Forum Akaa: Kesän trendikkäin kaupunki on ”Karisfornia”, entä meidän oma Akaapulco?

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti.
Profile Image of Forum Akaa

Tanja Salminen.

Helsingin Sanomat uutisoi kuluneella viikolla, että Turun ja Helsingin puolivälissä sijaitseva Karjaa on kesän trendikkäin pitäjä. Ilahduin! Karjaa toden totta on sympaattinen paikka. Siellähän ei siis oikeastaan ole juuri mitään, monet paikat repsottavat, mutta näin akaalaisittain paikkakunta vaikuttaa juuri sopivan kokoiselta ja sieltä on hyvät kulkuyhteydet isompiin kasvukeskuksiin. Ken arvostaa luonnon läheisyyttä, hitaampaa elämänrytmiä, isoja tontteja ja edullisempia asumiskustannuksia, viihtyy varmasti yhtä hyvin Karjaalla kuin Akaassakin. En tiedä mistä juttu on saanut alkunsa, mutta se vaikuttaa nousseen uutisvirtaan somevaikuttaja ja kirjailija Stella Harasekin somepäivitysten pohjalta. Harasek on Hesarin mukaan ”jo kuukausia fiilistellyt sosiaalisessa mediassa arkeaan uudella kotiseudullaan”.

Koronapandemian aikana moni havahtui siihen, että elämä kerrostalossa kaupungin keskustassa ei ehkä olekaan sisällöllisesti kovin kivaa. Elämäntilanteet muuttuvat ja asuinpaikat sen myötä. Myös maaseudun rauhasta muutetaan kaupunkiin, mutta trendi tuntuu olevan nyt toiseen suuntaan. Vähemmän alkaa olla taas enemmän.

Hesarin jutussa haastateltavien lauseet sopisivat lähes suoraan kuvailemaan Akaata. Meilläkin on vapaata ja väljää ja monet asiat järjestyvät huomattavasti helpommin kuin isoissa kaupungeissa. Jutussa nostetaan kunnallisista palveluista esille hammashoito. Esimerkiksi nuoren oikomishoito alkaa pienellä paikkakunnalla parhaimmillaan muutaman viikon sisällä, kun Helsingissä tiedetään jonojen olevan jopa viisi vuotta. Siinä ajassa ehtii muuttaa moneen kertaan ja saada hampaansa kuntoon. Jutussa mainitaan myös kauniit vihreät puistot sekä vesialueet. Jutun luettuani tunsin suurta iloa ja ylpeyttä omasta kotikaupungistani. Meillä Akaassa on tehty viime vuosina valtava määrä toimenpiteitä ja uudistuksia, jotka ovat lisänneet kuntalaisten viihtyvyyttä ja hyvinvointia. Ei unohdeta sitä kun vaaditaan lisää, enemmän ja paremmin.

Haastattelussa trendsetterit mainitsevat myös, että ”palveluita on hyvin saatavilla, eikä oikeastaan mitään puutu”. Lause sisältää ehkä tukahdutetun ahdistuksen ja pettymyksen siitä, että paikkakunnalla ei ole kauheasti kivoja kauppoja, kahviloita eikä harrastusmahdollisuuksia. Lähikaupassakin on tarjolla vain viittä erilaista mysliä viidenkymmenen sijasta. Talvella ja kaamosaikana kaikki on suorastaan ankeaa. Tuo lausahdus on kuitenkin mielestäni koko jutun pihvi. Se pitää sisällään aivan olennaisen oivalluksen. Ei ole pakko olla käden ulottuvilla ihan kaikkea, mutta pitää olla kaikki tarpeellinen. Viihtyminen on usein kiinni asenteesta ja siitä, näkeekö asiat hyvässä vai huonossa valossa.

Jutussa todetaan, että vireää kesäkaupunkia on kutsuttu leikkisästi Karisforniaksi. Tämä meidän trendipitäjämme voisi olla samalla kaavalla vaikkapa Akaapulco. Mutta meillä on niin trendikäs kotipaikka, että eiköhän jatketa ihan omalla nimellä.

Tanja Salminen

Kirjoittaja on junantuoma akaalainen perheenäiti.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.