Leikkikoulun toiminta loppuu – ”Olen kohdannut niin ihania perheitä ja lapsia”

Hannele Arosen ohjaamassa leikkikoulussa lapset jaettiin pienten ja isojen ryhmään, jotka kokoontuivat yhteensä neljästi viikossa. Kuva on vuodelta 2019. Kuva: Leena Nyysti

MLL Toijalan yhdistyksen vuosikymmenten ajan jatkunut 2,5–5-vuotiaille lapsille suunnattu leikkikoulu ei jatka toimintaansa, kertoo yhdistys 3. huhtikuuta julkaisemassaan tiedotteessa. Lopetuspäätöksen takana ovat taloudelliset syyt. Leikkikoulu oli saanut rahoituksensa suurimmaksi osaksi kaupungin avustuksista.

MLL Toijalan yhdistyksen hallituksen puheenjohtaja Johanna Nenonen kertoo, että päätös lopettamisesta syntyi lopulta kuitenkin yhteisymmärryksessä kaupungin kanssa.

– Rahoituksen määrä ei olisi ollut enää riittävä kattamaan kaikkia kuluja, esimerkiksi palkkakulujen noustessa koko ajan. Olisimme tietenkin toivoneet leikkikoulun edelleen jatkuvan, jos sille olisi löytynyt edellytykset neuvotteluissa kaupungin kanssa, valottaa Nenonen Akaan Seudulle päätöksen taustoja.

Nenosen mukaan täytyy muistaa, että MLL Toijalan yhdistyksen toiminta pyörii vapaaehtoisvoimin, ja varainkeruu keskittyy tällä hetkellä enimmäkseen leikkikenttätoiminnan ja lastentapahtumien ympärille, ollen luonteeltaan pienimuotoista. Jos varainkeruulla olisi yritetty osaltaan kattaa työntekijän palkkakuluja tulevaisuudessa, se olisi tarkoittanut yhdistyksen toiminnan keskittymistä sen asian ympärille. Yhdistyksen päätehtäväksi ei voi asettaa varainkeruuta, vaan yhdistys haluaa vapaaehtoisvoimin jatkossakin tarjota perheille matalan kynnyksen ilmaisia tai lähes ilmaisia toimintoja. Lopetuspäätös oli nykyisessä yhteiskunnan taloudellisessa tilanteessa täten monen asian summa.

Yli 20 vuoden taival päättyy

Vuodesta 2001 lähtien leikkikoulua ohjannut Hannele Aronen on haikein, mutta ymmärtäväisin mielin leikkikoulun lakkautuksesta.

– Kyllähän se harmittaa, mutta näin asiat joskus menevät, Aronen miettii.

Arosella on pelkkiä hyviä muistoja leikkikoulun pitämisestä.

– Olen pitänyt työstäni älyttömän paljon. Olen kohdannut niin ihania perheitä ja lapsia, Aronen kertoo herkistyen.

Aroselle on ollut erityisen spesiaalia, kun yhdestä perheestä on saattanut vuosien varrella olla useampikin lapsi leikkikoulun toiminnassa mukana. Siinä on syntynyt Arosen mukaan läheinen suhde perheeseen.

Toiminta oli viime vuoden tauolla

Leikkikoulu oli tauolla jo viime vuonna Arosen jäätyä hoitamaan omaa lapsenlastaan. Kaupungin kanssa oli tuolloin yhteisymmärrys toiminnan jatkumisesta taukovuoden jälkeen. Puheenjohtaja Nenosen mukaan sijaisen hankkiminen Arosen tilalle vuoden ajaksi oli suunnitelmissa, mutta resurssit koituivat esteeksi aikomuksille tälläkin kertaa.

– Se olisi tarkoittanut vapaaehtoisten hallituslaisten resurssien merkittävää kasvattamista, jos ihan uusi ohjaaja sekä avustaja olisi haettu ja perehdytetty tehtävään sekä tuettu heitä siinä, Nenonen kertoo.

Leikkikoulun uudelleen käynnistämistä taukovuoden jälkeen alettiin yhdistyksen taholta selvitellä vuoden 2023 toukokuussa. Lopullinen päätös myönnettävän tuen määrästä seuraavalle vuodelle saatiin vasta joulukuussa 2023.

Vaikka leikkikoulun toiminta päättyy, ei Aronen halua lopettaa työtä lasten parissa.

– Kyllä varmaankin hakeudun tämän jälkeen työskentelemään lasten kanssa. Lapset ovat itselleni tärkeä asia ja tykkään heidän parissaan tehdä töitä, Aronen pohtii.

MLL Toijalan yhdistys kertoo tiedotteessa aikovansa olla tulevaisuudessakin merkittävä toimija lapsiperheiden asialla Akaassa.