi haastavaan tilanteeseen. Ilahtuisimme, jos sivistyslautakunta vastaisi kirjeeseemme yhtä avoimesti kuin me nyt toimme huolemme julki.
Tanja Salminen
pj, AYK:n vanhempainyhdistys
Minna Lappalainen
pj, Pappilan koulun vanhempainyhdistys
Kaisa Sihvonen
Terhi Rajala
Lue sivistyslautakunnan puheenjohtajan Mika Setälän vastaus vanhemmille täältä
Kommentointi on suljettu.