”Voittaa Toimi Tähkävuoren, joka on ollut tähän saakka paras” – Lue vastaajien kommentit kaupunginjohtaja Antti Peltolasta

Kaupunginjohtaja Antti Peltola on johtanut Akaata viisi vuotta. Ensimmäiset viisi vuotta tehtävä oli määräaikainen ja nyt vakituinen. Kuva: Tarja Antola

Akaan Seudun verkkokyselyssä vastaajia pyydettiin antamaan kaupunginjohtaja Antti Peltolalle kouluarvosana asteikolla 4–10 kuluneesta viidestä vuodesta kaupunginjohtajana. Vastaajat saivat kertoa perustelunsa arvosanalle sekä antaa palautetta siitä, mihin asiaan he toivovat kaupunginjohtajan tarttuvan. Kyselyyn vastattiin nimettömästi.

Vastauksia tuli reilu sata. Täyden kympin Peltolalle antoi 39 vastaajaa, joista kaksi arvioi Peltolan pärjänneen jopa 10+:n arvoisesti. Kiitettäviä yhdeksikköjä kaupunginjohtaja keräsi 30 kappaletta.

Kahdeksikon arvoiseksi Peltolan työ arvioitiin 11 vastauksessa. Seiskan antoi 9 ja kuutosen 4 vastaajaa. Viitosia kaupunginjohtaja keräsi 8 ja nelosia 6 kappaletta.

Moni vastaaja piti Peltolaa helposti lähestyttävänä, tapahtumiin osallistuvana ja näkyvänä kaupunginjohtajana, joka on tarttunut asioihin ja vienyt Akaata eteenpäin. Tyytymättömyyden syynä muutamissa vastauksissa mainittiin henkilöstöjohtaminen. Hyvävelikerhoista haluttiin päästä eroon, ja hallinnon avoimuudessa nähtiin parantamisen varaa.

Ohessa vastaajien kommentteja.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola seuraamassa Vuoden vasenkätiseksi valitun, näyttelijä Pilvi Hämäläisen haastattelua viime vuoden elokuussa Viialan torilla. Kuva: Pekka Mustonen

Arvosana 4

4: Liian korkea kunnallisvero!

4: Kuluttanut veronmaksajien varoja, ei osannut tehdä kaupungin talousarvioita, käytti kalliita konsultteja niiden tekoon. Ottaa kunnian itselleen muiden tekemisistä. Ei se tee hyvää kaupunginjohtajaa, että osallistuu kaikenlaisiin kissanristiäisissä Ns. Jees, jees -mies.

4: Pelkkiä spekulaatioita, toivon kunnan eri osien tasapuolista kohtelua.

4+: Samaa jaskaa kuin aina ennenkin täällä tapahtuu. Laittomia hyvävelikauppoja. Uimahallista tai jääkiekkohallista ei jakseta enää puhuakaan. Toivoisin Peltolalle 1–3 vuotta ehdollista, jonka hän voisi suorittaa yhdyskuntapalveluna tarjoamalla Akaan vähävaraisille soppaa.

Arvosana 5

5: Ei sekois joka asiaan.

5: Täytyisi tehdä muutakin töitä, eikä vain edustaa. Peltolan pitäisi ottaa suurempi vastuu kaupungin henkilöstön johtamisesta. Nykyisellään henkilöstöjohtaminen on ala-arvoista, joka näkyy virka- ja johtohenkilöstön suuressa vaihtuvuudessa.

5: Terveysaseman huutokaupan kieltäminen.

5: Ei kannattaisi sooloilla ja kävellä mm. teknisen lautakunnan yli varsinkaan, kun ei ole vakituinen kunnan asukas eikä tänne muuttamassa.

5: Hän on aktiivinen Akaan markkinointimies, mutta hän ei välitä henkilökunnastaan eli kaupungin henkilöstöstä, eikä heidän hyvinvoinnistaan (=pahoinvoinnistaan).

5: Ei oikeasti johda kaupunkia. Lautakuntien päätöksiin vaikuttava, kulisseissa tapahtuva oman edun tavoittelu pitää saada kuriin. Hyvävelisopimuksiin ja epäasialliseen käytökseen on puututtava, eikä vain katsottava läpi sormien.

5: Hän saisi panostaa kaupungin henkilöstöön, koska he tekevät työt. Saisi pistää lautakunnat toimiin sääntöjen mukaan.

Toijalaan, lähelle moottoritien liittymää valmistuneen Lidlin avajaisissa nauhaa leikkaamassa valtuuston puheenjohtaja Janita Puomila (vas.), kaupunginjohtaja Antti Peltola, myymäläpäällikkö Pilvi Hällfors ja aluejohtaja Antti Partanen. Kuva: Tarja Antola

Arvosana 6

6: Pikkukaupungin johtamisesta kohtuuton palkka, aikaansaamiset aika vähäisiä!

6: Avoimempaa päätöksentekoa, kuntalaisten aitoa kuulemista, demokraattisen päätöksenteon mahdollistamista, konsulttien tarpeen mukaisempaa, nykyistä vähäisempää käyttöä, hyvävelikerhot voisi jättää pois tästä työskentelystä kokonaan. Yritysten, kaikkien yhdistysten ja erityisesti liigaseurojen tukeminen läpinäkyväksi. Asuntomessuille ei ole taloudellisia perusteita. Akaa Areenan kulu- ja tuottorakenne kiinnostaisi myös.

Arvosana 7

7: Lapsilta on säästetty liikaa ja liian pitkään. Säästöt näkyvät nuorissamme. Lapsiystävällistä kaupunginjohtajastamme ei tee poseeraaminen somessa päiväkotilasten kanssa. Huoltajien osallistuttaminen kouluverkkoon on ollut näennäistä ja kyselyn vaihtoehdotkin ohjailevia.

7: Mukava mies, mutta vähän löperö johtajana. Isot visiot ja johdonmukaisuus niitten toteuttamiseksi loistavat poissaolollaan.

7: Akaan ammattimainen profiilinnosto ja näkyvyys!

7: Kun yhdelle kumartaa toiselle pyllistää eli kaikkia ei voi miellyttää. Akaan (uusien) koulujen asioihin toivoisin järkeistystä. Nappila ja uusi yläaste on molemmat karuja esimerkkejä. Jos vanhan terveyskeskuksen myynti tutulle 2000 eurolla pitää paikkansa, olen erittäin pettynyt ja tiputan arvosanan kutoseen.

7: Tämä arvosana puhtaasti siitä pr-työstä, jota hän tekee. Innokkaasti tapaa kuntalaisia, yhdistysten ja yritysten edustajia. Vastuunotto henkilöstön johtamisessa/ohjaamisessa on kuitenkin mielestäni ollut vajavaista. Meillä on ollut muutamia kehnoja viranhaltijoita, jotka on touhuillut mitä sattuu, ja johtoryhmälle/Peltolalle kirjelmöinti ei ole hyödyttänyt mitään. Syvemmälle upottu osin sen takia. Eli Antti, ota ittees niskasta kiinni ja hoida myös alaistesi työnjohtaminen.

7,5: Antti on edustanut hyvää hallintoa ja saanut aikaa parempaa henkeä johtoryhmään. Toivoisin enemmän rohkeutta kehittämisasioissa sekä linjakkuutta tulevaisuuteen katsomisessa. Ratkaisu yt:den lopettamisesta oli liian hätäinen. Nyt joudutaan tekemään juustohöylällä heikennyksiä paikoista, joista on jo säästetty lähes kaikki. Elinvoimaa on vaikea rakentaa, jos on liikaa kurjistettu kaikkea. On aika johtaa henkilöstöä miettimään, millä eri tavoin ja uudenlaisilla ratkaisuilla palveluita voidaan järjestää.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola onnittelee Viialan Vuoden 2023 yrittäjinä palkittuja Multikaara Huolto Oy:n yrittäjiä Timo ja Jonna Salakkaa. Kuva: Jarno Keskinen.

Arvosana 8

8: On kyllä tarttunut asioihin ja edistänyt Toijalan (Akaan) kehitystä kohtuullisesti. Pientä einarointia meinasi tulla, kun tuulivoimalahanketta puolsi, mutta onneksi järki voitti ja kaupunkimme säilyi elinvoimaisena. Uusi monitoimihalli Viialaan oli virhe, keskustassahan sen kuuluisi olla, sitä olisi kaupunginjohtaja voinut suositella päättäjille. Muuten olisi saanut täyden kympin.

8: Kasi on hyvä, mutta aina on myös parannettavaa. Esimerkiksi työpaikat ei ole hirveästi lisääntynyt ja yritystontteja tyhjillään mm. Viialassa, mistä on lyhyempi matka lentokentälle ja Tampereelle, kun Toijalassa lisää markkinointia. Kaupunki on muutakin kuin Toijala, on myös Kylmäkoski ja Viiala. Kaupunki keskuksen pitäisi olla lähellä maantieteellistä keskustaa jne.

8,5 hyvinkin: Hän on saanut vietyä kaupungin eteenpäin. Rakennuttamalla uutta huomannut sen, että vanhaa korjaamalla tule kuin huonoa jälkeä ja kalliimmaksi. Mielestäni hän on luonut lämminhenkisellä käytöksellään läheisempiä välejä kuntalaisille. Antanut ihmisille tunteen, että heitäkin arvostetaan.

8: En ole herran tekemisiä päässyt seuraan vierestä, mut kauheen moni kehuu häntä. Toivoisin lisää kulttuuria Akaaseen ja nuorille lisää harrastusmahdollisuuksia, etteivät he syrjäydy. Olen itse kulkenut kovan tien niin tiedän mistä puhun.

8: Todella hyvin pitänyt Akaasta huolta!

8: Avoimuudessa hallinnolla yleensäkin parantamisen varaa.

8,5: Kerrankin Akaa kehittyy, Peltola näkyvä persoona.

Akaan kaupunginjohtaja Antti Peltola vihki Nahkialanvuoren kuntoportaat käyttöön huhtikuussa 2019 ja osallistui myös leikkimieliseen kuntoporraskisaan Akaan kaupungin joukkueen edustajana. Kuva: Tiina Kauppinen.

Arvosana 9

9: Hän hyppäsi vaikeaan tilanteeseen tullessaan kaupunginjohtajaksi ja ainakin ulkopuolelta katsottuna palautti työrauhan kaupungin virkamiehille. Edustanut laadukkaasti, on helposti lähestyttävä ja tasapainoinen henkilö.

9: Asuu Akaassa. Aktiivinen ote kaupungin asioissa. Ulospäinsuuntautunut. Tarttuu ongelmiin, jos niitä ilmenee. Kaupungin markkinointipäällikkö. Osallistuminen erilaisiin tapahtumiin ja tilaisuuksiin kiitettävästi. Pyrkii kaupungin kehittämiseen laaja-alaisesti.

9: Akaaseen on saatu positiivinen meininki.

9: Tosi hyvä Antti monessa suhteessa!

9: Edellisiin verrattuna oikein hyvä ja tekevä. Mukana monessa ja näkyvä hahmo kaupunkilaisille. Aina on vara parantaa; siksi ei kymppiä.

Kyllä 9 suoritus on, aina on pisteen verran parantamista. Meillä on kyllä nyt näkyvä kaupunginjohtaja, ei niin pientä tapahtumaa, etteikö olisi paikalla. Rohkeasti vienyt kaupunkia eteenpäin ja tehnyt Akaata näkyväksi.

9: Antti on riittävästi esillä monissa tilaisuuksissa, vierailee paikallisissa yrityksissä ja vakuuttaa rauhallisuudellaan.

9: Asuntomessut vois aikansa eläneenä instituutiona kyllä unohtaa.

9: Kirjastoasian ajaminen siten, että Toijalassa on aina palveleva kirjasto. Jos omatoimisuuteen on mentävä, se olkoon sitten Viiala.

9: Helposti lähestyttävä ja on ainakin yrittänyt saada kaupungissa aikaiseksi jotakin uutta vaikka vastustajia on riittänyt.

9: Hyväkäytöksinen, aina siististi pukeutunut ja osallistuu tapahtumiin toisin kuin edeltäjä Viitasaari!

9: Hienosti on edustanut Akaata erilaisissa tapahtumissa ja neuvottelupöydissä. Johtaa kaupunkia asiallisesti ja tyylikkäästi.

9: Voittaa samalla Toimi Tähkävuoren, joka on ollut tähän saakka paras. Turhia tähdenlentoja on ollut liiaksi asti! Akaan talouspuoli pitäisi kääntää parempaan suuntaan jopa henkilöstöä vähentämällä. Ei tuntunut hyvältä apulaiskaupunginjohtajan viran perustaminen aikoinaan, vaikka oli vapaana myös henkilöjohtajan paikka. Verotusta pyrittävä alentamaan!

9: Sillä aina voi vähän parantaa. Toivottavasti hän jaksaa taistella näitä vastarannan kiiskejä vastaan. Tsemppiä edelleen.

9: Aktiivinen ja aikaansaava.

Hän on osallistuva, lähestyttävä, vakuuttava vaikuttaja. Siksi annan 9:n.

9: Helposti lähestyttävä. Sopivassa suhteessa rento, jämäkkä ja asiallinen kaupungin edustaja. Jatka samaan malliin!

9: Hän on mukavasti mukana tapahtumissa. Uusia ideoita näkyy myös olevan.

9+: Mies paikallaan. Tuli vaikeaan paikkaan ja otti homman haltuun hyvin. Kuntalaisen silmiin homma sujuu ja paikallisesti tiedetään, kuka on kaupunginjohtaja.

9+: Hän on eteenpäin katsova, positiivinen, Akaan kehittäjä, yhteistyökykyinen, ystävällinen, kaikkia tervehtivä, ammattitaitoinen.

9.5: Käytös moitteeton! Ystävällinen, kättelee, juttelee, kohtelias. Esiintyy ja on esillä monessa.

Antaisin Antille arvosanan 9,5. Antti on aktiivinen toimija sekä kaupungin sisällä eri sidosryhmiin, että kaupungin ulkopuolella. Hän vie meitä oikeisiin neuvottelupöytiin. Hän on taitava ja aktiivinen viestimään ja hyvä verkostoitumaan. Hän ymmärtää myös talouden ja sen riippuvuudet. Selkeä johtaja, joka uskaltaa tehdä myös kipeitä päätöksiä. Hänellä on myös huumoria, kun sille on paikkansa.

9,5: Hän on hyvä johtaja, ei piilottele kenenkään selän takana vaan reilusti näkyvillä. Pikkukaupunkimme on kasvanut hänen hallintokautenaan ja saanut lisää näkyvyyttä ainakin täällä Etelä-Suomessa. On näkyvillä monenlaisissa tapahtumissa työnsä lisäksi!

9,5: Hyvä johtaja, on näkyvillä eikä piilottele kenenkään selän takana. Osaa ja haluaa kertoa meneillään olevista asioista selkeäsanaisesti. On innokas osallistumaan monenlaisiin tapahtumiin.

Kaupunginjohtaja Antti Peltola vastaanotti maaliskuussa Akaan pääkirjaston puolesta kerätyn adressin. Peltola kuuntelee Aino Nevalaisen puhetta ennen kirjastoadressin luovutusta. Adressia pitelee Hilkka Rekola. Kuva: Jarno Keskinen.

Arvosana 10

10: Akaa on poliittisesti haastava kenttä. Tosin hieman rauhoittunut, kun sote-palvelut jäi pois. Antti ymmärtää out of the box -ajattelun ja yritysten roolin. On vienyt harppauksin kuntaa eteenpäin. Ammattitaitoinen johtaja positiivisella asenteella.

10: Vaikeissa tilanteissa ja olosuhteissa parantanut Akaan vetovoimaisuutta monin tavoin!

10: Peltola on tuonut tullessaan hyvää ”pöhinää ja draivia”, tekemisen meininkiä. Asioihin on tartuttu ja niitä on laitettu kuntoon.

10 Aikaisempiin kaupunginjohtajiin verrattuna.

10: Antti on positiivisella ja eteenpäin katsovalla asenteella vienyt kaupungin kuvaa ja imagoa huomattavasti parempaan suuntaan. Antti on helposti lähestyttävä ihan tavallisenkin asukkaan asemasta. On myös ilahduttavaa nähdä kaupunginjohtajaa monessa tapahtumassa mukana, mitä kaupungissa järjestetään. Vaikea on ajatella mihin vielä pitäisi tarttua?

10: Toivon, että Antti siivoaa risut, pajut ja kaiken turhan oksan Akaan paraatipaikoilta. Esim. Viialan asema on ruokottoman näköinen rytöläjä.

10: Erinomaista työtä Akaan kaupungin ja akaalaisten hyväksi. Paljon on hänen ainakaan saatu muutosta ja uudistuksia tapahtumaan. Jaksaa edustaa myös ns. virka-ajan ulkopuolella erilaisissa tapahtumissa kaupunkilaisten joukossa. Toivottavasti saa haluamansa palkan ja jatkaa pitkään meidän kaupungin johdossa.

10: Hän on saanut paljon aikaiseksi. Koko Akaa herännyt hänen tultuaan eloon. Helposti lähestyttävä, kaupungin parasta ajatteleva, yrittäjäystävällinen.

10: Ehdottomasti, koska ilman Antin näkemyksiä, uudistushalukkuutta ja yhteistyön tekemisen taitoja Akaa olisi edelleen se vanha Sdp:n vanhojen partojen alavireinen ja homeinen kunta.

10: Näkyvästi tukemassa Akaassa eri hankkeita.

10: Upeaa työtä. Kehitystä tapahtunut paljon. Hienoa viestintää. Vain hyvää sanottavaa.

10: Peltola on tuonut uuden ilmapiirin Akaaseen. Ennen kateuden kulttuuri vallitsi paikkakunnalla, kukaan ei saanut onnistua. Nyt on ilo huomata eteenpäin menevää toimintaa koko kylässä.

10: Hyvin johtanut Akaata eteenpäin.

10: Ollaan asuttu Akaassa 5 vuotta, ja vasta nyt tämä näyttää kehittyvältä kunnalta. Toivoisin hänen katsovan enemmän infraa, koska se on kunnan ulkokuori ja se on ihan retuperällä. Katuvalot pimeenä, kadut todella huonossa kunnossa, koirapuistoa ei ole, joki on kaunis, joka virtaa koko Akaan läpi, niin sen hyödyntäminen yms.

10: Hyvä Antti jatka samaan malliin!!

10: Hyvin on nykyinen kaupunginjohtaja Akaassa saanut aikaan asioita. Akaa on alkanut elää.

10: Hän asettuu aina meidän ikäihmisten rinnalle ja olemme kuin samaa perhettä.

10: Mutta Arajärven saunat pitää saada kesällä lämpimiksi. Nyt vaan etsimään saunamajureita.

10: Osallistuva ja välittävä

10: Hienosti ollut kehittämässä Akaata, ollut esillä sopivasti ja positiivisessa valossa.

10: Loistavaa työtä!

10: Ollut hieno, osallistuva, helposti lähestyttävä ja aktiivinen kaupunginjohtaja.

10: Aktiivinen ja asioihin vauhtia laittava näkyvä johtaja.

10: Hän on osallistuva ja tarttunut epäkohtiin. Haluaa tutustua kaupungin asukkaisiin. Tosi hieno juttu.

10: Tuli haastavaan toimintaympäristöön, onnistunut muuttamaan kunnan suunnan, ahkera rohkea toimeen tarttuja, yhteistyön herättäjä, riidankylväjän vastakohta.

10: Kaupunginjohtaja näkyy tapahtumissa, on helposti lähestyttävä. Aktiivinen kaupungin kehittäjä.

10+ papukaijamerkki

Kaupunginjohtaja Antti Peltola oli tullut tuomaan Akaan kaupungin tervehdyksen pääministeri Sanna Marinille, kun tämä viime vuoden huhtikuussa osana vaalikiertuetta vieraili Toijalan torilla. Kuva: Pekka Mustonen.

Muita kommentteja

Muutos edeltäjään on huikea. Nyt Akaata johdetaan.

Hyvä, että Lidl tuli ainakin. Kuppikuntainen paikka muuten Akaa on. Jos vihdoin päästäisiin kuppikuntaisuudesta.