Forum Akaa: Aikaa elää?

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.
Profile Image of Forum Akaa

Milla Mäkipää. Kuva: Tarja Antola
Aikaa elää!

Tämä Akaan kaupungin slogan on tullut itselleni tänä vuonna tutuksi, kun aloitin työni Akaan Seudun toimittajana viime kevään kynnyksellä. Avatessani selaimeni kirjanmerkkeihin vakiintuneet kaupungin nettisivut, lävähtää silmieni eteen muun muassa lupaus palveluiden pelaamisesta ja maininta vireästä kerhotoiminnasta. Olen päässyt työni puolesta näkemään paraatipaikalta ulkopuolisen silmin, pitävätkö puheet todella paikkansa.

Jo heti keväällä pääsin tutustumaan Ohjaamo Akaan toimintaan. Minulle vinkattiin, että Ohjaamossa alle 30-vuotiaat nuoret saavat maksutonta lyhytterapiaa walk in -tyyliin ilman ajanvarausta. Kuvitelkaa tuo lause korostustussilla yliviivattuna miljoonalla huutomerkillä.

Itse 25-vuotiaana nuorena aikuisena olen nähnyt, kuinka kultaakin arvokkaampaa kyseisen palvelun järjestäminen on. Se, että pääset näkemään ammattilaista omalla paikkakunnallasi ilman kuukausien jonotusaikaa, on mielestäni kiinni pitämisen arvoinen juttu.

Tässä kaupungissa tarjotaan nuorille myös monenlaista muuta palvelua ja toimintaa. Akaan lukioon päätyvillä oppilailla on mahdollisuus muokata opintojaan mielenkiinnon mukaan LUMA-, urheilu- tai taidelinjoilla. Se on suhteellisen harvinaista, sillä monet lukiot ovat tunnettuja tietyn oppiaineen painotuksesta.

Vapaa-ajalla muun muassa 4H-yhdistyksen toiminta, Viialan Kulttuuriklubi ja Akaan Keilahalli tarjoavat tekemistä lapsille ja nuorille. Puhumattakaan paikallisista urheiluseuroista, joiden toimintaan minut on tutustutettu erilaisissa yhteyksissä. Tähän väliin hatunnosto kaikille vapaaehtoisille aikuisille, joiden avulla toiminta eri yhdistyksissä ja seuroissa jatkuu vielä tänäkin päivänä. On hienoa huomata, kuinka lapsen harrastus voi parhaimmillaan yhdistää koko perhettä. Seuratyötä tehneenä lähetän ison yläpeukun jokaiselle, joka jaksaa raahautua mahdollistamaan nuorten vapaa-ajan harrastamista.

Vinkki vitosena tiputan tähän väliin Kylmäkosken kuntosalin, jonka laitekanta uudistettiin hiljattain. Myös monet muut Akaan kuntosalit maksavat vain noin muutaman Netflix-tilauksen verran, jota tamperelaisena voi vain kadehtia.

Aikaa elää on myös opintojen ja harrastusten ulkopuolella. Ehkä isoin shokki Ylöjärvellä nuoruutensa viettäneelle on ollut Akaan ravintolakulttuuri.

Syksyllä uutisoitiin Ylöjärven keskustassa sijainneen ravintola Palowoutin lopettamisesta. Jaoin uutisen lapsuudenystävilleni, joilta jokaiselta tuli lähes identtinen vastaus: eipä tullut koskaan käytyä. Mainitsemisen arvoista on, että legendaarinen ravintola ehti kuitenkin olla keskustan paraatipaikalla noin 40 vuotta. Allekirjoittanut kävi kyseisessä ravintolassa elämänsä ensimmäistä ja viimeistä kertaa puoli vuotta sitten. Lopulta tiistaibingo oli se, mikä sai astumaan ravintolaan sisään.

Kyse ei ole siitä, että ravintola olisi missään nimessä ollut huono. Paikasta jäi itselleni oikeinkin positiiviset ensivaikutelmat. Pointtini on siinä, että akaalaiset osaavat ottaa haltuun paikalliset ravintolapalvelut niin päivisin kuin ilta-aikaankin. Ja siitä(kin) olen kateellinen. Miksi Ylöjärvellä ei vietetty yhteistä aikaa paikalliseen tapaan? Miten Akaa on onnistunut siinä?

Kaiken kaikkiaan voinen siis puoltaa kaupungin lupauksia vireästä toiminnasta. Toimittajallakin riittää mukavasti töitä, kun on palveluita, joista kirjoittaa.

Milla Mäkipää

Kirjoittaja on Akaan Seudun toimittaja.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.