Viialan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys peräänkuuluttaa inhimillisyyttä ruokailuihin ja koulukyyteihin

Viialan yhtenäiskoulussa opiskelevat kaikki Viialan taajaman lapset ja nuoret yhdeksännelle luokalle asti, sekä Kylmäkosken taajaman yläkouluikäiset nuoret. Viialan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys ry lähestyy teitä nyt asialla, joka vaikuttaa jokaisen noin 750 oppilaan koulunkäyntiin – mutta jonka juurisyy on VAU-liikenteen koulukyyditysten aikatauluissa, joita ei vieläkään ole onnistuttu synkronoimaan koulun päiväjärjestyksen mukaisiksi.

Kyyditysten aikatauluongelmaan törmättiin ensimmäistä kertaa jo viime syksynä, ja huoltajat ovat syystäkin tyrmistyneitä, kun sama katastrofi toistui tänäkin syksynä. Kylmäkoskelta kulkevat oppilaat on jälleen asetettu ikävän eriarvoistavaan asemaan, kun koulupäivät joko pitenevät kohtuuttomasti aikataulujen epäsopivuudesta johtuen – tai huoltaja voi ilmoittaa oppilaan luopuvan oikeudestaan perusopetukseen, jotta huollettava ehtisi aikaisempaan bussiin.

Vanhempainyhdistys on keskustellut asiasta koulun johdon kanssa, ja koulu on tietojemme mukaan toimittanut kuljetusyhtiötä varten aikataulunsa jo erittäin hyvissä ajoin – mutta niitä ei ole huomioitu millään lailla. Tämä taas tietojemme mukaan selvisi vasta kun koulun aikataulut oli jo lyöty lukkoon monen muun sidosryhmän kanssa esimerkiksi Akaa Areenan muut käyttäjät, ruokapalvelut, kerhot, taksikuljetukset, APIP-toiminta ja niin edelleen. Koulu on kuitenkin pyrkinyt ratkomaan tätä asiaa nyt syysloman jälkeen maanantaina 21.10.2024 voimaan astuneilla aikataulumuutoksella, joka vaikuttaa kaikkien oppilaiden ja arvokasta työtä tekevän henkilökunnan arkeen negatiivisella tavalla. Uudessa aikataulussa ruokailujen ajasta nipistetään tärkeät 10 minuuttia pois, jotta iltapäivään saadaan joustoa kyyditysaikataulujen takia.

Esimerkiksi 1. luokkalaisten aikataulu muuttuu siten, että koko ruokailuun jonottamisineen ja astianpalautuksineen on varattu aikaa 15 minuuttia. Pienten 7-vuotiaiden ruokailukäytäntöjä harjoittelevien ei tule yrittää suoriutua ja selviytyä ruokailusta näin kovalla hopulla. Huolestuneena seuraamme myös uutisointia siitä, kuinka moni yläkoululaisista jättää jo nyt ruokailun kokonaan väliin. Kun valmiiksi riittämättömien ruokalinjastojen ja äärimmilleen porrastettujen ruokailuaikojen lisäksi tulee vielä tämä, ei kouluruokailu ole enää rauhallinen tauko, mahdollisuus sosiaaliseen kanssakäymiseen tai tapakasvatusta mihinkään muuhun kuin kiireeseen ja siitä selviytymiseen. Tästä olemme saaneet huolestuneita ja pettyneitä yhteydenottoja koulun henkilökuntaa myöden, ja rehtoritkin ovat aiheutuvaa vaivaa ja mielipahaa viestissään pahoitelleet.

Esimerkiksi opetushallitus lausuu ruokailusta näin:

”Kouluruokailun järjestämisessä otetaan huomioon ruokailun terveydellinen, sosiaalinen ja kulttuurinen merkitys. Ruokailuhetkillä on tärkeä virkistystehtävä ja niillä edistetään kestävää elämäntapaa, kulttuurista osaamista sekä ruoka- ja tapakasvatuksen tavoitteita. Oikea-aikainen, kiireetön ruokailu ja mahdolliset välipalat varmistavat jaksamisen koulupäivän aikana. Viihtyisä ruokailuhetki lisää hyvinvointia koko kouluyhteisössä.”

Kouluruokailu on oppilaille tärkeä osa koulupäivää. Oppilaita kannustetaan osallistumaan kouluruokailun ja etenkin ruokailuhetkien suunnitteluun, toteuttamiseen ja arviointiin. Opettajat huolehtivat ruokailun yhteydessä annettavasta ohjauksesta ja kasvatuksesta yhdessä koulun muiden aikuisten kanssa. Kouluruokailun tavoitteista ja järjestämisestä keskustellaan kotien kanssa ja yhdessä tuetaan oppilaiden kehitystä. Kouluruokailuun osallistumista sekä ruoan ja ruokailutilanteen laatua seurataan ja arvioidaan säännöllisesti.”

”Ruokakasvatus toteutuu eri tavoin eri vuosiluokilla; alempien vuosiluokkien oppilaiden kohdalla ruokaan ja ruokailuun liittyvien käytäntöjen harjoittelu on erityisen merkityksellistä – – ”

”Suosittelemme, että kunnat ja muut opetuksen järjestäjät sekä koulut noudattavat kouluruokailua koskevissa päätöksissään ja järjestelyissään tämän suosituksen linjauksia.
Vähimmäisaika ateriointiin on 30 minuuttia. Lisäksi on suositus, että oppilailla on mahdollisuus esimerkiksi 10–15 minuutin ulkoilu- ja liikuntahetkeen ennen ruokailua tai ruokailun jälkeen.”

Vanhempainyhdistys peräänkuuluttaa nyt inhimillisyyttä ja järkeistämistä jokapäiväiseen arkeen lapsille ja nuorillemme, jotka itse ovat vielä kykenemättömiä asiaansa ajamaan ja oikeuksiaan puolustamaan. Vaadimme ratkaisuja ja parannuksia juurisyyhyn eli Kylmäkosken oppilaiden koulukyyteihin, joiden pitää palvella koululaisia parhaalla mahdollisella tavalla – eikä järjestyä kaikkien oppilaiden hyvinvoinnin kustannuksella.

Viialan yhtenäiskoulun vanhempainyhdistys ry

Lue lisää

  1. Uutiset
    23.05.2017. 20:10

    Tilaajille