Kino täyttyi ääriään myöten Toijalan kehityksestä kiinnostuneista kuulijoista – Juho Kustaa Opp antoi nimen Opintielle

Akaa-Seuran puheenjohtaja Marjukka Lauhkonen avasi tilaisuuden, vieressä Heikki Knuutila. Kuva: Timo Jansson.

Elokuvateatteri Toijalan Kinoon saapui tiistaina 5. maaliskuuta täysi salillinen ihmisiä kuuntelemaan Maanmittausinsinööri Heikki Knuutilan muistoja Toijalan kehityksestä. Ilta oli Akaa-Seuran panos vuoden Kulttuuriympäristöpäivien teemaan ’Reitit ja risteykset, väylät ja verkostot’. Knuutila oli vuosikymmeniä mukana rakentamassa Toijalan ja sittemmin Akaan kaupungin infrastruktuuria kaupungin palveluksessa.

Illassa kuultiin muun muassa että useat tiet ovat saaneet nimensä vanhojen kantatalojen mukaan, esimerkiksi Ajulantie, Ryödintie ja Rautalantie. Sekin selvisi, ettei Opintie liity mitenkään oppimiseen, vaan henkilöön nimeltä Juho Kustaa Opp (1833–1918), joka kulki kyseistä reittiä kotoaan Murrosta Pätsiniemen läpi.

Esityksessä käsiteltiin myös Ahosen tiilitehtaan, Haaviston Kehräämön ja Mäkipään liikkeen historiaa. Lukuisista Toijalan kehitykseen vaikuttaneista henkilöistä kerrottiin illan aikana.

Seuraava kaikille avoin Akaa-Seuran tilaisuus järjestetään Akaan pääkirjastolla maanantaina 22.4. kello 19, jolloin taidehistorioitsija ja tietokirjailija Leena Elina Valkeapää tulee kertomaan viime toukokuussa ilmestyneen kirjansa pohjalta kansallispuvuista otsikolla Suomalaisen kansallispuvun kulttuurihistoria.

Liisa Sjöblom