Forum Akaa: Tee se nyt – vielä kun voit

Profile Image of Forum Akaa

Timo Rajala.

Koskaan et voi tietää, mitä huomenna tapahtuu. Joudut kenties kolariin ja loukkaannut vakavasti. Jossakin vaiheessa elämää joko sinä itse havaitset tai läheisesi huomaavat, että kaikki ei olekaan kohdallaan. Muistisairausko?

Näitä tilanteita varten erittäin tärkeä asiakirja on edunvalvontavaltakirja tai -valtuutus. Se kannattaa laatia tai laadituttaa vielä, kun on siihen kykenevä. Valtuutukseen liittyy muotomääräyksiä, joita pitää noudattaa, jotta asiakirja olisi pätevä silloin, kun sitä tarvitsee käyttää.

Asiakirjan pitää olla kirjallinen. Siinä pitää nimenomaisesti määrätä, että valtuutus tulee voimaan siinä tapauksessa, että valtuuttaja tulee sairauden, henkisen toiminnan häiriintymisen, heikentyneen terveydentilan tai muun vastaavan syyn vuoksi kykenemättömäksi huolehtimaan asioistaan. Asiakirjaan tarvitaan kaksi esteetöntä todistajaa. Jääviyssäätely on tiukkaa. Sukulaispiiri on varsin kattavasti poissuljettu. Parasta olisi, jos todistajat ovat täysin suvun ulkopuolisia ihmisiä.

Sisällön määrittely on valtuutuksen tärkein osa. Yleensä tarkoitetaan omaisuutta ja muita taloudellisia asioita. Kyseeseen tulee siis tavanomaisten raha-asioitten hoitaminen, laskujen maksaminen ja muut kulloinkin tilanteesta johtuvat asioitten hoitotehtävät.

Tärkeää on määrätä keskeisten omaisuuserien kuten asunnon myyntivaltuudesta, jos niin on tarkoitus. Useinhan asunto käy tarpeettomaksi tilanteissa, joissa henkilö joutuu esimerkiksi hoitokotiin. Mikäli edunvalvontavaltakirjassa on lausuttu myyntivaltuutuksesta, asioiden hoitaminen on mutkattomampaa.

Valtuutuksessa voi määrittää myös muita toiveita tulevalle edunvalvojalle. Kova lentopallofani voi määrätä, että hänelle pitää mahdollistaa pelikautena osallistuminen Akaa Volleyn peliin kerran kuussa, teatterin ystävä viedä kerran vuodessa teatteriin.

Taloudellisten asioiden lisäksi määräyksiä voi antaa myös henkilöä koskevien asioiden kuten terveydenhoidon järjestämisestä silloin, kun valtuuttaja ei enää siihen kykene.

Olennainen kysymys on, kuka on edunvalvontavaltuutettusi. Varsinaisen valtuutetun lisäksi tarvitaan varavaltuutettu ja toissijainen valtuutettu. Usein näissä tehtävissä toimivat joko puoliso tai lapset. Tärkein kriteeri on luottamus. Tämä kysymys pitää harkita tarkoin.

Sen jälkeen, kun muodoiltaan oikea edunvalvontavaltuutus on laadittu, ei tarvitse tehdä enempää kuin tallettaa se paikkaan, jossa muitakin talouden tärkeitä papereita säilytetään.

Kun valtuutuksen peruste, esimerkiksi sairaus, aiheuttaa valvonnan tarpeen, valtuutus pitää toimittaa lääkärilausunnon kera Digi- ja väestötietovirastoon hyväksymistä varten. Valtakirja astuu voimaan, kun vahvistaminen on tapahtunut. Menettely kestää 2–4 kuukautta. Valtuutus astuu voimaan, kun se on hyväksytty.

Niin, kannattaisi siis ryhtyä toimiin ennen kuin se on liian myöhäistä. Vaikka valtuutuksen voi laatia itsekin, parasta olisi laadituttaa asiakirja asiantuntijalla. Sellaisia löydät pankeista, asianajotoimistoista tai muutoin asiaan perehtyneistä juristeista. Asiakirjan laatiminen maksaa muutaman satasen, mutta oikeudellinen apu asian tässä vaiheessa on asioille eduksi.

Timo Rajala

Kirjoittaja on akaalainen varatuomari.

Forum Akaa on Akaan Seudun kolumnisarja, jossa akaalaiset kirjoittajat tarkastelevat ympäröivää yhteisöä ja yhteiskuntaa.