Viialan yhtenäiskoululla pohdittiin musiikin merkitystä muistille ja hyvinvoinnille – Ilta huipentui yhteislaulukonserttiin

Viiala laulaa -yhteislaulukonsertti innosti paikallaolijat laulamaan ja liikkumaan. Kuva: Milla Mäkipää

Viialan yhtenäiskoululla järjestettiin keskiviikkona 20. maaliskuuta Viiala laulaa -yhteislaulukonsertti. Tapahtuma oli osa laajempaa Minun ääneni -hanketta, jonka pyrkimyksenä on edistää mielen hyvinvointia ja luomaan terapeuttisia vaikutuksia erityisesti muistisairaille.

Tilaisuus alkoi Mielimusiikki kuntouttaa -luennolla. Luennoitsija Kaisa Tienvieri jutteli 45 minuutin ajan musiikin emotionaalisesta ja fyysisestä vaikutuksesta.

– Mitä jos musiikki vietäisiin teiltä pois kolmeksi kuukaudeksi kokonaan, Tienvieri kysyi yleisöltä.

Vastaukseksi Tienvieri sai hirvittyneitä katseita ja reaktioita.

”Musiikki on kaikki kaikessa”

Luennon jälkeen ohjelmassa oli puolen tunnin pituinen kahvitus. Kahvituksen aikana viialalaiset ystävykset Anna-Kaisa Salonen ja Pauliina Pohjonen pohtivat luennolla nousseita aiheita.

– Tunnistin luennolta esimerkiksi sen, että urheilusuorituksessakin tuntuu saavansa itsestään enemmän irti, kun on hyvä musiikki taustalla, Pohjonen miettii.

– Musiikki on keino ilmaista ja käsitellä tunteita. Olen samaa mieltä siitä, kun luennolla kerrottiin musiikin olevan voimaannuttavaa, Salonen lisää.

Salonen työskentelee kuntoutuksen parissa. Hän oli tullut tapahtumaan Pohjosen pyynnöstä, mutta ajatteli siitä olevan hyötyä myös ammatillisessa mielessä.

Pauliina Pohjoselle (vas.) ja Anna-Kaisa Saloselle musiikki on ollut tärkeä osa elämää. Pohjonen kertoo laulaneensa ja soittaneensa pienestä pitäen. Kuva: Milla Mäkipää

Luento herätti ajatuksia myös illan esiintyjissä.

– Yhdessä tekemiseen uppoutuu ja ”minä” häviää hetkeksi. Kuoroharrastus tuo valtavaa yhteenkuuluvuuden tunnetta, kuvailee Jonna Jalo Ihanaiset-kuorosta.

Jonna Jalo (vas.) heittäytyy esityksen koreografiaan. Kuva: Milla Mäkipää

– Myös onnistumiset ovat yhteisiä, Jalon kuorokaveri Sini Holkeri-Rokkanen lisää.

Sini Holkeri-Rokkanen (vas.) lavalla yhdessä Ihanaiset-kuoron kanssa. Kuva: Milla Mäkipää

Musiikin merkitys kiteytyy yhteen lauseeseen Hyvän Mielen Orkesterin jäsenten suusta.

– Musiikki on kaikki kaikessa.

Etualalla solisti Kyösti Alhainen lauloi, vasemmalla Pekka Järvinen juonsi ja oikealla harmonikassa Anne Mönkö tahditti Hyvän Mielen Orkesteria. Kuva: Milla Mäkipää

Yleisö avusti musiikkiesityksiä

Yhteislaulukonsertissa yleisö pääsi osallistumaan esityksiin laulamalla, soittamalla ja liikehtimällä. Hyvän Mielen Orkesteri esitti muun muassa Toivo Kärjen säveltämän Lapin jenkan, kun taas Ihanaiset-kuorolta kuultiin esityksen aikana Laila ja Ritva Kinnusen duettoesityksenä suosioon noussut kappale Pojat. Yleisö lähti kappaleisiin rohkeasti mukaan pitkin iltaa.

Laulujen aikana heiluteltiin muun muassa värikkäitä liinoja. Kuva: Milla Mäkipää
Yleisölle jaettiin itsetehtyjä rytmimunia. Kuva: Milla Mäkipää

Hyvän Mielen Orkesterin johtajan Anne Mönkön mukaan orkesterissa näkyy vahvastikin musiikin tuomat positiiviset vaikutukset.

– Luennolla mainittiin, että kuorossa laulavat ihmiset ovat onnellisempia. Sama pätee mielestämme varsin hyvin myös orkesteritoimintaan. Monitahoiset virikkeet, kuten silmän ja käden koordinaatio, musiikin vaikutukset kehoon esimerkiksi rytmin polkemisena sekä kappaleiden herättämät tunteet ja muistot lisäävät ihmisen henkistä ja fyysistä hyvinvointia, Mönkö pohtii.

Anne Mönkö kertoi, että jokaisen soittajan stemmat pyritään sovittamaan sellaisiksi, että niissä annetaan soittajalle jotain sellaista, mitä soittajat itse ovat toivoneet, ja mitä on kiva soittaa. Kuva: Milla Mäkipää

Illan luennoitsijana toiminut Kaisa Tienvieri luotsaa myös Ihanaiset-kuoroa. Noin 40–70-vuotiaista koostuvan naiskuoron arjessa otetaan huomioon musiikin mahdollistamat hyvinvoinnin tunteet.

– Se liittyy pitkälti siihen, kun se on itselle niin tärkeää. Olen useamman vuoden tehnyt kuntouttavan laulutoiminnan kanssa töitä, ja minulla on iso kiinnostus yhteisölliseen kuorotoimintaan, Tienvieri selittää.

Kaisa Tienvieri johti sinisessä farkkutakissaan Ihanaiset-kuoron esitystä. Kuva: Milla Mäkipää

Kuorossa on avoin keskustelemisen ilmapiiri, jolla pyritään mahdollistamaan kaikille turvallinen tila.

– Voimme puhua esimerkiksi jännittämisestä tai epävarmuuksista, esimerkiksi osaako tarpeeksi hyvin, kun joku toinen oppii nopeammin.

Sekä Mönkön että Tienvieren johtamat ryhmät toimivat tavoitteellisesti ja konsertoivat eri tilaisuuksissa. Silti he painottavat, että musiikki harrastuksena kuuluu jokaiselle ikään tai kokemukseen katsomatta. Hyvän Mielen Orkesteriin pääsee mukaan nuottilukutaitoiset, Ihanaisiin puolestaan motivoituneet musiikin ystävät.

 

Juttua muokattu 30.3.2024 kello 12.05: Hyvän Mielen Orkesteri esitti Toivo Kärjen säveltämän Lapin jenkan aiemmin mainitun Unto Monosen Satumaan sijaan. Satumaa esitettiin tilaisuudessa yhteislauluna.